La portada de la guia.

L'AQUAS i nou instituts de recerca publiquen una guia per a una comunicació inclusiva en la recerca en salut

query_builder   28 juny 2024 14:34

event_note Nota de premsa

L'AQUAS i nou instituts de recerca publiquen una guia per a una comunicació inclusiva en la recerca en salut

  1. La guia promou l’adopció i acceptació d'un llenguatge que afavoreixi la visibilització, igualtat i representativitat de totes les persones en l’àmbit de la recerca en salut i que eviti aquelles situacions en què el llenguatge pugui contenir lèxic o formes que invisibilitzin o discriminin les persones, o que reprodueixin estereotips tradicionals
  2. S'hi ofereixen recomanacions pràctiques per a un llenguatge inclusiu amb perspectiva de gènere per a les seves formes oral, escrita i visual
La portada de la guia.{"name":"2024/06/28/14/28/7ca1e303-e6fb-4ffd-9b18-c6e88b9697d8.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":849688}

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS) del Departament de Salut i nou institucions de recerca de Catalunya han elaborat la guia Recomanacions per una comunicació inclusiva en la recerca en salut, per promoure la inclusió d'un llenguatge que promogui la visibilització, igualtat i representativitat de totes les persones i evitar aquelles situacions en què el llenguatge pugui contenir lèxic o formes que invisibilitzin o discriminin les persones.

Aquest instrument –que s’ha elaborat tant en llengua catalana com anglesa– conté recomanacions aplicables a la comunicació escrita, oral i visual per ser una eina de suport per a una comunicació inclusiva en les institucions de recerca en salut, complementària a les guies lingüístiques oficials i als manuals d’estil de les institucions.

La comunicació inclusiva és fonamental per garantir que totes les persones se sentin representades i valorades. Tot reconeixent aquesta necessitat, la guia conté exemples i estratègies d’usos preferibles i usos no recomanats, per mostrar la seva aplicació pràctica i amb la voluntat de facilitar recursos i conscienciar i contribuir a la inclusió plena, respectuosa i no discriminatòria de qualsevol col·lectiu i diversitat. Per aquest motiu, tal com expliquen les seves autores, el document no només inclou exemples sobre el tractament de gènere, sinó també d’altres diversitats, com el tractament comunicatiu de discapacitats, malalties i grups culturals.

Alhora, també s’ha presentat una infografia amb els missatges claus per tal d’oferir un recurs d’ús més accessible. Ambdós documents s’adrecen tant al personal científic com administratiu d’aquestes institucions, així com a les seves direccions, personal del sistema de recerca, periodistes i altres persones interessades, per tal d’oferir-los recomanacions senzilles i directes de manera visual per explicar i divulgar la recerca de forma inclusiva, així com consells específics en diferents formats i en dos idiomes.

Aquestes publicacions han sigut elaborades en el marc de la Comunitat Hipàtia, que treballa per a l’actualització de polítiques i pràctiques de gestió, l’eliminació del biaix inconscient i la promoció del canvi cultural i la incorporació de la perspectiva de sexe i gènere en la recerca. Concretament, per a aquesta iniciativa, s’ha creat un grup de treball coordinat per l’AQuAS i integrat per professionals de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), l'Institut de Recerca Hospital del Mar (IMIM), l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), l'Institut de Recerca Sant Pau (IIB- Sant Pau), l'Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i el Vall d'Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). La guia ha comptat també amb l'assessorament lingüístic del Servei de Planificació Lingüística del Departament de Salut. El disseny gràfic d’aquests materials ha estat a càrrec de l’agència de comunicació social La Sembra.

Més informació i els documents en aquest enllaç

undefined
undefined
undefined
undefined