Plaques solars

La Generalitat lamenta que la proposta de l'Estat per desplegar el fons de resiliència autonòmic no servirà per impulsar nous projectes d'inversió

query_builder   19 juny 2024 21:33

event_note Nota de premsa

La Generalitat lamenta que la proposta de l'Estat per desplegar el fons de resiliència autonòmic no servirà per impulsar nous projectes d'inversió

  1. El ministeri d’Economia ha explicat a la Conferència Sectorial del PRTR els detalls del desplegament del fons de resiliència autonòmic (FRA), dotat amb 20.000 milions d’euros.
  2. El paper de les comunitats en el desplegament dels fons tornarà a ser testimonial.


El Ministeri d’Economia ha explicat avui a les comunitats autònomes els detalls del desplegament del fons de resiliència autonòmic (conegut com a FRA), dotat amb 20.000 milions d’euros que es canalitzaran a través de diversos instruments financers gestionats pel Banc Europeu d’Inversions (BEI). La Generalitat lamenta que la proposta que ha realitzat l’Estat no serà eficaç per impulsar nous projectes d’inversió transformadors per a l’economia i la societat catalanes. A més, l’Estat torna a relegar les comunitats a un paper testimonial en el repartiment dels fons europeus, fet que, com ha quedat demostrat fins ara, ha restat potencial i impacte als Next Generation.

A la reunió, celebrada a Madrid, hi ha assistit el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig, i el director general de Fons Europeus i Ajuts d’Estat, Aleix Cubells, en representació de la Generalitat.

Tal com han manifestat tots els representants de les comunitats autònomes que han intervingut a la reunió, el disseny del FRA que avui s’ha presentat no servirà per impulsar nous projectes d’inversió; ni públics ni privats.

En el cas dels públics, la inversió computa a efectes de dèficit i deute i, a més, els projectes han d’estar acabats el mes d’agost del 2026. A la pràctica, això exigeix que els projectes ja estiguin iniciats i finançats a dia d’avui, quan el que correspondria seria dirigir els recursos a projectes que encara no estiguin finançats. Pel que fa als privats, l’instrument del FRA no suposa cap novetat ni cap millora significativa respecte de l’oferta actual del BEI dirigida a les grans empreses, ni dels fons que, canalitzats per l’ICO a través de la banca comercial, es dirigiran a les petites i mitjanes empreses.

L’objectiu dels recursos del FRA ha de ser finançar inversions sostenibles en l’àmbit autonòmic, com ara habitatge social, transport, competitivitat industrial, pimes, R+D, turisme sostenible o transició energètica, entre d’altres. Les condicions seran més favorables que les que ofereixen les entitats financeres.

Paper testimonial de les CA

Pel que fa a participació de les comunitats autònomes en la governança del FRA, el ministeri en limita la participació l’elecció d’un membre per cada comunitat. Aquests 17 membres, junt amb cinc que n’escollirà el mateix ministeri i un sisè que serà de la Federación Española de Municipios y Provincias, conformaran un Consell d’Inversions que es limitarà a ratificar el finançament de projectes que ja hagin estat avaluats i aprovats pel BEI.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 63356

undefined
undefined
undefined
undefined