1. El director de l’Agència, Samuel Reyes, i l’alcaldessa d’Amer, Maria Rosa Vila, han visitat les actuacions relatives a la millora del sanejament i al control del cabal d’aigua del riu Brugent
  2. La futura depuradora d’Amer, que suposarà una inversió de 5,7 milions d’euros i que en breu començaran els treballs, tindrà una capacitat per tractar 716 m3/dia
  3. També s’han avaluat sobre el terreny l’evolució de les obres de la nova estació d’aforament del riu Brugent, amb un pressupost de 579.000 euros i amb finançament dels fons europeus Next Generation

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i l’alcaldessa d’Amer, Maria Rosa Vila, acompanyats del cap de la demarcació territorial de l’ACA a Girona, Àlex Rocas, han visitat avui diverses actuacions previstes en aquest municipi de la Selva que milloraran el cicle de l’aigua, amb una inversió global superior als 6,3 milions d’euros.

“Cal posar en valor l’esforç de l’Ajuntament d’Amer en els darrers 5 anys per a millorar la xarxa de clavegueram, que ens ha permès impulsar la construcció de la nova depuradora, a més de la implicació activa del Consell Comarcal de la Selva en la revisió del projecte i en afegir millores que s'han tingut en compte a l'hora d'elaborar el projecte” ha manifestat el director de l’ACA.

Durant les properes setmanes començaran les obres de la depuradora d'Amer. Els treballs, juntament amb l'explotació de la planta durant un any, tenen un pressupost 5,7 milions d'euros.

Les autoritats han visitat avui la zona on es durà a terme l’actuació, que consistirà en la construcció d'una depuradora de amb tractament biològic per fangs actius amb aeració perllongada, que permetrà obtenir uns fangs estabilitzats de fàcil tractament posterior, amb capacitat per tractar 716 m3/dia. A més s’habilitaran prop de 1.300 metres de xarxa de col·lectors (alta i impulsió) i una estació de bombament. La depuradora se situarà al sud del nucli urbà, a prop del riu Brugent. L'aigua degudament tractada s'aportarà en aquest curs fluvial a través d'un col·lector en gravetat de 40 metres.

L’altra actuació que s’ha visitat és la nova estació d'aforament del riu Brugent, a Amer, que es durà a terme abans de la confluència amb el riu Ter. La construcció s’està fent a sota de l’estructura del Pont de Santa Brígida, amb una amplada total de més de 30 metres. L'estació, pressupostada en prop de 579.000 euros, també disposarà d'un connector fluvial per facilitar el pas de peixos i, permetrà conèixer els cabals aportats pel Brugent al Ter, especialment, en episodis d’avinguda.

Suport al món local

La delegada del Govern a Girona, Anna Maria Torrentà, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, han mantingut avui una reunió de treball amb alcaldes i consells comarcals de la vegueria de Girona per fer un repàs de l’evolució i les eines a disposició dels municipis per la gestió de la sequera, les obres en execució així com altres temes d’interès per al món local com són les convocatòries de subvenció obertes, les subvencions atorgades i la seva execució.

Reyes ha recordat que “l’episodi de sequera no s’ha acabat, malgrat una certa recuperació de les reserves actualment al 35% i, per tant, cal que seguim fent un consum el més eficient possible de l’aigua, sense deixar de banda l’execució de totes les obres, tant des del Govern com des del món local, per millorar les xarxes d’abastament i per incrementar la garantia d’aigua per ser més resilients davant els canvis vinculats a l’emergència climàtica” .

En aquest sentit, cal recordar que l’ACA te assignats al món local més de 360 milions d’euros en ajuts i subvencions vinculades als àmbits de l’abastament (a través de les successives convocatòries de subvencions per a la millora de l’abastament en alta i enguany també en la baixa) i en convenis de sanejament, dels quals 64,6 MEUR corresponen a la vegueria de Girona que es distribueixen de la següent manera:

  1. Ajust a la millora de les xarxes d’abastament 2020-2024: 20 M€(172 ajuts atorgats)
  2. Ajuts a la millora i digitalització de les xarxes municipals d’abastament en baixa: 37,3 M€ (97 ajuts atorgats)
  3. Ajuts per abastament d’emergència amb camió cisterna: 114.000 €
  4. Ajuts per a la construcció de nous pous: 6,7 M€ (pendent de resolució)
  5. Ajuts per a la conservació i manteniment de lleres: 0,6 M€ (pendent de resolució)

3  

Imatges

Moment de la visita a les obres de la depuradora d'Amer

Moment de la visita a les obres de la depuradora d'Amer 118032

Vista de l'emplaçament de la nova estació d'aforament,.

Vista de l'emplaçament de la nova estació d'aforament,. 179201

La delegada del Govern i el director de l'ACA durant la reunió de treball amb els consells comarcals.

La delegada del Govern i el director de l'ACA durant la reunió de treball amb els consells comarcals. 704450

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 41730