- Després de la proposta anunciada pel Govern de l’Estat, la Generalitat adverteix que defensarà la normativa catalana en horaris comercials davant possibles intents d’homogeneïtzació o invasió competencial.
- Comerç recorda també que l’actual marc legal és fruit d’un acord entre la Generalitat i el Govern central, en el marc de la comissió mixta Estat-Generalitat.
- Catalunya disposa d’una normativa d’horaris àmplia i suficient que dóna cobertura a les necessitats d’aprovisionament immediat en el comerç d’alimentació de proximitat , també en dies festius.
La Generalitat no ampliarà el nombre de dies festius d’obertura comercial autoritzada. Davant l’anunci del Govern de l’Estat d’una possible homogeneïtzació de les Comunitats Autònomes en matèria d’horaris comercials, la Generalitat adverteix que Catalunya defensarà l’actual marc legal davant possibles invasions competencials.
El director general de Comerç, Josep Maria Recasens, recorda que la llei catalana és fruit d’un acord entre la Generalitat i el Govern de l’Estat, en el marc de la comissió mixta Estat-Generalitat. En aquest sentit, la normativa dóna cobertura àmplia i suficient a les necessitats d’aprovisionament dels consumidors, i garanteix l’equilibri entre els diferents formats comercials.
Segons Recasens, la liberalització dels horaris comercials no es tradueix en un millor ocupació, al contrari, “condemnaria les petites i mitjanes empreses del sector a una situació de permanència a l’establiment per poder competir amb altres formats i, es posaria en perill la seva continuïtat”.
El responsable de Comerç ha afegit que la liberalització dels horaris comercials no incrementarà les vendes del comerç: “ningú compra més pel fet que les botigues obrin set dies a la setmana o 24 hores al dia. El què necessita en aquests moments el sector és un millor accés al finançament i al crèdit, així com mesures que afavoreixin la creació de llocs de treball en el comerç, i també impulsar mesures que fomentin el consum”.
La Llei catalana d’Horaris Comercials preveu que els comerços puguin obrir un màxim de 12 hores diàries (de dilluns a dissabte, entre les 7’00h i les 22’00 h), amb un límit setmanal de 72 hores setmanals, amb l’obligació de tancar diumenges i festius i avançar l’horari de tancament a les 20’00h els dies 24 i 25 de desembre. Dins d’aquests límits, els comerciants poden fixar lliurament del seu horari diari d’obertura.
A banda de determinades excepcions per tipus d’establiment el comerç en general pot obrir un màxim de 8 diumenges o festius l’any per facilitar la compra en èpoques en les que es produeixen puntes de demanda. Aquests festius s’estableixen anualment mitjançant Ordre del conseller, un cop escoltat el Consell Assessor de Comerç, format pels representants del sector comercial.
De fet, la Llei preveu excepcionalitats, com per exemple, la que permet que els petits comerços d’alimentació disposin de llibertat d’horaris en dies festius (establiments d’alimentació de menys de 150m2) per tal d’incrementar la seva rendibilitat i facilitar l’aprovisionament dels ciutadans.