Aran

Vicepresidenta Vilagrà: "Seguim millorant el finançament de l'Aran per tal de reforçar l'autogovern i totes les seves competències, especialment en l'àmbit de la llengua"

query_builder   17 juny 2024 14:16

event_note Nota de premsa

Vicepresidenta Vilagrà: "Seguim millorant el finançament de l'Aran per tal de reforçar l'autogovern i totes les seves competències, especialment en l'àmbit de la llengua"

  1. L’acte institucional ha servit per fer un reconeixement a la perseverança del poble aranès per preservar i recuperar el patrimoni cultural, històric i lingüístic
  2. La comissió bilateral entre el Govern i el Conselh Generau continua fent passos endavant per avançar cap a l’autogovern aranès
  3. A principis de juny, el Govern va ampliar en 200.000 € el pressupost per a la protecció i promoció de l’aranès




Dia de l'Aran{"name":"2024/06/17/14/04/9c7e8a9e-df5b-40d3-8ad2-9f2e64c2af9d.jpg","author":"Gerard","type":"0","location":"0","weight":3855926}

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha participat aquest matí en l’acte institucional de l’Hèsta d’Aran, la Diada nacional de la Vall d’Aran, des d’on ha refermat el compromís del Govern en el reconeixement de la singularitat de l’Aran. “La vostra és una història de lluita exemplar per a preservar i recuperar el patrimoni cultural, històric i lingüístic. Un exemple a seguir per a tots i totes nosaltres”, ha dit.

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha recordat que una de les primeres accions que va fer el Govern a l’inici de la legislatura va ser visitar l’Aran i així obrir una nova etapa de cooperació institucional. “Durant aquesta legislatura, hem avançat molt en el traspàs de competències i ho hem fet gràcies al consens i a l’entesa entre les dues administracions”, ha assegurat. Una coordinació que ha estat possible gràcies a l’enfortiment de la Comissió Bilateral, formada pel Govern i el Conselh d’Aran, que es reuneix anualment per mirar de traçar el camí cap a l’autogovern de l’Aran.

Vilagrà ha explicat que el Govern ha millorat el finançament incondicionat en 2,7 M€ per tal de reforçar l’autogovern i les competències, i fer que tingui recursos per fer front al moment “especialment fràgil” que viu la llengua aranesa. Per això, el Govern ha lligat un acord amb el Conselh Generau per valor de 200.000 € per enfortir l’aranès en àmbits clau com l’ensenyament i la divulgació. També en matèria d’esports amb la creació d’una comissió mixta o en la inversió de 400.000 € en l’àmbit social. Però si hi ha un àmbit en el qual el Govern de la Generalitat hi ha abocat tots els seus esforços ha estat en la protecció i promoció de l’aranès. “Hem de garantir que les futures generacions puguin parlar, escriure i llegir en aranès. Per això des del Govern hem incrementat en 200.000 € més la dotació econòmica i l’hem ajustat a les noves necessitats”, ha explicat.

4  

Imatges

Aran

Aran 5136594

Aran

Aran 3995050

Aran

Aran 3759125

Aran

Aran 5117852

undefined
undefined
undefined
undefined