1. El finançament prové del Fons Climàtic, que es nodreix del 50% dels ingressos de l'impost del CO2 dels vehicles i del 20% de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient
  2. El Parc Natural de la Serra de Montsant actualitza les mesures del Pla per incentivar la protecció acústica i lumínica dels municipis de la seva àrea d’influència
  3. L’actualització de les mesures és fruit d’un procés de participació obert a la ciutadania, que es va dur a terme al llarg de l’any 2023


El conseller David Mascort{"name":"2024/06/19/17/22/a7c06278-9f4d-4062-98cf-acaf27c21f67.jpg","author":"Departament d'Acció Climàtica","type":"0","location":"0","weight":93752}

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, ha lliurat aquest dimecres a la Morera de Montsant els diplomes de renovació i actualització del Pla específic de mesures de protecció acústica i lumínica del Parc Natural de la Serra de Montsant a representants dels 32 municipis protegits. Ho ha fet en el marc de la jornada de retorn del procés de participació per donar a conèixer les actuacions dutes a terme des de l’obtenció, l’any 2018, del distintiu de qualitat ambiental. El distintiu l’acredita com a primer territori amb doble protecció de la qualitat lumínica i acústica, i recollir i debatre aportacions per elaborar un pla actualitzat fins a l’any 2030.

Incentivant un enllumenat sostenible

El nou pla preveu continuar amb les línies d’ajuts perquè els ajuntaments puguin adequar la il·luminació exterior, una de les principals preocupacions dels consistoris. Des de la declaració de protecció, la Generalitat ha atorgat 664.000 euros en ajuts als municipis de la zona. Mascort ha explicat que aquest mateix mes de juny s’ha publicat la resolució provisional per executar millores en l’enllumenat entre els anys 2024 i 2025, per un import de 427.000 euros per als municipis protegits al Montsant i l’entorn de les Muntanyes de Prades. Com a novetat també ha destacat que per a l’any 2025 es preveu crear una línia d’ajuts específica per a la millora de la il·luminació exterior dels establiments d’activitats econòmiques privades, com poden ser cellers, càmpings, granges, o establiments rurals.

Els ajuts formen part d’un projecte de reducció de l’impacte ambiental de l’enllumenat exterior a les zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica de tot Catalunya, finançat a través del Fons Climàtic de la Generalitat, amb una dotació pressupostària superior als 9 milions d’euros. Aquest fons prové del 50% dels ingressos obtinguts amb l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i del 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient. Fins ara, el Departament d’Acció Climàtica ha protegit envers la contaminació lumínica 74 municipis de tot Catalunya, que suposen més del 15% del total de la superfície del país, i disposen d’una regulació específica per assolir un servei d’enllumenat de qualitat lumínica amb reducció del consum energètic, baixa emissió de gasos amb efecte d’hivernacle i, sobretot, mínima contaminació lumínica.

Promoció del cel nocturn

El pla presentat aquest dimecres també contempla promocionar l’ampliació de l’àrea de protecció actual a espais limítrofs, com d’altres municipis de les Muntanyes de Prades, de la Serra de Llaberia i de les Muntanyes de Tivissa –Vandellòs.

Per afavorir la divulgació i la difusió de la zona s’ha previst organitzar grans jornades biennals, esdeveniments i punts de trobada, activitats d’educació i sensibilització ambiental i, alhora, crear i promocionar les infraestructures de gaudiment del cel nocturn. Així, es potenciarà la difusió de les activitats dels observatoris del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, AstroPriorat, i AstroTorroja i de coneixement per part de la població de la xarxa de 10 miradors astronòmics i un itinerari per observar el cel que ha creat el Parc Natural aquesta primavera en diferents municipis de la seva àrea d’influència. Els miradors han estat habilitats amb terres en fusta natural i bancs amb blocs de pedra o de fusta on poder estirar-se a observar el firmament. Tots ells disposen d’un pal indicador amb la distància i posició de l’estrella polar i d’un faristol interpretatiu amb informació i imatges sobre el cel estrellat de la serra de Montsant i com orientar-se en la nit. Així mateix, la majoria d’ells disposen d’un mecanisme interactiu a manera de planisferi que permet situar la posició de les constel·lacions en el cel.

Paral·lelament, es fomentaran mesures per reduir el soroll, com algunes limitacions al pas de vehicles en determinades parts de la zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA), així com la seva tipologia. A més, es tindrà una especial consideració per les activitats sorolloses i multitudinàries que poden representar, encara que sigui de forma puntual, impactes importants.

Els valors del silenci i la foscor

El Montsant va ser el primer espai natural català amb doble protecció de la qualitat lumínica i acústica, a través de dues resolucions per declarar ZEPQA i punt de referència, l’any 2018. El 2021 l’àrea protegida es va ampliar fins a 32 municipis, vint dels quals de l’entorn del Parc, inclòs Falset, la capital del Priorat, que es va convertir en l’única comarca de Catalunya a quedar totalment inclosa en un projecte de protecció envers la contaminació lumínica. També el 2021 va obtenir l’acreditació de Destinació Turística Starlight.

L’existència de grans àrees tranquil·les i amb foscor natural és cada vegada més escassa a la nostra societat. És per aquest motiu que aquests dos elements esdevenen uns valors de qualitat ambiental que cal preservar allà on n’hi hagi, tant pel que fa als beneficis que aporten a la població en termes de benestar i salut, com pel paper que juguen en la preservació de la biodiversitat.

El paisatge de Montsant és intrínsecament ric en valors intangibles, com la tranquil·litat, el silenci i la contemplació de la natura. Aquests valors formen part del patrimoni cultural immaterial i, en el cas de la serra de Montsant, estan estretament lligats a la càrrega espiritual de la muntanya, com ho indica el mateix topònim (Mont-sant: “muntanya santa”). El Parc Natural de Montsant, seguint les recomanacions de la Iniciativa DELOS impulsada per la UICN (l’òrgan internacional de conservació de la natura), reconeix la importància d’aquests valors culturals i espirituals per a la conservació de la natura.

2  

Imatges

El conseller David Mascort durant l'acte

El conseller David Mascort durant l'acte 93752

Representants de les instucions que han rebut els diplomes de renovació i actualització del Pla específic de mesures de protecció acústica i lumínica del Parc Natural de la Serra de Montsant .

Representants de les instucions que han rebut els diplomes de renovació i actualització del Pla específic de mesures de protecció acústica i lumínica del Parc Natural de la Serra de Montsant . 224079