Jornades d'Història al Monestir de les Avellanes
La delegada del Govern a Lleida, en la inauguració de les jornades
{"name":"2024/07/09/11/52/69ec9106-c669-42d7-8f72-2b18f6daac70.jpg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":313331}

La delegada del Govern a Lleida, Solés Carabasa, ha posat en valor les jornades d’Història de l’Església i la Religiositat del Monestir de les Avellanes com una iniciativa que complementa l’oferta d’activitats dinamitzadores del territori amb què compta l’àrea del Montsec. Ho ha fet aquest matí en el transcurs de la inauguració de la 13a edició d’aquesta trobada.

Segons Carabassa, el fet que les jornades, a més de ser una iniciativa acadèmica i un projecte de divulgació científica de la mà d’especialistes universitaris de primer ordre, també tinguin una vocació de fomentar la dinamització turística i cultural del territori, en aquest cas especialment a partir del patrimoni religiós, “reforça la diversitat de l’oferta d’una zona, la del Montsec, que fa temps que treballa, amb resultats satisfactoris, per constituir-se en una alternativa pròpia i específica dins l’oferta turística de Catalunya,sostenible ambientalment i social, que aposta per la qualitat més que per la quantitat i que contribueix a revertir el despoblament”.

Les jornades estan organitzades per l’Associació d’Amics del Monestir de les Avellanes i la Universitat de Lleida. Enguany, estan dedicades a l’”Hospitalitat, caritat i assistència als monestirs medievals” i compten amb una setantena d’inscrits. Des de la primera edició, el 2010, en què se celebrava el centenari de l’arribada al recinte dels Germans Maristes, han passat per aquests cursos al monestir més de 140 professors/res i especialistes universitaris, de prop de 90 universitats i centres d’estudi diferents pertanyents a més de 15 països, i més de 700 alumnes.

En la inauguració de les jornades també hi han intervingut el director del monestir, Robert Porta; la directora de les trobades, Karen Stöber; el vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL, Joan Busqueta; el director del Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals de la UdL, Flocel Sabaté; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, i l’alcaldessa d’Os de Balaguer i vicepresidenta de l’Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach.