1. Posa a l’abast de la ciutadania el conjunt de dades i informacions relatives a la vida cultural del país i a l’exercici dels drets culturals
  2. L’observatori, en què també participen l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, pretén facilitar l’accés a informació que pugui ser útil a tota mena de públic
  3. La creació de l’Observatori és una de les accions recollides a la futura Llei de drets culturals de Catalunya, impulsada pel Govern


Drets culturals{"name":"2024/07/26/12/31/57139b23-43dc-4fca-94a0-e5787803de61.jpeg","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":328101}

El Departament de Cultura ha creat l'Observatori de la Cultura de Catalunya, una plataforma pública dedicada a recollir, elaborar i posar a l’abast de la ciutadania el conjunt de dades i informacions relatives a la vida cultural del país i a l’exercici dels drets culturals. L’Observatori també té com a objectiu donar informació transparent sobre els recursos públics dedicats a la cultura i avaluar-ne els impactes i el retorn social que produeixen.

L’Observatori té com a objectiu integrar el conjunt de dades del sector cultural català en un sol canal que permeti millorar i facilitar l’accés a la informació i, d’aquesta manera, fer accessibles dades i anàlisi per a la reflexió ciutadana, la generació de coneixement qualitatiu acadèmic, el desenvolupament estratègic dels professionals del sector i el guiatge de les polítiques culturals. Aquest objectiu es porta a terme tant per mitjà de l’elaboració de continguts propis, a partir dels treballs estadístics i els estudis promoguts des del Departament de Cultura, com fent la funció de portal d’accés a informacions elaborades i publicades per altres agents del sector.

La nova plataforma s’adreça a un públic divers, per això, i per poder cobrir les diferents necessitats d’aquest públic, la informació es presenta en diversos formats: dades obertes, tabulacions estadístiques, anuaris, informes, estudis, gràfics i mapes interactius, infografies i documents multimèdia. D’aquesta manera es pretén facilitar l’accés a una informació que pugui ser útil a tota mena de públic: persones que es dediquen a la creació artística, a la gestió d’entitats, equipaments i empreses culturals o a la informació i divulgació cultural. També s’adreça a persones que treballen o participen al tercer sector cultural,les vinculades a la recerca i la formació acadèmica, responsables públics i a la ciutadania en general. Pretén, per tant, ser una eina de suport a la presa de decisions a tots nivells.

El web de l’Observatori s’organitza en quatre blocs d’informació: ‘Clima cultural’, amb les últimes dades clau de l’estat de la cultura; ‘Actualitat’, que inclou les darreres novetats; ‘Dades per àmbits’, estructurades en sis de diferents (economia de la cultura; sectors culturals; patrimoni material i immaterial; biblioteques, llibre i lectura; drets culturals i llengua), i ‘Informes, estudis i recursos’, que dona accés a informació documental rellevant i d’actualitat i accés al repositori institucional del Departament de Cultura.

L’Observatori es nodreix de la informació provinent de les administracions catalanes, dels centres de recerca, de les entitats i els equipaments culturals tant públics com privats i del conjunt de la comunitat cultural del país.

La creació de l’Observatori està recollida a l’Avantprojecte de llei de drets culturals de Catalunya, que actualment està pendent d’aprovació per part del Govern. La futura llei és un text pioner a Europa que estableix i garanteix els drets de totes les persones a accedir a la cultura, a participar-hi, i a gaudir d’una educació artística al llarg de tota la vida. També defineix i organitza el Sistema Cultural de Catalunya per tal de garantir i desenvolupar els drets culturals i fixa el pressupost del Departament de Cultura en un mínim del 2% dels comptes de la Generalitat. A més, la futura llei reforça els drets laborals i econòmics dels treballadors del sector cultural, així com la defensa de la llibertat d’expressió davant de possibles intents de censura en l’àmbit cultural.

L’Observatori, que ha estat elaborat pel Departament de Cultura, va partir d’una petició del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) a algunes de les principal entitats públiques que recullen i elaboren dades i informacions en l’àmbit de la cultura, que hi participen: l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, i el mateix Departament de Cultura. Aquesta plataforma ha de facilitar l’anàlisi de les polítiques culturals que el CoNCA té com a una de les seves funcions principals. Però a més d’aquestes entitats, l’Observatori, en el moment de sortida, recull informacions elaborades per més de 50 institucions i entitats, tant del sector públic (Eurostat, Unesco, Idescat, Sindicatura de Comptes, o les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona, etc.) com del privat o del món associatiu (Gremi d’Editors, Adetca, o fundacions culturals, etc.).

Aquest plantejament de hub de dades permet proporcionar informació molt diversa i de qualitat sobre la realitat cultural catalana en tots els seus àmbits tan temàtics com territorials. A més, ha de permetre també assolir un altre dels objectius de l’Observatori que és, d’una banda, detectar el solapament de treballs en alguns àmbits i promoure la col·laboració, i de l’altra, identificar els buits quant a l’existència de dades i estudis, especialment pel que fa a aquells àmbits més allunyats de la cultura més institucionalitzada.