1. Les conselleres Capella i Serret han participat en la jornada Agendes urbanes a la Mediterrània, organitzada pel Govern com a punt d’intercanvi de bones pràctiques entre diversos països i regions de les dues ribes del Mediterrani a l’hora d’elaborar i de dur a la pràctica fulls de ruta per al desenvolupament sostenible de les ciutats i dels territoris
  2. Catalunya compta amb la seva pròpia Agenda Urbana des que el novembre de 2023 el Govern va aprovar l’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050
  3. L’Agenda Urbana catalana estableix tres grans prioritats de país: generar equilibri territorial, prosperitat econòmica i equitat social, aprofitant les oportunitats de la digitalització i la transició ecològica
foto 1
Capella, durant la inauguració de la jornada.
{"name":"2024/06/27/14/40/af2489c0-0476-4fdf-8419-f04128d7fdb4.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":93078}


Les conselleres de Territori, Ester Capella i Farré, i d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, han participat aquest dijous en la jornada Agendes urbanes a la Mediterrània, concebuda com un punt d’intercanvi d’expertesa i de bones pràctiques entre els representants de diversos països i regions de les dues ribes del Mediterrani a l’hora de dur a la pràctica fulls de ruta per al desenvolupament sostenible de les ciutats i dels territoris.

Les agendes urbanes que han impulsat estats, regions i fins i tot ciutats d’arreu del món els darrers anys han adaptat a les respectives escales de govern la Nova Agenda Urbana aprovada per l’ONU l’any 2016, un document que volia servir de guia per al desenvolupament sostenible dels entorns urbans les pròximes dècades. En el cas de Catalunya, aquesta adaptació s’ha materialitzat en l’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050.

Tal com ha explicat la consellera de Territori, Ester Capella, “encarem el futur proper amb un munt de reptes ambientals, socials, econòmics i energètics. Podríem parlar de desafiaments globals, tots ells interrelacionats, que depassen les competències i les possibilitats dels municipis i, fins i tot, de les regions”.

L’Agenda de pobles i ciutats Catalunya 2050 és una eina necessària per fer front a aquests reptes de futur”, ha assegurat Capella, “i, en aquest marc, la regió Mediterrània esdevé un àmbit de treball que obre la porta a nombroses oportunitats”. “Avui volem visibilitzar les agendes urbanes com a model de governança multinivell per a la planificació estratègica”, ha emfatitzat.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, també ha subratllat la importància de les col·laboracions multinivell, especialment amb el sistema multilateral de Nacions Unides. En aquest sentit, ha celebrat que el Programa Global de Resiliència Urbana d’ONU-Hàbitat escollís les Terres de l’Ebre per fer el seu pla pilot: “És una mostra de com els governs més propers a la ciutadania contribuïm als objectius globals en el marc del sistema multilateral”. “Cal que el paper dels governs regionals sigui tingut en compte als espais de decisió”, ha reblat.

foto 2
La consellera Serret, cloent la jornada.
{"name":"2024/06/27/14/40/3e27a168-aa29-427c-b180-49ae9d944398.JPG","author":"Acció Exterior","type":"0","location":"0","weight":2921302}

L’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050 va ser elaborada per l’Assemblea Urbana de Catalunya, un ens col·legiat integrat per totes les administracions catalanes i per representants del teixit acadèmic, associatiu, sindical i empresarial català. El document final, aprovat pel Govern l’octubre de 2023, vol fer front a tres prioritats: l’equilibri territorial, la prosperitat econòmica i l’equitat social, amb l’horitzó de 2050. Tot plegat, a través de dues palanques d’oportunitat, com són la transició digital i la transició verda.

En paraules de la consellera Capella, “és un document estratègic per fer de Catalunya, l’any 2050, un país climàticament neutre, amb un territori equilibrat de pobles i ciutats més verds, més pròspers i més democràtics”.

Durant la jornada d’aquest dijous, s’ha presentat l’Agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050 com a exemple i punt de partida per a la reflexió i l’intercanvi d’expertesa sobre les agendes urbanes i altres documents de planificació estratègica. Posteriorment, s’han celebrat dues taules rodones: la primera, sobre els reptes de la planificació del desenvolupament urbà sostenible a la Mediterrània, amb representants del Marroc, de la ciutat turca d’Esmirna i de la Diputació de Barcelona; i la segona, sobre com passar de la planificació a la implementació de l’Agenda d’Amman (Jordània), de la regió italiana d’Emília-Romanya i de Màlaga.

L’esdeveniment, organitzat pel Departament de Territori amb el suport del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, ha comptat amb la col·laboració de l’associació Medcities i ha estat un acte paral·lel dels MedCat Days 2024, que els dies 25 i 26 de juny han reunit a Barcelona diferents actors euromediterranis per fomentar intercanvis i reflexions davant dels reptes compartits, especialment el canvi climàtic i la sequera.

Les conclusions de la jornada es presentaran a l’estand d’institucions catalanes al World Urban Forum (WUF12) d’ONU Hàbitat, que tindrà lloc al Caire, Egipte, del 4 al 8 de novembre d’enguany.

2  

Imatges

Fotografia consellera Capella

Fotografia consellera Capella 93078

Fotografia consellera Serret

Fotografia consellera Serret 2921302

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 436748