query_builder 20 octubre 2003 16:42
event_note Nota de premsa
Bill Clinton ha recordat que mentre “els Estats Units tenen, només, 200 anys d’història”, la ciutat de Barcelona “fa més de 800 anys que va ser fundada”. En la segona vegada que visitava Catalunya des dels atemptats de l’11 de setembre, Clinton ha volgut començar el seu parlament lloant “la història i la cultura” catalanes “abans de seguir el meu discurs parlant de futur”.
Per la seva banda i en el mateix Fòrum, el conseller en cap, Artur Mas, ha fet una defensa del model de convivència de Catalunya tot comentant unes declaracions del mateix Bill Clinton poques setmanes després de l’atemptat a les Torres Bessones en què assegurava que “el futur seria català o talibà”. Dirigint-se a Clinton, i en anglès, Mas ha assegurat que “el model de Catalunya ha permès mantenir la nostra manera de ser en una societat de convivència, tolerància sense basar-se en raons ètniques sinó d’identitat cultural”. Per a Mas, aquest model ha suposat que “un petit país com Catalunya” hagi pogut mantenir la seva identitat i, a la vegada, “liderar i excel•lir en terrenys de modernitat que ens han convertit en referència” en alguns aspectes pel model mediterrani de societat de la informació.
“Més amics i menys terroristes”
En la seva conferència, Bill Clinton considera que el principal repte que les noves tecnologies plantegen al segle XXI és el d’utilitzar-les “per a promoure els valors” i primar la seva utilització “en el camp de l’educació” i en la possibilitat de “reunir i no separar les societats del món”. En un símil, Clinton ha arribat a dir que les noves tecnologies han de servir “per fer un món amb més amics i amb menys terroristes”. És en aquest sentit que ha defensat un ús social de les noves tecnologies per fer arribar “els llibres de text a tots els punts del món” o per “fomentar la recerca biomèdica”.
Bill Clinton ha encoratjat a “polítics, empresaris, ONG’s i societat civil” a assumir aquest repte per tal que “la tecnologia s’apliqui amb valors”, perquè “tothom compta, tothom mereix les seves oportunitats”. Al llarg del seu discurs, Clinton ha posat alguns exemples dels beneficis de les noves tecnologies com l’aplicació en recerca biomèdica, l’ús que se’n pot fer a les escoles o la disminució del nombre de víctimes en conflictes militars. En aquest últim aspecte ha defensat la necessitat que els Governs puguin disposar de millors recursos tecnològics per lluitar contra els terroristes que “es valen d’aquests mateixos recursos del coneixement per fer el mal”.
“Un petit país amb ganes de ser un referent”
“Un petit país amb ganes de ser un referent en sectors de modernitat”. Així ha definit a Catalunya, el conseller en cap, Artur Mas, als assistents a l’IS Fòrum Catalonia 2003. Recordant que els catalans “ja van ser pioners en l’establiment de la democràcia” i en “apuntar-se a la modernitat” durant la Revolució Industrial, Mas ha detallat el model català com un “exemple” del model mediterrani de societat de la informació de “plena vocació europea”. Entre d’altres coses, Mas ha destacat que “després d’haver aconseguit que totes les escoles de Catalunya tinguin accés a la banda ampla” ara l’objectiu del Govern és portar els recursos tecnològics “al dia a dia de les aules”. En la mateixa línia que Bill Clinton, Mas ha defensat les polítiques d’equilibri territorial per evitar la fractura digital, amb el més d’un centenar de Punts Òmnia que el Govern català ha obert durant aquesta legislatura en aquells barris i entitats que poden ajudar a evitar-la.
Amb visió de futur, Artur Mas ha plantejat els àmbits en els que Catalunya “pot excel•lir com a referència mundial” en el camp de la societat de la informació. Així, ha parlat de la importància de convertir-nos en “importadors de talent i fer un “cluster del coneixement” aglutinant totes les empreses, centres de recerca i innovació situades a les comarques del Vallès sota el projecte de Med-Arc Catalonia. També ha apostat per invertir en el camp de la creació audiovisual, en l’extensió de l’ús de les noves tecnologies a les Pimes, i en el de l’Administració Pública.