1. És el primer cop que es protegeixen com a BCIN aquest tipus d’elements
  2. Es tracta del Drac de Vilafranca del Penedès, el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà, el Gegantó Lladrefaves de Valls i la geganta de Cal Fiol de l’Arboç
  3. El Departament de Cultura els ha digitalitzat en 3D per facilitar-ne la restauració i difusió

El Govern ha declaratcom a Bé Culturals d’Interès Nacional cinc elements d’imatgeria festiva:

  1. El Drac de Vilafranca del Penedès.
  2. El Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà.
  3. El Gegantó Lladrefaves de Valls.
  4. La geganta de Cal Fiol de l’Arboç.

Aquest és el primer cop que es protegeixen com a BCIN aquest tipus d’elements, després que el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i la Direcció General del Patrimoni Cultural, iniciés l’any 2019 el projecte comú per a la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional d’un conjunt d’elements de la imatgeria festiva lligats a les festes i tradicions emblemàtiques de Catalunya.

Els cinc elements es conserven en espais que en garanteixen la conservació i protecció, com són els de titularitat municipal (en tres d’ells) o a l’interior de l’església parroquial, en el cas dels dos de La Bisbal d’Empordà.

Aquestes figures surten només en ocasions especials, i a vegades se’n treuen rèpliques per minimitzar-ne el desgast i evitar així desperfectes o accidents. A més, se sotmeten a restauracions periòdiques per garantir-ne una bona conservació.

El Departament de Cultura els ha digitalitzat en 3D per facilitar-ne la restauració i difusió. D’aquesta manera, les figures poden estar presents en exposicions sense haver de fer cap trasllat. Un exemple seria l’exposició que es va fer el 2022 per la festivitat del Corpus a la Capella de Santa Àgata de Barcelona.

Les figures triades han estat cinc, que en aquest cas estan lligades a la celebració del Corpus. Per fer la selecció, s’ha tingut en compte els criteris següents:

  1. L’alt valor etnològic i històric dels elements, que traspassen l’àmbit estrictament municipal.
  2. L’alt valor simbòlic, vinculat a les festes patrimonials i tradicionals, algunes d’elles declarades d’interès nacional.
  3. L’alt valor artístic i l’estat de conservació, amb atenció a la seva antiguitat, autenticitat i singularitat. També s’ha tingut present que les restauracions realitzades no hagin alterat significativament l’aspecte original.

Altres trets excepcionals d’aquest tipus de béns són els relacionats amb la simbologia i el lligam sentimental i identitari de les poblacions, vinculat a les tradicions ancestrals.