EXT

Serret insisteix que calen canvis estructurals en el vot exterior per incentivar la participació

query_builder   21 juny 2024 14:03

event_note Nota de premsa

Serret insisteix que calen canvis estructurals en el vot exterior per incentivar la participació

  1. La participació en les eleccions europees per part de la ciutadania catalana resident a l’estranger ha estat del 4,14%, l’equivalent a 12.013 vots, una de les xifres més baixes dels darrers anys malgrat l’eliminació del vot pregat el 2022
  2. Hi ha hagut més de 3.700 vots perduts sense justificar
EXT{"name":"2024/06/21/13/59/6aac091a-779f-4b41-81bb-618a13a4592f.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":47999}


Les eleccions al Parlament Europeu del passat 9 de juny van registrar una de les xifres de participació més baixes dels darrers anys en el vot exterior. Amb un cens de 290.024 catalans residents a l’exterior, es va assolir només el 4,14% de la participació, un 0,82% menys respecte els comicis europeus del 2019 (4,96%).

En números absoluts, des de les juntes provincials de Catalunya es van registrar 12.013 vots vàlids, mentre que 3.768 no es van arribar a comptabilitzar per deficiències de les quals no se’n sap la casuística.

Baixa participació i pèrdua de vots

Davant d’aquestes dades, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha tornat a demanar a l’Estat espanyol canvis estructurals en el vot exterior per incentivar la participació i trencar amb aquesta tendència negativa dels últims processos electorals. Serret ha reivindicat la necessitat d’adoptar mesures per simplificar el procés de vot, com el sistema de vot telemàtic o l’ampliació dels terminis de votació.

Tal com ha estat denunciant de forma reiterada la consellera, l'actual sistema, malgrat la reforma de la LOREG del 2022 amb l’eliminació del vot pregat, “és totalment ineficient i desincentiva la participació”.

A més, de nou, ha lamentat l’elevat nombre de vots perduts, 3.768, i que l’Estat “miri cap a una altra banda i no posi remei a aquesta situació que es repeteix a cada contesa electoral, i que no assegura el dret a vot dels catalans i catalanes residents a l’estranger”.

De fet, aquestes dades reflecteixen una situació similar a la que es va produir en les eleccions al Parlament de Catalunya, en què el vot de més de 3.000 catalanes i catalans a l'exterior ni tan sols va ser escrutat per qüestions també procedimentals, fet que demostra la complexitat del sistema de votació des de l’exterior.

En el marc de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig, la consellera Serret ja va fer arribar una carta al ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, per exigir-li una auditoria que permetés conèixer quins són els motius que deixen milers de vots de l’exterior com a “descartats”.

undefined
undefined
undefined
undefined