Seguiment dels tractaments

Acció Climàtica lluita per preservar la boixeda emblemàtica de Valielles davant l'augment de la pressió de la papallona del boix a la zona

query_builder   28 juny 2024 12:22

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica lluita per preservar la boixeda emblemàtica de Valielles davant l'augment de la pressió de la papallona del boix a la zona

  1. L’any 2023, aquesta espècie invasora que s’alimenta de les fulles del boix es va mantenir força estable a Catalunya, amb presència en el mateix nombre de municipis (192) i en dues comarques menys (22) que l’any 2022.
  2. Aquest final de juny de 2024, arrenca la campanya de crida ciutadana que coordina el CREAF per obtenir imatges de boixos afectats per eruga. Unes dades que nodriran el projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal
Foto{"name":"2024/06/28/12/11/ef0db18e-fa9d-4be5-b1fe-9a6d037f624c.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":302602}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural tornarà a aplicar enguany tractaments de control amb el producte biològic Bacillus thuringiensis a la Boixeda Singular de Valielles (municipi de Montmajor, entre el Berguedà i el Solsonès) per controlar l’eruga del boix, que s’alimenta principalment de les fulles de boix, després de comprovar l’eficiència dels tractaments realitzats durant l’any 2023. Els tractaments aplicats l’any passat han estat força efectius, ja que els boixos dels voltants de la boixeda que no es van tractar estan totalment cremats com a conseqüència dels efectes de la papallona, i en canvi els individus de la boixeda on es va dur a terme el tractament estan vius i s’han recuperat de manera molt satisfactòria.

La boixeda de Valielles és un bosc singular que ocupa una superfície d’una hectàrea, poblada de boixos de grans dimensions que poden arribar als 12 metres d’alçada. Aquesta boixeda, que es calcula que té uns 500 anys, es troba en una finca privada i, en vista de les excepcionals característiques d’aquests boixos, s’ha fet un seguiment especial de la possible afectació amb trampes de feromones des de l’any 2019.

Durant la primavera de l’any passat, es van detectar les primeres erugues a la boixeda. L’any 2021, ja s’hi va aplicar un tractament preventiu amb Bacillus thuringiensis, que es va repetir l’any 2023 en dues ocasions. Enguany, es preveu dur a terme tres aplicacions, una primera que s’ha fet aquesta primavera i dues més que coincidiran amb els pics de població d’aquesta espècie invasora durant l’estiu i la tardor i permetran disminuir la pressió de papallones en la segona i tercera volada sobre la boixeda singular.

Segons l’evolució que aquesta plaga tingui a la boixeda, caldrà repetir els tractaments els anys vinents, a raó de dos o tres tractaments anuals, fins que les poblacions no comprometin la seva supervivència.

Tenint en compte la gran extensió de superfície forestal amb presència de boix a Catalunya, el tractament a gran escala esdevé inviable, i només té sentit aplicar-lo en boixedes d’alt valor natural (com aquesta) i exemplars de boixos catalogats monumentals perquè no arribin a desaparèixer, com es fa també amb el Boix del Montseny, que s’ha salvat de l’atac de la papallona gràcies al tractament. En aquest boix monumental del Montseny, no ha calgut tornar a intervenir, atès que les poblacions de la papallona van disminuir de manera important en aquesta zona concreta.

Aquest tractament s’emmarca en el Pla d’acció contra aquesta plaga, que estableix una sèrie de mesures de seguiment sobre la dispersió de la plaga i la valoració del grau d’afectació amb una periodicitat anual.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant els serveis de Sanitat Vegetal i de Gestió Forestal i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, lidera el Grup de Treball Tècnic de la Papallona del Boix, que es reuneix periòdicament des de fa més de sis anys. Aquest grup integra també el Cos d’Agents Rurals, que fa un seguiment sobre el terreny de les poblacions, i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

Es treballa conjuntament per conèixer a fons l’evolució de la invasió i el cicle biològic a les diferents zones del territori i comprovar l’eficàcia i els moments més adequats per aplicar possibles tractaments fitosanitaris.

Mapa
{"name":"2024/06/28/12/15/cc551c50-23e5-4059-b167-4be6cd652360.JPG","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":154317}

Així, l’any 2023, els treballs de seguiment de l’evolució de l’eruga del boix i avaluació de l’efectivitat dels mètodes de control en el sistema forestal del Pla Boixer encarregats pel Servei de Sanitat Vegetal han observat molt baixa presència de postes i larves i després d’aquests anys d’assaigs també constaten que els tractaments amb Bacillus thuringensis han fet disminuir el dany causat per Cydalima.

A més, l’estudi Efectes dels danys causats per la plaga de la papallona del boix a les parcel·les de Pla Boixer, dut a terme per la UDG, també confirma que el mètode més efectiu és el tractament amb Bacillus thuringensis. La sequera estival va tenir un gran impacte sobre la vegetació i va causar danys en el boix, alhora que també va produir un efecte negatiu sobre l’eruga.

L’eruga del boix (Cydalima perspectalis) és una espècie exòtica invasora defoliadora dels boixos que està provocant la mortalitat de moltes hectàrees de boixedes. Originària de l’Àsia, l’entrada d’aquest lepidòpter a Europa (Alemanya, 2007) va significat un fort cop per a la salut dels boixos. Es va dispersar molt ràpidament cap al sud d’Europa i es va detectar per primera vegada a Catalunya l’any 2014, a Olot (Garrotxa). Des d’aleshores, s’ha anat estenent amb molta rapidesa i és present en l’actualitat a 192 municipis de 22 comarques.


Frenada del ritme d’expansió de la plaga invasora

Les dades de la Xarxa de Vigilància i Seguiment de la Papallona del Boix a Catalunya revelen quela plaga, durant l’any 2023, avança lentament, principalment per les comarques del Berguedà i el Solsonès en direcció oest, on enguany han empitjorat els danys sobre els boixos en relació amb l’any anterior. D’altra banda, aquestes dades de seguiment també indiquen que enguany hi ha dues comarques menys afectades, tot i que es manté el nombre de municipis.

La situació amb les dades recollides durant l’any 2023 ha quedat de la manera següent:

  1. Les comarques amb major extensió i grau d’afectació continuen sent Osona, la Garrotxa, el Ripollès, el Berguedà, el Solsonès i el Moianès.
  2. Al Berguedà, l’evolució difereix segons les zones. El sector oriental consolida i augmenta l’afectació greu i severa.
  3. La plaga avança pel Solsonès en direcció oest i sud-oest. Els danys més importants es concentren en el terç oriental.
  4. S’ha mantingut el grau d’afectació a les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf.
  5. Al Baix Penedès i el Baix Camp, augmenta el grau d’afectació en relació amb l’any 2022. Al Priorat es manté.
  6. La Terra Alta, on l’any passat van aparèixer les primeres afectacions de l’espècie invasora, deixa d’estar afectada. També ha desaparegut dels municipis de la Segarra.
  7. Al Montsià, punts afectats l’any 2022 empitjoren l’afectació.
  8. A la Val d’Aran, les afectacions es mantenen als mateixos nivells que l’any 2022.


La ciutadania pot ajudar a detectar l’eruga del boix

Des de l’arribada de l’eruga del boix a Catalunya, l’excursionisme i d’altres sectors assidus al bosc han alertat de l’impacte d’aquesta espècie invasora sobre els boixos dels nostres boscos. Ja fa uns anys que AlertaForestal, un projecte de ciència ciutadana del CREAF que rep el suport del Departament d’Acció Climàtica, recull aquestes observacions voluntàries per fer el seguiment científic de la salut forestal dels boscos de Catalunya. Aquest final de juny de 2024, comença la campanya de crida ciutadana per demanar que el màxim de persones hi participin com a sentinelles dels boscos, identifiquin aquestes afectacions i aportin un granet de sorra en l’estudi de l’impacte de l’eruga del boix. La crida és oberta a tothom i per participar-hi simplement cal compartir fotografies horitzontals d’un sotabosc amb boixos afectats per eruga del boix a través de l’enllaç app.alertaforestal.com. L’any 2023, es va superar la xifra de 2.000 usuaris en aquesta plataforma que ja ha recollit més de 3.500 fotografies arreu del territori.


Una espècie invasora que ja ha defoliat una tercera part dels boixos de Catalunya

La papallona del boix és una espècie invasora que s’alimenta de fulles de boix de jardins i boscos. Els efectes de la plaga són molt impactants perquè deixen els boixos absolutament defoliats, i això en compromet la capacitat de supervivència. Les erugues, tot i que provoquen molèsties, no són urticants ni perilloses per a les persones.

Es calcula que només a Catalunya ja ha afectat unes 198.000 hectàrees, xifra que representa un 37% del total de superfície forestal ocupada pel boix (538.000 ha) i un increment del 4% respecte de les superfícies afectades l’any 2022. La previsió és que aquesta plaga arribi a totes les zones de Catalunya amb presència de boix i apunta a un escenari de pèrdua progressiva de les masses de boix, tot i que s’està treballant per trobar mètodes de control biològic i minimitzar-ne els danys.

Les primeres papallones acostumen a volar a partir del mes de juny. D’agost a octubre, la plaga té dues generacions més que fan que sigui molt abundant en ple estiu, cosa que provoca una important alarma social per la gran quantitat de papallones atretes per la llum que voleien al voltant de làmpades, fanals i focus.

Per a més informació sobre l’evolució d’aquesta plaga a Catalunya, una fitxa tècnica, infografies, tríptics i un pòster i dades comarcals: https://bit.ly/3bE277G.

4  

Imatges

Aquesta espècie invasora s¿alimenta de les fulles del boix

Aquesta espècie invasora s¿alimenta de les fulles del boix 318572

Imatge dels seguiments del tractament que s'aplica a la boixeda de Valielles

Imatge dels seguiments del tractament que s'aplica a la boixeda de Valielles 302602

Imatge de l'eruga del boix

Imatge de l'eruga del boix 1442616

Mapa de les zones afectades

Mapa de les zones afectades 154317

undefined
undefined
undefined
undefined