En declaracions als periodistes, Artur Mas s’ha felicitat de la col·laboració que hi hagut entre l’administració catalana i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Malgrat això, Mas ha dit que “és molt important que la regulació dels cabals en aquest tipus de situacions estigui dirigida per les institucions públiques”. “Les centrals elèctriques –ha afegit Mas- compleixen la seva funció però finalment la regulació del riu ha d’estar en mans públiques i tant com sigui possible en mans dels tècnics i la gent del territori.”
Artur Mas ha recordat que aquesta petició sobre la regulació del riu i que les centrals elèctriques hi tinguin un paper secundari ha estat un dels objectius del grup de Convergència i Unió en la negociació del Pla Hidrològic Nacional (PHN). Mas ha recordat que “ara hi ha molta aigua, però a l’estiu no n’hi ha tanta; l’Ebre, com tots els rius, té aquestes coses: hi ha moments en què hi ha moltíssima aigua, fins al límit de les seves capacitats, i hi ha moments en què baixa poquíssima aigua: l’Ebre és les dues coses”. El conseller en cap ha afegit que “l’important és entendre que l’Ebre s’ha de protegir durant tot l’any i que ha de tenir un cabal mínim en tot moment, un cabal que nosaltres hem xifrat en 135 m3 per segon.”
Cal recordar que en la negociació del PHN, Convergència i Unió va introduir una esmena que permet revisar el cabal mínim de l’Ebre al seu pas per Catalunya, actualment fixat en 100 m3 per segon. El Consorci per a la Protecció del Delta de l’Ebre (CPIDE) serà l’organisme encarregat de revisar el nou cabal mínim.
1