Els consells comarcals podran sol·licitar més recursos en funció de les necessitats urgents que es vagin detectant en els seus municipis

Montse Bergés reclama al govern espanyol una “necessària regularització de la situació administrativa i laboral del col·lectiu”

La convocatòria dels dinamitzadors de la campanya es preveu publicar la setmana vinent

La Generalitat plantejarà als consells comarcals de la vegueria de Lleida la possibilitat d’ampliar els recursos que reben per fer front a situacions de vulnerabilitat, en el marc dels contractes-programa que tenen signats amb el Departament de Drets Socials. Així els ho farà arribar en una reunió que la Delegació del Govern a Lleida,en el marc de la coordinació de la campanya agrària, ha convocat la setmana vinent, a la qual també hi assistiran els ajuntaments que disposen d’allotjaments públics per a persones treballadores temporeres.

Allotjament per a treballadors temporers{"name":"2024/06/17/13/36/39c0a335-d434-4beb-a606-043d89a025ec.jpg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":3085380}

La reunió pretén donar resposta a les situacions de vulnerabilitat en què es troben persones que arriben a les terres de Lleida per trobar feina en la campanya agrària. La intenció de la Generalitat és augmentar els recursos per a aquesta finalitat en funció de les peticions que els consells comarcals li adrecin per fer front a les necessitats que es van generant en els seus municipis durant la campanya agrària. Una de les propostes que es posaran damunt la taula és la possibilitat que els allotjaments col·lectius públics per a persones treballadores temporeres dels diferents municipis puguin facilitar l’estada també a les que estan buscant feina a la campanya i que encara no l’han trobat.

En el cas del Consell Comarcal del Segrià, a través del contracte-programa, inicialment estan previstes transferències de més de 267.500 euros a aquesta finalitat el 2024. La quantitat ara podrà incrementar-se segons les sol·licituds que es presentin per cobrir serveis de necessitat. I el mateix podran fer la resta de consells comarcals per atendre les necessitats urgents detectades en el seu àmbit.

La ciutat de Lleida, que, pel seu nombre d’habitats, compta amb un contracte-programa propi, també rep de la Generalitat una assignació complementària de 280.000 euros pel dispositiu del pavelló firal d’atenció per a persones que venen a buscar feina a la campanya de la fruita.

Segons la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, la campanya agrària “atreu persones d’arreu perquè és una oportunitat per trobar feina”. En aquest context, “la ciutat de Lleida exerceix l’efecte de capitalitat, però aquesta és una realitat recurrent als municipis on hi ha activitat agrària” i la Generalitat hem de vetllar perquè l’equilibri de les condicions a tot arreu, ja sigui Lleida ciutat o als municipis rurals de la vegueria”.

La convocatòria dels dinamitzadors/res de la campanya agrària es preveu publicar en el transcurs de la setmana vinent. En qualsevol cas, la delegada remarca que “el veritable problema de la campanya agrària és la no-regularització administrativa de les persones temporeres, que en molts casos els aboca a viure situacions de vulnerabilitat”. “Cada any –afirma- demanem al Govern espanyol que busqui una solució a aquest problema, però de moment encara no ha arribat.”