1. La iniciativa unifica la veu de les administracions més properes a la ciutadania en les negociacions del tractat global contra la contaminació per plàstics i enforteix el seu rol en el sistema multilateral
EXT
La consellera Meritxell Serret i el ministre de Medi Ambient del Quebec, Benoit Charette, van presentar la coalició a Ottawa (Canadà) el passat 22 d'abril.
{"name":"2024/07/03/09/42/25fd9080-5015-4128-bef4-24e51d133604.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":"93529"}


La coalició internacional de governs per incidir en el tractat global contra la contaminació per plàstics, impulsada pel Govern de Catalunya, el Govern del Quebec i la xarxa Governs Locals per la Sostenibilitat (ICLEI), ha superat ja els 50 signataris, provinents de tots els continents.

La iniciativa, que va néixer amb l’objectiu d’unificar la veu de les administracions més properes a la ciutadania en les negociacions del tractat i d’enfortir el seu rol en el sistema multilateral, va ser presentada el mes d’abril per la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, en un acte a Ottawa (Canadà), en el marc de la quarta ronda negociadora (INC-4) del tractat.

En les últimes setmanes, s’han sumat a la coalició signataris com la província d’Imbabura (Equador), els estats brasilers de São Paulo i Rio de Janeiro, i les ciutats de Chefchaouen (Marroc), Nansana (Uganda), Seongnam City (Corea del Sud), Turku (Finlàndia), Cape Coast (Ghana) i Medellín (Colòmbia).

Ja formen part de la coalició, a més, les ciutats de Montreal (Canadà), San José (Costa Rica), Rio de Janeiro (Brasil) i Guimarães (Portugal); les províncies de la Colúmbia Britànica (Canadà) i Jujuy (Argentina); els estats mexicans de Jalisco i Michoacán; l’Associació de Ciutats i Regions per la Gestió Sostenible de Recursos (ACR+), i l’Associació Mexicana d’Oficines d’Assumptes Internacionals dels Estats.

També hi van donar suport des de l’inici l’organització mundial Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), el Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Hàbitat) i el Fons Mundial per a la Natura (WWF).

El Govern de Catalunya i les seves 21 delegacions a l’exterior treballen per fer créixer encara més el nombre d’adhesions i, en paral·lel, la coalició es prepara per a la pròxima sessió negociadora (INC-5), prevista a Busan (Corea del Sud) per al novembre del 2024.

Es tracta de la primera vegada que Catalunya participa en les negociacions d’un tractat internacional, i ho ha fet activament des dels seus inicis, el novembre del 2022, defensant que es tingués en compte el rol dels governs locals i regionals i, alhora, promovent un text més ambiciós.

En data de 3 de juliol de 2024, a banda del Govern de Catalunya, el Govern del Quebec i la xarxa ICLEI, els governs i organitzacions signants són:

Albània

Institut de Municipis d’Albània

Alemanya

Associació per a l'Agricultura Vertical (AVF)

Argentina

Jujuy

Brasil

São Paulo

Salvador

Estat de Rio de Janeiro

Camerun

Fundació per al Medi Ambient i el Desenvolupament (FEDEV)

Canadà

Montreal

Colúmbia Britànica

Colòmbia

Vall del Cauca

Medellín

Districte Especial de Ciència, Tecnologia i Innovació de Medellín

Corea del Sud

Goyang

Seongnam

Costa Rica

Unió Nacional de Governs Locals de Costa Rica (UNGLC)

Buenos Aires

Jiménez

El Guarco

Oreamuno

Puriscal

Tilarán

Tibás

Flores

Goicoechea

Paquera

San José

La Unión

Equador

Província d’Imbabura

Estats Units d'Amèrica

Boulder (Colorado)

B Sustainable (Florida)

La Crosse (Wisconsin)

Santa Rosa (Califòrnia)

Iniciativa de ciutats i pobles del riu Mississipí (MRCTI)

Espanya

Navas de San Juan

Europa

Associació de Ciutats i Regions per a la gestió sostenible dels recursos (ACR+)

MedCities

Circe.med

Filipines

Mati

Geòrgia

Tbilisi

Associació per a la Defensa dels Drets dels Agricultors (AFRD)

Finlàndia

Turku

Ghana

Cape Coast

Hondures

Districte Central

Mali

ONG Suport Solidari per a l'Enfortiment de l'Ajut al Desenvolupament

Marroc

Chefchaouen

Mauritània

Zoueratte

Mèxic

Associació de ciutats capitals (ACC)

Associació Nacional d‘Autoritats Ambientals Estatal (ANAAE)

Associació Mexicana d’Oficines d’Assumptes Internacionals dels Estats (AMAIE)

Estat de Sonora

Estat de Michoacan

Baixa Califòrnia

Morelos

Guerrero

Colima

Chiapas

Estat de Mèxic

San Luis Potosí

Chihuaua

Tamaulipas

Jalisco

Campeche

Nuevo León

Guanajuato

Together for the Ocean

Nigèria

Estat d’Odun

Portugal

Guimarães

Matosinhos

República Dominicana

Associació Dominicana de Municipis de l’Est

Uganda

Nansana

Youth Alive Uganda

Vietnam

Xarxa de Transformació Verda i Sostenibilitat

Xile

Renca