Artur Mas proposa que Catalunya tingui seleccions esportives amb Andorra [Actualitzada]

El conseller en cap planteja la seva idea després d'entrevistar-se amb el president del COI, Jacques Rogge

query_builder   16 octubre 2003 15:11

event_note Nota de premsa

Artur Mas proposa que Catalunya tingui seleccions esportives amb Andorra [Actualitzada]

El conseller en cap planteja la seva idea després d'entrevistar-se amb el president del COI, Jacques Rogge

El conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, han plantejat al president del Comitè Olímpic Internacional, Jacques Rogge, la possibilitat que Catalunya i Andorra arribin a un acord per participar amb seleccions esportives comunes en competicions internacionals. Per Artur Mas, aquesta via singular i imaginativa s’ha d’explorar a fons per veure si així podríem resoldre la demanda popular i cívica de molts catalans perquè Catalunya pugui disposar de seleccions esportives pròpies.

La proposta del conseller en cap, basada en un informe de Jean Louis Dupont encarregat pel Govern, podria evitar un dels esculls principals pels quals Catalunya actualment no pot competir internacionalment amb selecció pròpia. Segons les normes del Comitè Olímpic Internacional en uns Jocs Olímpics només hi poden participar esportistes de països reconeguts per les Nacions Unides. Andorra, com a estat independent i reconegut a l’ONU, pot participar en competicions esportives internacionals i, si acceptés comptar amb esportistes catalans a les seves seleccions, “augmentaria sensiblement la seva potència esportiva” i suposaria una oportunitat de “projecció exterior”. De tota manera, Artur Mas ha insistit que la seva proposta la plantejarà al cap del Govern andorrà perquè l’estudiï una vegada superades les pròximes eleccions catalanes.

Pel conseller en cap, una futura selecció esportiva comuna de Catalunya i Andorra “permetria als esportistes catalans participar en els Jocs Olímpics” i suposaria “una solució nova” per a les federacions esportives catalanes que es podrien associar amb les andorranes per participar en els campionats internacionals de cadascuna de les disciplines.

Jocs Olímpics als Pirineus

“Una aliança entre Andorra, el Pirineu Català i Catalunya” podria permetre, fins i tot, “reforçar la idea” de presentar una candidatura per organitzar uns futurs Jocs Olímpics d’Hivern als Pirineus. Aquesta possibilitat fa que Andorra, segons Mas, “s’hagi d’estudiar a fons” la seva proposta perquè, a més, suposaria una “projecció internacional de gran dimensió àmpliament atractiva per als promotors turístics”.

El Govern català creu que “Catalunya té una tradició esportiva i un sentiment majoritàriament a favor de seleccions esportives catalanes” malgrat “tothom sap que l’Estat espanyol ho veu molt complicat”. Les complicacions legals a superar perquè les seleccions esportives catalanes arribin a ser una realitat no són fàcils. En aquest sentit, Mas ha recordat que l’any 1990 el govern socialista va promoure al Congrés dels Diputats una Llei de l’esport en què es “tancava la porta a la participació de les Comunitats Autònomes en competicions a nivell internacional”. A més, la Llei de l’esport català aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 1999, votada per tots els partits excepte el Partit Popular, ha estat recorreguda al Constitucional pel Govern central. Malgrat els esculls, per Mas, buscar una entesa amb Andorra per compartir seleccions esportives “és una via enginyosa que s’ha d’explorar a fons per veure si per aquest camí ens en podem sortir i satisfer la demanda de molts catalans”.

Apropiacions partidistes

Per últim, el conseller en cap considera que fer “apropiacions partidistes” del sentiment català de seleccions esportives pròpies “fa un mal servei a l’esport i a Catalunya”, referint-se al pacte electoral signat entre Esquerra Republicana de Catalunya i la Plataforma pro seleccions esportives catalanes. Recordem que aquesta plataforma va arribar a reunir més de mig milió de signatures a favor.

1  

Imatges

Fotografia (Ruben Moreno)

Fotografia (Ruben Moreno) 180

2  

Fitxers adjunts

Tall de veu

Tall de veu
RM | 612

Tall de veu (i2)

Tall de veu (i2)
RM | 201