1. A la Comissió Interdepartamental de Sequera presidida avui pel president Aragonès s’ha donat el vist i plau a la millora dels indicadors de tres unitats.
  2. La capçalera del Llobregat, regida per l’indicador de pluviometria, passa de l’alerta a la prealerta. Pel que fa la capçalera del Ter i l’àrea del Llobregat mitjà, també analitzades en funció de les pluviometria, passen de l’excepcionalitat a l'alerta
  3. La resta d’unitats continuen en la mateixa situació, tot i que en les darreres setmanes s’està produint un descens lent però constant de les reserves, habitual dels mesos d’estiu


El Govern, a través de La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) ha acordat aquest dimarts una sèrie de canvis en els escenaris de sequera en tres zones regides per l’indicador de pluviometria, concretament a la capçalera del Llobregat, la capçalera del Ter i la zona del Llobregat mig. La primera d’elles, la capçalera del Llobregat, passa de l’escenari d’alerta al de prealerta, mentre que les dues restants -capçalera del Ter i Llobregat mitjà- passen de l’escenari d’excepcionalitat al d’alerta. S’adopta aquesta mesura arran de la millora de la pluviometria registrada en aquesta zona en els darrers 4 mesos.

Les mesures que s’han d’adoptar en la fase de prealerta es poden consultar en aquest enllaç, mentre que les corresponents a la fase d’alerta es poden visualitzar aquí.

Aquest canvi d’escenari entrarà en vigor a partir de principis de la setmana vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). D’aquesta manera, amb aquest canvi hi haurà 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 75 (800.555 habitants) en prealerta; 327 (més de 6,2 milions d’habitants) en alerta; 198 (398.981 habitants) en excepcionalitat; 17 (151.516 habitants) en emergència I.

Pel que fa a les zones definides en el Pla de Sequera (18), dues segueixen en normalitat (Banyoles i aqüífer de Tarragona); dues en prealerta (Consorci d’Aigües de Tarragona icapçalera del Llobregat); 6 en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Ter, Llobregat mitja, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat, embassaments del sistema Ter Llobregat); 6 en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià Muga i Carme Capellades, Empordà, Prades Llaberia i Serralada Transversal); 2 en emergència (Darnius Boadella i Riudecanyes, a més dels municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines).

Sense canvis en la resta d’unitats

La resta d’àrees definides en el Pla de sequera es mantenen en la mateixa situació. Cal tenir en compte, no obstant, que amb l’arribada de l’estiu es produirà un descens general de les reserves als embassaments, degut a ser una època amb escasses pluges, amb una major evaporació causada per la calor i un increment dels consums (sobretot, per satisfer les dotacions per al reg agrícola, que enguany són més reduïdes a causa de l’estat de les reserves). Precisament, els embassaments del Ter Llobregat i la Muga tenen una tendència decreixent, mentre que la resta continuen amb nivells estables però amb una petita reducció de reserves.

La sequera hidrològica, per tant, no està superada i cal continuar fent un estalvi i un consum responsable. La Generalitat, a través de l’ACA i ATL, continua produint al màxim els recursos no convencionals com la dessalinització i la regeneració. Les dessalinitzadores catalanes continuen funcionant al màxim de la seva capacitat des de l’agost de 2022 i segueix l’aportació d’aigua regenerada al tram final del riu Llobregat per a incrementar la disponibilitat d’aigua en la regió de Barcelona. A més, les obres d’emergència en l’àmbit de l’Alt Empordà, consistent en la construcció de nous pous i l’aportació de l’aigua regenerada al riu la Muga, continuen el seu curs, juntament amb les actuacions destinades a incrementar l’aprofitament d’aigua del Besòs.