Tècnics treballant en la construcció d'un nou pou (arxiu).

També s'ha aprovat el conveni per a la construcció de cinc nous pous a l'entorn de Peralada (Alt Empordà)

L'Agència Catalana de l'Aigua duplica la dotació pressupostària per a la recuperació de pous i captacions subterrànies, fins els 20 MEUR

query_builder   14 juny 2024 11:04

event_note Nota de premsa

També s'ha aprovat el conveni per a la construcció de cinc nous pous a l'entorn de Peralada (Alt Empordà)

L'Agència Catalana de l'Aigua duplica la dotació pressupostària per a la recuperació de pous i captacions subterrànies, fins els 20 MEUR

  1. El consell d'administració ha aprovat aquest dijous la mesura, atès l'alt volum de peticions rebudes
  2. Es pretén poder atorgar el màxim de subvencions possible per a incrementar la disponibilitat d'aigua
  3. També s'ha aprovat el conveni destinat a articular la gestió i explotació dels pous d'emergència que s'estan construint a l'àmbit de Peralada, amb una inversió de 4,4 MEUR

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a través del seu consell d'administració, ha aprovat aquest dijous l'increment de la dotació pressupostària de la línia d'ajuts destinada a la construcció i recuperació de pous destinats a l'abastament d'aigua. La convocatòria, iniciada el 27 de novembre de 2023, tenia una dotació inicial de 10 MEUR. Arran de l'elevat número de peticions, i arran de la disponibilitat pressupostària, el consell de l'ACA ha aprovat avui duplicar aquesta partida, i arribar als 20 MEUR.

Tècnics treballant en la construcció d'un nou pou (arxiu).
Tècnics treballant en la construcció d'un nou pou (arxiu).
{"name":"2024/06/14/11/00/fd674fa5-8fb8-4113-87b0-d2353e856eca.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":102388}

S'ha adoptat aquesta mesura davant de la necessitat de promoure al màxim la recuperació de captacions objecte de la convocatòria per pal·liar els efectes de la situació de sequera actual i tenint en compte que existeix la disponibilitat pressupostària suficient.

Gestió dels pous de sequera a l'Alt Empordà

En el consell d'administració d'aquest dijous també s'ha aprovat el conveni entre l'ACA i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Pedret i Marçà, i l’Ajuntament de Peralada, per a definir el finançament, la titularitat i la gestió dels pous en l'àmbit de Peralada, que donaran servei a tres xarxes d'abastament en aquesta zona que depèn de l'aqüífer del Fluvià Muga.

L'actuació està pressupostada en 4,4 MEUR, finançats al 90% per la Generalitat de Catalunya, i la resta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Pedret i Marçà, i l’Ajuntament de Peralada.

Aquestes noves captacions han de permetre captar recurs subterrani del paleocanal més proper a la Muga, que podria proporcionar un cabal estimat conjunt de 75 l/s, és a dir, un volum total anual aproximat d’1,8 hm3 i que permetria sostenir els nivells de l’aqüífer, actualment en fase d’excepcionalitat per sequera.

Més de 15 municipis de l’Alt Empordà podran millorar la garantia d’abastament gràcies a aquesta actuació. Es tracta dels ajuntaments de l’Espolla, Capmany, La Jonquera, Masarac, Sant Climent Sescebes, Mollet de Peralada i Agullana, Rabós d’Empordà i Vilamaniscle, els quals s’abasteixen a través de la xarxa de l’Albera que gestiona el Consell Comarcal, així com dels que reben l’aigua a través de la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Pedret i Marzà; i també l’Ajuntament de Peralada.

Les obres objecte de la contractació d’emergència que executa l’Agència, donaran servei a tres xarxes, concretament la Xarxa de l’Albera, gestionada pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà; la xarxa de la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Pedret i Marzà i la xarxa del municipi de Peralada.

Els treballs previstos inclouen la perforació i equipament de 5 pous nous, un dipòsit, un sistema de bombament la connexió del sistema d’impulsió i transport amb les tres xarxes, entre d'altres.

1  

Imatges

Foto. Tècnics duent a terme els treballs per a la construcció d'un pou (foto d'arxiu).

Foto. Tècnics duent a terme els treballs per a la construcció d'un pou (foto d'arxiu). 567034

undefined
undefined
undefined
undefined