L’objectiu de la mostra és donar a conèixer als visitants el Projecte Ecovall, una innovadora iniciativa compromesa amb la millora i protecció del medi natural.

L’obertura de l’exposició ha coincidit amb Sant Pere, dissabte 29 de juny, festivitat marcada per l’inici de la temporada de pastures i la benedicció del terme, dels pans i les farinetes.

Aquest cap de setmana, l’estació de muntanya de Vall de Núria ha obert al públic l’exposició temporalNÚRIA, L’ECOVALL DEL PIRINEU. Una vall sense contaminació. Ens ajudes?”. La finalitat de la mostra és doble: d’una banda, es dona a conèixer als visitants el Projecte Ecovall, una innovadora iniciativa compromesa amb la millora i protecció del medi natural; i per una altra, s'interpel·la els i les visitants perquè també col·laborin en la preservació de la vall.

A través de plafons informatius, fotografies i vídeos, l’exposició gira al voltant del compromís de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya vers l'interès de mantenir una vall sense contaminació amb l’ús d’energies renovables, la millora de la gestió de residus i la innovació ambiental. D’aquesta manera s’acompleixen els compromisos de descarbonització adquirits amb l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Mitjançant aquest projecte, Vall de Núria s'està convertint en un model d’equipament compromès amb la preservació del medi ambient i la reducció de l'empremta de carboni. Seguint aquesta línia de plantejament, l’exhibició compta amb mobiliari fet a partir de residus de material d’esquí, productes reciclats i tintes biodegradables.

La mostra sobre l’Ecovall tracta els següents cinc eixos: Energies renovables, Mobilitat elèctrica, Biodiversitat, Economia Circular i Patrimoni i Accessibilitat. Ubicada a l’espai de lloguer de material, dins del Volum Nord, serà gratuïta per a totes les persones visitants i estarà oberta al públic fins a l’1 de novembre de 2024.

La tradició de Sant Pere

L’inici de l’exposició temporal de l’Ecovall coincideix amb una data molt assenyalada per a l’estació del Ripollès: el 29 de juny, festivitat de Sant Pere.

Tal com marca la tradició, s’ha donat per començada la temporada de pastures i, un any més, s’ha tornat a fer el romiatge al Santuari pel camí vell des de Queralbs. Totes les persones que van participar-hi van gaudir d’un esmorzar de pastor a mig camí i un cop van arribar a Núria van poder escoltar la missa de Sant Pere i presenciar la benedicció del terme, dels pans i les farinetes.

Un estiu ple d’activitats per a tots els públics

Vall de Núria és el destí ideal per practicar tota mena d’activitats a l’aire lliure els 365 dies de l’any. A l’estiu, a més, es converteix en un espai perfecte per als aficionats als esports i en general, a la naturalesa. A més, combina l’experiència de viatjar en l’emblemàtic Cremallera de Núria, l'únic mitjà de transport per accedir a l'estació, amb l’ampli ventall de propostes lúdiques que es poden fer durant els mesos de més calor:

Passeig en el telefèric Coma del Clot: On es pot accedir a l’Alberg Pic de l’Àliga i a un mirador amb vistes espectaculars de la vall I els pics. Apropa els excursionistes a la Muntanya.

Rutes de senderisme al Pirineu oriental català: Un lloc privilegiat per conèixer, admirar i recórrer l’alta muntanya pirinenca amb cims que gairebé arriben als 3.000 m. Des del classic Camí Vell de Queralbs a Núria, fins a la Travessa dels Refugis del Torb, que et portarà pel massís del Canigó.

●Amb l’arribada del bon temps, l’estació amplia la seva oferta d’activitats amb sessions de ioga per a tots els públics. Aquesta proposta és gratuïta per a les persones allotjades a l’Hotel de Vall de Núria.

●Aquest estiu l’estació incorpora tres nous circuits de trail running a l’entorn de Vall de Núria.

Vall de Núria compta amb set arqueo rutes a l’entorn de Núria. Es tracta d’uns itineraris d'interès arqueològic que son un testimoni de la forta antropització de les valls pirinenques des de la prehistòria (IV-III mil·lennis aC) fins a l'època contemporània.

●Activitats d’observació astronòmica a càrrec del Parc Astronòmic del Montsec. L’activitat consisteix en una primera part de reconeixement del cel a ull nu, en què es trobaran les constel·lacions i les estrelles més importants que es poden observar. En la segona part, es farà una observació dels objectes més destacats de la nit mitjançant un telescopi.

Exposicions: una aposta per la difusió I l'aprenentatge

• 90 anys d’història. El cremallera de Núria

• Memòries de Neu

• La Vall dels 5 elements

Minigolf: Una proposta pensada per gaudir amb la família. El minigolf, amb forats de diferents dificultats, es troba ubicat al darrere de l'edifici Sant Antoni de l'hotel i està decorat i personalitzat amb elements decoratius vinculats a la Vall i al Cremallera.

Passeig en barca o canoa al llac de Vall de Núria, un dels indrets més emblemàtics de l’estació.

Rutes a cavall o poni: Una altra manera de descobrir els paisatges de Vall de Núria, amb quatre itineraris adaptats per al nivell de tothom.

Circuit fotogràfic: Vuit punts fotogràfics de l’entorn del Santuari de Núria I el llac. Apte per a tots els públics i amb una durada de 25 minuts.

Vall de Núria, a més, compta amb l’Hotel Vall de Núria, els apartamentsVall de Núria i l’Alberg Pic de l’Àliga, gestionat per Xanascat. Es tracta de tres espais equipats amb totes les comoditats, al bell mig dels Pirineus, on gaudir d’una experiència única dormint a l’alta muntanya.

Pel que fa a la gastronomia, tots els serveis de restauració d’aquest equipament turístic compten amb productes de km 0, fet que posa en valor els excel·lents recursos de la zona. Així doncs, el restaurant de l'Hotel, la Cabana dels Pastors, el Bar Finestrelles o el Racó de la Vall ofereixen diferents propostes amb ingredients de proximitat per satisfer els paladars més exigents.

Espai de recer i natura

L’estació de muntanya de Vall de Núria amaga un tresor: el Santuari-Basílica de la Mare de Déu de Núria, un espai de pelegrinatge, calma i tradicions a gairebé dos mil metres d'altura. Es tracta d’un espai de recer espiritual en un santuari marià, on fer recessos i dies de meditació i pregària. Ben a prop hi ha l’Ermita de Sant Gil, sense oblidar el Viacrucis, amb les seves escultures simbòliques i monumentals.

Els preveres i l'equip ofereixen en el Santuari de Vall de Núria un ambient d'espiritualitat, amb una litúrgia sòbria i viscuda, i solemnitzada per música d'orgue. El servei religiós està a disposició dels pelegrins els dies feiners concertats prèviament.