1. Amb aquest cas ja són setze les víctimes per violència masclista el 2024 a Catalunya, cinc de les quals són menors d’edat

El Departament d’Igualtat i Feminismes condemna el feminicidi d’una veïna de Cistella, Girona, confirmat el 20 de juny de 2024. El Departament expressa el seu més sentit condol i escalf a l'entorn de la dona presumptament assassinada per violència masclista i als veïns i veïnes de la localitat.

Línia 900 900 120 {"name":"2024/06/18/12/16/a5907e25-4fa1-45f4-b275-d9192d9ad4a2.jpg","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":386801}

Amb la confirmació d'aquest cas, el nombre de feminicidis d’enguany són setze, corresponents a onze dones i cinc criatures. D’aquests menors, dos van ser assassinats per violència masclista juntament amb la seva mare, i tres en feminicidis vinculats amb finalitat de violència vicària. Des que es van començar a recollir dades oficials l'any 2012, hi ha hagut 146 feminicidis a Catalunya, dels quals catorze corresponen a infants i adolescents assassinades en el marc de les violències masclistes. El nombre de fills i filles que han quedat orfes per la violència masclista és de vuit aquest 2024 i de gairebé un centenar en la darrera dècada.

Es poden consultar totes les dades disponibles en aquest enllaç.

Erradicar les violències masclistes és una qüestió de país. Per aquest motiu, el Departament fa una crida a sumar esforços des de tots els àmbits de la societat per acabar amb les violències masclistes en totes les seves formes. Només amb la implicació de tots i totes aconseguirem vèncer el masclisme i desterrar el patriarcat de la nostra societat. No serem una societat lliure fins que les dones no tinguin plenament garantit el dret a viure lliures de violències masclistes. 

Recordem que davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120. Hi pot trucar tothom. Tinguem ben present que una trucada pot salvar una vida. Aquesta línia és gratuïta, confidencial, no deixa rastre i opera les 24 hores cada dia de l'any en múltiples idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, fa un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones en la seva recuperació.  

Les dones que estiguin patint algun tipus de violència masclista també poden adreçar-se a qualsevol dels serveis de la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes que s’ubiquen arreu del país. D’altra banda, en cas d'emergència davant d'una agressió, cal trucar al telèfon 112. 

Per últim, el Departament d’Igualtat i Feminismes apel·la a la responsabilitat col·lectiva i demana el màxim respecte a la intimitat de la víctima i del seu entorn, per tal de facilitar el seu procés de dol i no afegir més dolor evitant cap mena de revictimització.