1. Catalunya incrementa un 13% la previsió de collita de poma
  2. Les regions productores de Girona i Lleida continuen plantant, i Girona enguany podria collir el 36% de la producció catalana de poma
  3. La pera confirma la davallada estimada fa un mes amb un 36% menys de producció
FOTO NP PREVISIONS FRUITA LLAVOR
Un moment de la intervenció de Joan Gòdia en la presentació d'avui.
{"name":"2024/07/24/15/12/27ae5700-2f54-4608-9531-9d0b8477d294.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":1922263}

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat, i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia, juntament amb el director general de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon, i el president del seu Comitè de Llavor, Joan Serentill, han presentat avui, a Lleida, les previsions de collita de fruita de llavor a Catalunya.

La previsió de collita de poma a Catalunya per al 2024 és de 268.770 t, lleugerament superior a la mitjana dels últims 5 anys (+3%), i un 13% superior al 2023. Totes les varietats pugen respecte a l’any passat destacant la Fuji, la Granny Smith, i la Gal·la. L’època de collita depèn de la zona, però en general es preveu collir en unes dates similars a les d’un any normal. Les regions productores de Girona i Lleida continuen plantant, i Girona enguany podria collir el 36% dels quilos de Catalunya, mentre Lleida en concentraria el 64% restant.

I la previsió de collita de pera a Catalunya per al 2024 (77.200t) s'estima que sigui inferior (-39%) a la mitjana dels darrers 5 anys, i un 36% més baixa que el 2023. L’afectació per la sequera de l’any passat, juntament amb les elevades temperatures han afectat la inducció floral, i per tant el nivell de producció d’aquest any. Es preveu una època de collita normal a Lleida, tot i que algunes zones han previst un retard de 5-7 dies, i altres un lleuger avançament. I a Girona un retard d’uns 7 dies. Tot depèn de la varietat però, en general, la floració ha estat normal-escassa, el quallat normal-escàs, i la caiguda normal tant a Lleida com a Girona. S’espera bons calibres i en general bon nivell de Russeting en la pera Conference.

Joan Gòdia ha volgut remarcar que “enguany, a banda de les esmentades dades, tant els calibres com la qualitat de la fruita de llavor en el seu conjunt és molt bona, el que hauria de propiciar unes bones condicions de comercialització en el mercat”. Gòdia també ha destacat la importància de la recerca per a fer front als nous reptes climàtics, i ha remarcat que “la sostenibilitat és un dels eixos de l’Estratègia Alimentària de Catalunya, es veu reforçada pel foment del consum de proximitat, i la sostenibilitat econòmica requereix que la baula dels productors de la cadena de valor agroalimentària rebin uns preus justos”. Així, pel que fa a la recerca val a dir que ja s’ha obtingut algunes varietats adaptades al canvi climàtic de gran qualitat organolèptica, ha afegit Joan Gòdia.

El president del Comitè de Llavor d’Afrucat, Joan Serentill, ha destacat que tot i la recuperació de la poma encara ens trobem lluny del potencial productiu català, i que no podem parlar d’un bon cicle en la història de la fructicultura, perquè en els darrers 5 anys s’ha succeït tot un seguit d’inclemències meteorològiques (sequera, pedra, gelades) que han minvat les produccions de cada any.

Per al director general d’Afrucat, Manel Simon, “tot i aquestes dades el que està clar és que estem plantant tant pomes com peres, i que l’objectiu d’aquestes noves produccions és recuperar el mercat espanyol i anar substituint a la competència”. I ha destacat que la poma Golden, la Fuji, i la Gala són les varietats més plantades a Lleida, i la Golden, altres de tardor, i la Cripps Pink les que més es planten a Girona. En pera, la conference destaca com a la varietat més plantada, seguida de lluny per la william’s, l’ercollini, i la llimonera.

2  

Imatges

Foto 1.

Foto 1. 1922263

Foto 2.

Foto 2. 1906590