- La creació de noves places, el reforç dels equips de valoració o el pla de transformació digital de Drets Socials han permès atendre més i millor les persones dependents o amb discapacitat
El Govern ha presentat un informe sobre el sistema d’atenció a la dependència i a la discapacitat a Catalunya. Aquesta ha estat una prioritat del Departament de Drets Socials, que ha aplicat mesures com:
- El reforç dels equips de valoració de dependència i discapacitat.
- Millores en la gestió, com ara la tramitació en paral·lel del reconeixement de grau i la valoració de les capacitats econòmiques, o l’habilitació d’un tràmit específic en línia per a la sol·licitud de la prestació per cuidador no professional.
Aquestes actuacions han permès rebaixar el temps d’espera en 31 dies en l’àmbit de la dependència. Arran d’aquest esforç, el procés complet de valoració de grau i PIA és a Catalunya quasi dos mesos inferior en comparació amb la mitjana estatal espanyola.
Un altre aspecte que destaca l’informe és l’increment del nombre de persones amb dret a prestació i del nombre de prestacions. En aquest sentit, entre desembre de 2023 i juny de 2024 el nombre de ciutadans amb dret a prestació ha crescut un 3,48% (de 250.190 a 258.885 persones). Pel que fa a l’evolució del nombre de prestacions atorgades, el text assenyala que aquesta evolució resulta encara més significativa. El desembre de 2022 hi havia un total de 227.045 prestacions, el desembre de 2023 n’hi havia 245.461 (és a dir, un increment anual de 8,11 en termes percentuals) i el juny de 2024, 262.753.
Durant l’any 2023, s’ha contactat amb nous consorcis sanitaris perquè poguessin afegir-se al grup d’entitats públiques valoradores amb l’objectiu de reduir la llista d’espera existent en aquests processos, fruit de l’increment continuat de les sol·licituds de valoració de la dependència i de la discapacitat. El 2024 s’ha materialitzat l’adhesió del Consorci Hospitalari Alt Penedès – Garraf, Castelldefels i Reus.
Així mateix, el Departament de Drets Socials continua ampliant el nombre d’equips valoradors i incrementant els encàrrecs de valoració de la dependència i de la discapacitat als equips que actualment operen amb l’objectiu d’oferir un servei millor a la ciutadania. Tot, per reduir el temps mitjà d’espera per tenir la valoració de grau i apropar els serveis arreu del país per evitar desplaçaments.
8.000 noves places públiques per a gent gran i persones amb discapacitat
L’informe també recull que el Departament de Drets Socials va crear 2.766 noves places públiques el 2023 per a persones amb discapacitat i gent gran, fet que ha contribuït a donar sortida a les llistes d’espera i a respondre a una demanda creixent.
D’aquestes noves places, 2.070 s’han destinat a gent gran:
- 1.420 en residències.
- 539 en centres de dia.
- 111 en serveis d’atenció integral en l’àmbit rural (SAIAR).
Pel que fa a les 696 places restants, s’han assignat a persones amb discapacitat:
- 14 en centres residencials per a persones amb discapacitat física.
- 92 en centres residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual.
- 188 en llars residència.
- 5 en centres de dia.
- 180 en serveis de teràpia ocupacional.
- 173 en serveis ocupacionals d’inserció.
Les places per a gent gran s’han distribuït segons principis d’equitat territorial, d’acord amb la població major de 65 anys i les llistes d’espera. Les places de centres de dia han proporcionat 300 hores de servei mensuals i han pogut atendre més d’una persona per plaça, amb una mitjana de 212 hores per usuari, de manera que de 539 places se’n beneficien 763 persones. Per la seva banda, els SAIAR han atès persones majors de 65 anys en comarques amb baixa densitat demogràfica, de manera que s’ha facilitat que puguin viure al seu domicili amb l’atenció necessària.
El 2024 es preveu la creació 5.000 places més gràcies a l’augment de les prestacions econòmiques vinculades (PEV). A més, gràcies als fons Next Generation, s’està en procés de rehabilitar i modernitzar centres de gent gran que involucren gairebé 4.500 places i se’n crearan 4.000 més. Entre d’altres, s’han projectat tres residències públiques noves a Terrassa, Sabadell i Barcelona.
També amb fons Next Generation, aquesta inversió ha estat clau per avançar en la promoció i implementació de millores en l’àmbit de l’accessibilitat. Des del Departament de Drets Socials s’han impulsat projectes d’accessibilitat per a serveis públics d’altres departaments com Justícia, Educació, Cultura, Territori i Habitatge.
Millores en les tarifes i increment de la prestació econòmica vinculada
Durant el 2023 es va pactar amb les patronals i les organitzacions sindicals majoritàries un increment del 4% de manera lineal i del 2,08% de manera extraordinària, a fi de compensar els augments de l’IPC en l’àmbit energètic i de l’alimentació. Aquest creixement del 6,08% s’ha consolidat el 2024. A més, el 2024, tot i haver-hi pressupostos prorrogats, les tarifes s’incrementaran un 5% de mitjana.
Una altra millora en la dotació dels ajuts a la dependència ha estat l’augment de la prestació econòmica vinculada (PEV) per finançar places residencials, aprovada l’octubre de 2023. En aquest àmbit, a finals de maig de 2024 s’havien actualitzat 8.145 de les 11.828 PEV existents. Des de novembre de 2023, més de 5.000 usuaris nous s’han beneficiat d’aquest increment.
Finançament de la dependència
Entre altres qüestions, el document també explica que el país rebrà enguany 108 milions d’euros del finançament estatal pel que fa al nivell acordat, més de 26 milions més que l’any anterior. L’augment es deu principalment a la millora de la gestió per part del Govern de la Generalitat, cosa que ha permès beneficiar-se del repartiment que s’estableix al conveni de cooperació interadministrativa amb el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030. De fet, les millores en la gestió del sistema d’atenció a la dependència han fet que els imports rebuts per part de l’estat espanyol (nivell mínim i nivell acordat) hagin anat augmentant els darrers exercicis (341,6 milions el 2022 i 411,9 milions el 2023).
Aquestes xifres, però, encara són lluny del compromís del ministeri d’arribar a un finançament de la dependència a parts iguals entre l’administració estatal i la Generalitat. En aquest sentit, la despesa total de Catalunya en el sistema de dependència va passar d’1.181.577.132 euros el 2022 als 1.327.174.709 euros el 2023, és a dir, un 12,32% més.
Avançant cap a la desinstitucionalització
El Govern incrementa notablement la tarifa vinculada al suport a l’autonomia a la pròpia llar per a persones amb dependència, discapacitat i amb problemàtica derivada de malaltia mental. L’execució pressupostària en aquest àmbit ha crescut un 51,7% entre el 2022 (11.993.149,65 euros) i el 2023 (18.193.879 euros).
Així mateix, en el marc de la CONVO24 s’han posat en marxa una desena de línies amb projectes experimentals que permetran impulsar estratègies de desinstitucionalització i prevenció de la desinstitucionalització en aquests mateixos àmbits. Els fons adreçats a aquesta iniciativa superen els 12 milions d’euros.