- L’informe prioritza 10 avaluacions de polítiques públiques que es realitzaran al llarg dels pròxims 4 anys, i que pertanyen als àmbits d’execució penal, administració de justícia i memòria democràtica
El Departament de Justícia, Drets i Memòria ha elaborat el primer pla d’avaluacions de la Generalitat de Catalunya amb una visió integral que abasta el conjunt de les polítiques d’aquesta conselleria. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha presentat el pla al Consell Executiu i ha explicitat que la voluntat del Departament ha estat disposar d’un instrument de planificació del conjunt d’avaluacions de polítiques públiques previstes per al període 2024-2028.
El Pla s’emmarca en l’aposta del Govern per l’avaluació de polítiques, en l’àmbit transversal, com a pilar del model de transparència i bon govern de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, per la seva elaboració s’ha comptat amb la col·laboració de l’Àrea d’avaluació econòmica de polítiques públiques del Departament d’Economia i Hisenda, així com l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua).
A més, el Departament compta amb l’expertesa del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE) i de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista, que han elaborat altres estudis i recerques anteriorment, i que participaran en algunes de les avaluacions.
L’objectiu del Pla no és només avaluar les principals polítiques públiques, sinó també institucionalitzar l’avaluació al si del Departament, és a dir, convertir l’avaluació en una cultura i una manera de fer pròpies.
Combinar virtuosament valors i evidència
L’avaluació de polítiques públiques, i sobretot la consolidació d’una cultura de l’avaluació, introdueix eficiència i legitimitat a l’acció pública. Per un costat, permet obtenir informació per a un rigorós disseny i implementació dels programes i actuacions previstos perquè s’apropin als objectius que busquem. Per un altre costat, l’avaluació ajuda a avançar en el necessari rendiment de comptes que s’ha de produir en democràcia.
Aprenentatge i millora permanent
L’avaluació de polítiques públiques és una eina d’aprenentatge organitzatiu, un instrument per desenvolupar la intel·ligència institucional al si de les administracions. Però davant l’escassetat de recursos i la impossibilitat d’avaluar exhaustivament totes i cadascuna de les activitats de l’Administració, cal prioritzar justificadament quines polítiques s’avaluen. Aquest és el valor afegit del Pla d’avaluacions: les diverses unitats del Departament han fet un esforç per identificar les polítiques més rellevants del seu àmbit i veure quines decisions estratègiques calia abordar en els pròxims anys. D’aquesta reflexió n’han sortit les deu avaluacions prioritzades.
En conjunt, s’han previst sis avaluacions en l’àmbit d’execució penal, tres en l’àmbit de l’Administració de la justícia, i un en l’àmbit de memòria democràtica. D’entre les diverses avaluacions destaquen les de:
- El Pla pilot de Justícia Restaurativa.
- Els programes de reducció de la incidentalitat als centres penitenciaris.
- El programa temporal de les unitats de valoració forense integral (UVFI) i dels espais de memòria democràtica.
Per exercicis, dues avaluacions s’iniciaran l’any 2024 i tres l’any 2025. L’any 2026 es preveu iniciar tres avaluacions més, i se n’ha programat una per a cadascun dels exercicis 2027 i 2028.