EXT

Serret: "Quan les dones accedim als espais de decisió es canvia l'agenda política i les maneres de fer política"

query_builder   17 juny 2024 19:51

event_note Nota de premsa

Serret: "Quan les dones accedim als espais de decisió es canvia l'agenda política i les maneres de fer política"

  1. Amb motiu del Dia Internacional de les Dones en Diplomàcia, el Govern de la Generalitat ha organitzat un acte per a posar en valor el rol i la contribució de les dones en les relacions internacionals
  2. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea ha inaugurat l’acte a la Universitat Pompeu Fabra
EXT
La consellera Serret durant la seva intervenció a la Universitat Pompeu Fabra (UPF)
{"name":"2024/06/17/18/52/b5809dcf-af31-47c6-b64c-e2415f20ecab.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":75187}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha inaugurat l’acte “Dones en Relacions Internacionals i diplomàcia”, que ha tingut lloc al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i que ha comptat amb la benvinguda de la vicerectora d’Internacionalització de la UPF, Helena Ramalhinho.

Concretament, aquesta és la segona trobada que s’impulsa des del Programa temporal de suport al cos consular establert a Catalunya del Govern per fer valdre, específicament, el creixement professional de les dones en l’àmbit de les relacions internacionals. “Quan les dones accedim als espais de decisió es canvia l’agenda política i les maneres de fer política”, ha reivindicat la consellera.

Des de la UPF, Serret ha explicat que la perspectiva feminista és una de les grans transformacions amb què es va comprometre el Govern de Catalunya: “La perspectiva feminista es troba en les polítiques del Departament i és un dels objectius del Pla d’Acció Exterior i Unió Europea per al període 2023-2026.”

L’objectiu de la trobada és posar el focus en les maneres d’exercir la diplomàcia pública i entendre, a través de diverses perspectives nacionals, els obstacles que afecten les dones a escala global. “Volem fer xarxa, volem espais de trobada i de discussió que ens permetin avançar cap a la igualtat i el ple desenvolupament de les dones en les relacions internacionals”, ha exigit la consellera.

La titular d’Exteriors també ha fet referència a la perspectiva feminista de la política de cooperació al desenvolupament de l’executiu català, pionera a escala internacional. "L'objectiu final és fomentar la convivència i les relacions per a unes societats més justes i igualitàries", ha subratllat Serret.

Per la seva banda, Ramalhinho ha refermat el compromís de la universitat amb la igualtat de gènere i la internacionalització: “A la UPF seguirem treballant per tal que les nostres accions reflecteixin aquesta valors fonamentals i per a que, juntes, puguem treballar per construir un món més just i equitatiu”.

L’acte ha tingut una primera part amb la ponència inicial de Maria Rodó-Zárate, professora del Departament de Ciències Polítiques i Socials UPF, centrada en els biaixos de gènere que condicionen la carrera diplomàtica i professional de les dones; i una segona part amb una taula rodona amb dones diplomàtiques que han compartit les seves experiències: Sandra Liliana Gătejeanu, cònsol general de Romania; Karra-Lee Gerrits, cònsol del Canadà i Claudia Artemiza Pavlovlich, cònsol general de Mèxic. La sessió ha estat moderada per la directora del Programa de relacions amb el cos consular del Govern, Anna Maria González Montes.

A l’acte hi han assistit cònsols, representants d’entitats en l’àmbit de les relacions internacionals amb seu a Catalunya, col·legis professionals, institucions econòmiques amb comissions de treball de gènere i representants, professors i estudiants universitaris.

Programa per al cos consular

La proposta d’activitats organitzades des del Govern per als cònsols ha inclòs visites als principals equipaments del Govern, com ara el Barcelona Supercomputing Center, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Parc de Recerca Biomèdica, el Sincrotró ALBA, la Fundació Alícia, els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, el Palau de la Música Catalana o la presentació dels pressupostos amb la consellera Mas Guix.

L’any passat també es va organitzar a la Universitat de Barcelona un acte amb dones cònsols per reivindicar la contribució d’aquestes a les relacions internacionals. La jornada va sorgir arran d’una iniciativa de les dones membres del cos consular acreditat a Barcelona.

undefined
undefined
undefined
undefined