- Avui s’inaugura el renovat Centre d’Interpretació d’Art Rupestre al Cogul, que és el primer en aplicar les noves metodologies d’“Els ulls de la història”
- “Els ulls de la història” renovarà la museografia de cinc monuments; els portarà dins de les aules gràcies a un escenari mòbil que comptarà amb ulleres de realitat ampliada; i obrirà un nou espai expositiu als baixos del Palau Moja de Barcelona
- La Cartoixa d’Escaladei, el Conjunt de la Vall de Boí, el Monestir de Sant Pere de Rodes i el Castell de Miravet seran els següents escenaris que es renovaran amb nous relats i eines que apropen la ciutadania al patrimoni com mai s’ha fet abans
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, presenta avui la nova museografia del Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre (CIAR) de la Roca dels Moros del Cogul, a les Garrigues. Aquest indret es converteix, així, en el primer que estrena les noves metodologies d’“Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català”. Un projecte impulsat pel Govern, pioner a casa nostra i internacionalment, que té per objectiu apropar els monuments al públic de manera vivencial, a través de nous relats i de la tecnologia immersiva.
La consellera Garriga ha afirmat que “amb Els ulls de la història el que volem és que la gent s’emocioni amb el Patrimoni, que el conegui, que el visqui. I per això, a partir d’ara, el visitant podrà posar-se les ulleres i aparèixer a la prehistòria, per exemple; al mig del paisatge, amb les plantes que hi havia en aquell moment, amb els sons, amb la llum o la foscor...”. “Volem que el visitant visqui la història de primera mà, perquè creiem que és la millor manera de conèixer-la”, ha afegit.
Com es pot veure a La Roca dels Moros, el resultat és una visita més dinàmica, completa i accessible per al visitant, que a través de la microhistòria i d’espais de realitat virtual, pot transportar-se al moment en què els nostres avantpassats prehistòrics pintaven les pintures llevantines al Cogul, avui Patrimoni Mundial de la UNESCO. Del 26 al 28 de juliol hi haurà jornada de portes obertes per poder visitar les pintures originals i els nous recursos.
“Els ulls de la història”: la renovació de cinc monuments, recursos pedagògics per portar el patrimoni dins de l’aula, i un nou espai expositiu al Palau Moja
“Els ulls de la història” suposa la renovació de les museografies de cinc espais patrimonials, apostant per la innovació tecnològica, incidint en l’àmbit educatiu i la promoció territorial. A part de La Roca dels Moros de Cogul, els altres quatre indrets que es renovaran seran la Cartoixa d’Escaladei, el Conjunt de la Vall de Boí, el Monestir de Sant Pere de Rodes i el Castell de Miravet.
La base del projecte se centra en una nova manera d’explicar moments concrets de la història de Catalunya i el seu patrimoni a través de microrelats que situen el visitant en un temps i lloc concret, incidint en el que és local i privat que permet transcendir al més universal i públic. Aquests nous relats es materialitzen mitjançant sales d’ulleres virtuals, guies multimèdia i diferents recursos interpretatius i programes pedagògics als espais patrimonials.
A més, “Els ulls de la història” compta amb una dimensió pedagògica: un escenari immersiu portàtil ple de recursos que està a l’abast dels instituts i que viatjarà per tots els punts del territori durant el curs escolar. Aquest escenari immersiu es podrà muntar dins dels centres i comptarà amb diversos recursos educatius, com unitats pedagògics, materials pre i post experiència, i sobretot, un paquet d’ulleres de realitat augmentada.
Gràcies a aquestes ulleres, el Departament de Cultura portarà el monument directament dins de les aules, de tal manera que l’alumnat que l’estarà estudiant podrà aprendre’n la història a través d’una experiència sensorial i patrimonial completa. Les primeres itineràncies començaran a l’octubre del proper curs escolar 2024-2025, amb els continguts relacionats amb Cogul. Les escoles poden demanar els materials a través d’un formulari del web de Patrimoni. Ja hi ha 40 centres educatius que han mostrat interès en el projecte i han fet una primera pre-reserva, i la prova pilot es farà a 7 centres educatius.
A part, “Els ulls de la història” també inclou la construcció d’un nou espai expositiu als baixos del Palau Moja. Així, aquest Palau situat al mig de les Rambles de Barcelona es convertirà en un punt de trobada on descobrir Catalunya, de manera vivencial i immersiva, a través del patrimoni i les seves històries. L’objectiu d’aquest espai és introduir als visitants nacionals i internacionals a la totalitat del patrimoni català i ajudar a entendre millor la singularitat del país.
La història del Cogul mirada amb perspectiva de gènere: la nova proposta expositiva
El nou projecte expositiu parteix d’una revisió de la història de la Roca dels Moros del Cogul amb perspectiva de gènere. A partir d’una mirada innovadora i inclusiva sobre la prehistòria, emfatitza la complexitat i riquesa de les societats que ens precedeixen. A través de l'examen de les pintures, l'exposició qüestiona i desafia els estereotips de gènere tradicionals, mostrant que les dones tenien un paper significatiu i actiu en aquestes comunitats. Aquest enfocament feminista en l'arqueologia proporciona una visió més equilibrada i completa de la història.
L'exposició subratlla la continuïtat i evolució de l'expressió artística al llarg dels mil·lennis, posant de manifest com les pintures van ser creades, repintades i respectades per diverses generacions. Els primers estudis, marcats per una visió androcèntrica, han estat revisats i corregits a la llum de noves evidències científiques, mostrant la importància de desafiar els prejudicis i de seguir investigant amb una ment oberta i crítica. La Roca dels Moros no és només un indret artístic, sinó també un testimoni de la interacció humana amb el paisatge al llarg del temps.
Alhora, la nova museografia gira al voltant d’una reproducció a escala de la balma, que permet una major comprensió a través d’una interacció directa, alhora que les fan accessibles a una gran diversitat de públics.
El Cogul, experiència immersiva
La proposta museogràfica del projecte “Ulls de la Història” a Cogul vol posar el valor la balma, oferint al visitant tots els recursos necessaris per comprendre la seva importància i transcendència cultural. És per això que la proposta ofereix una experiència on el metavers i la presentació expositiva es complementen.
Al CIAR s’ha instal·lat una experiència immersiva que permet als visitants endinsar-se en un autèntic viatge en el temps que comença amb el record de la descoberta del conjunt rupestre per part de Ceferí Rocafort, geòleg descobridor de les pintures del Cogul.El projecte no només ofereix una experiència visual impactant, sinó que també busca despertar una reflexió profunda sobre els rols de gènere en les societats del passat.
A través d'aquesta experiència immersiva, amb ulleres de realitat virtual, el projecte "Els Ulls de la Història" no només ens transporta a un temps llunyà, sinó que també ens impulsa a reconsiderar el present, gràcies a l’ús de la realitat virtual.
El Cogul, guia multimèdia
La nova museografia es complementa amb la guia multimèdia que acompanya el visitant a la balma, i que està dissenyada per oferir una experiència per a totes les edats, integrant àudio i imatges per enriquir la visita, fent-la accessible amb signoguia i audiodescripcions. Aquesta guia pretén transportar els visitants a través del temps, connectant-los amb les persones que van viure en aquell indret ara fa uns 10.000 anys.
Mitjançant una aplicació que els usuaris podran descarregar en els seus dispositius mòbils, podran fer un viatge en el temps seguint les petjades de les comunitats prehistòriques que van habitar la zona. La guia també reflexiona sobre el significat de les pintures, la seva relació amb la naturalesa i la supervivència de la comunitat, comparant l'ús històric de la Roca dels Moros amb la nostra societat actual i com aquesta podria utilitzar un espai similar. Es convida els visitants a imaginar què representarien en un lloc així avui dia i què ens identifica com a societat.
MATERIALS AUDIOVISUALS
-Fragments de l’experiència de realitat virtual: https://we.tl/t-t3hqwoQWrn
-Vídeo sobre l’experiència didàctica: https://we.tl/t-CTfFjy2uN6
-Fotografies de la inauguració de Cogul (adjuntes a la nota de premsa)
1