1. L’edifici tindrà quatre plantes, més una planta baixa i un soterrani, amb una superfície total construïda de 7.075,10 m². Està previst que les obres durin tres anys
  2. El centre de protonteràpia ocuparà tres plantes. La resta aniran destinades a l’atenció domiciliària i a una àrea de recerca i innovació
  3. S’invertiran fins a 38 milions d’euros: 31 milions per a la construcció de l’edifici i 7 milions per dotar-lo d’equipament i tecnologia
  4. El Servei Català de la Salut finançarà el 77,21% del projecte i el Parc Sanitari Pere Virgili el 22,79% restant
Representació gràfica de com serà l'accés.{"name":"2024/07/25/13/51/44cd2803-9535-41b0-8254-79a3e613458d.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":1430678}

El Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut, ha adjudicat aquest mes de juliol la licitació per a la redacció del projecte i l’execució de les obres del Centre de Protonteràpia de Catalunya i altres serveis assistencials que s’ubicaran al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona. La construcció del nou centre suposarà una inversió de 38 milions d’euros, 31 milions per a la construcció de l’edifici i 7 milions per dotar-lo d’equipament i tecnologia, i està cofinançat pel Servei Català de la Salut en un 77,21%, i en un 22,79% pel Parc Sanitari Pere Virgili.

L’edifici allotjarà els dos equips de radioteràpia de protons que Catalunya rebrà en el marc del conveni col·laboració que van signar el Ministeri de Sanitat, juntament amb el Departament de Salut i els departaments de salut d’altres 6 comunitats autònomes, amb la Fundació Amancio Ortega Gaona, l’any 2021, per al desenvolupament del Pla per a la implantació de la protonteràpia al Sistema Nacional de Salut, que permetrà incorporà deu equips de radioteràpia de protons ubicats de manera estratègica en centres públics de tot el territori de l’Estat espanyol. Els dos dispositius catalans es va decidir que s’ubicarien al Parc Sanitari Pere Vigili, ja que disposa de l’espai suficient per allotjar-los.

La distribució dels espais

El nou edifici s'ubicarà en l'anomenat edifici Ponent 1, al nord-oest del complex, entre els actuals edificis Mestral i Tramuntana, i tindrà una superfície total construïda de 7.075,10 m².

El centre de protonteràpia de 4.850 m² ocuparà la planta soterrani, la planta baixa i la primera planta. A la planta soterrani s’hi ubicaran l’àrea de tractament de protonteràpia i l’àrea de búnquers, que inclouen una àrea de radiologia, un TAC i una ressonància, els boxes de preparació i posttractament i consultes d’infermeria. També els espais tècnics per als professionals assistencials i radiofísics. A la planta baixa hi haurà l’àrea ambulatòria, amb espais independents per a pacients pediàtrics i adults, i a la primera planta se situarà l’àrea de suport assistencial i docència, amb espais de treball per als equips mèdics.

A la segona planta, es traslladaran els serveis d’atenció ambulatòria, amb l’Hospital de dia i les Consultes externes. I a la tercera i quarta planta, l’Hospitalització a Domicili, el Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) i també s’hi ubicarà una àrea de recerca i innovació amb laboratoris de tecnologia i espais de simulació. Aquests espais tindran 2.200 m².

L’edifici s’integrarà com una peça més al conjunt del Parc Sanitari Pere Virgili. Tindrà grans finestres, una coberta de plaques fotovoltaiques i un enreixat amb vegetació. També es construirà una gran plaça plena d’arbres i camins per als vianants envoltats de natura. Les obres estan previstes que durin tres anys, fins al desembre del 2027.

Centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana

El Centre de Protonteràpia de Catalunya serà un centre independent que donarà servei a tota la xarxa d'hospitals integrats al sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT). El Departament de Salut va signar l’any 2021 un protocol de col·laboració per al desenvolupament del projecte del tractament d’oncologia de precisió amb protons. En el projecte hi participen l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu d’Esplugues, l’Institut Català d'Oncologia (ICO), l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. L’objectiu és disposar d’un centre de protons dins la xarxa oncològica pública catalana que permeti una major accessibilitat a tots els pacients que necessitin aquest tractament.

Una important eina terapèutica

La protonteràpia és una forma de radioteràpia més precisa que actualment representa una important eina terapèutica en el tractament multidisciplinari en oncologia pediàtrica, així com en tumors de base de crani en els adults. El principal benefici en infants és la reducció en la toxicitat i en l’aparició de segones neoplàsies, produïdes pels tractaments de radioteràpia convencionals. Els resultats clínics de la irradiació de tumors infantils amb aquesta teràpia són prometedors tant pel que fa a la probabilitat de curació, com a la millora en la qualitat de vida dels infants. En adults, els tractaments amb protonteràpia tenen unes indicacions molt més limitades, tot i que se’n preveu l’augment en el futur.

Desplaçament a l’estranger per rebre un tractament

El novembre de 2020 es va incorporar a la cartera de serveis públics la tècnica de protonteràpia i es calcula que uns 200 pacients se’n podrien arribar a beneficiar el primer any, i evitar així el desplaçament i cost a altres països. Fins al moment, els països on majoritàriament hi ha expertesa sobre aquesta teràpia i on es traslladen els pacients, juntament amb alguns familiars, són França, Suïssa, Alemanya i Itàlia.

4  

Imatges

Representació gràfica de com serà l'accés.

Representació gràfica de com serà l'accés. 1430678

Representació gràfica de com serà la sala d'espera.

Representació gràfica de com serà la sala d'espera. 1408953

Representació gràfica de l'entorn de l'edifici.

Representació gràfica de l'entorn de l'edifici. 1884904

Representació gràfica externa de com serà el nou edifici.

Representació gràfica externa de com serà el nou edifici. 1399426