- L’Administració tindrà menys representants, mentre que els sectors escolar i d’institucions representatives en tindran més
- S’hi incorporen entitats de lleure educatiu, en defensa de la llengua i relacionades amb l’etapa postobligatòria, i representants del CNIAC
- Professionals educatius com els tècnics municipals, els inspectors o els treballadors dels Serveis Educatius tindran més rellevància
El Govern ha aprovat una nova composició del Consell d’Educació de Catalunya (CEC), que converteix l’organisme de consulta i participació del Departament d’Educació en un ens encara més plural i participatiu. El Consell Executiu ha seguit el procés previst a la Llei 1/2024, de composició del CEC i canvi de denominació de l’organisme, que exigeix una renovació de l’organisme d’acord amb els paràmetres de representació establerts al text.
Així, la nova composició del CEC inclou, com a novetats més destacades, la incorporació de representants de:
- Entitats de lleure educatiu (entès com una institució de l’educació més enllà de l’escolaritat clàssica).
- Institucions relacionades amb la defensa de la llengua catalana.
- Institucions relacionades amb l’educació postobligatòria no universitària.
- Associacions de professionals de sectors educatius com els tècnics municipals d’educació, els inspectors o els professionals dels Serveis Educatius.
- El Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC), per enfortir la col·laboració amb els altres organismes consultius del Govern.
La incorporació del CNIAC permetrà augmenta el percentatge de representants escolars, que arribaran al 40%. Respecte a les variacions en el pes específic de cada sector al CEC, es redueix el percentatge dels representants de l’Administració, cosa que farà que el Consell sigui un organisme més participatiu. Alhora, la representació del Govern serà més plural, ja que s’hi incorporaran representants d’altres departaments amb competències sobre joventut, infància i adolescència. També augmenta la representació de delegats de les administracions locals.
Les entitats concretes es donaran a conèixer pròximament ja que, a partir d’aquest acord del Govern, diverses unitats i entitats han de fer les propostes de membres. El Consell d’Educació de Catalunya es configurarà amb la seva nova composició, segons està previst, el mes de setembre.
Cal recordar que, a banda, la Llei 1/2024 preveu que el CEC creï un fòrum de participació amb entitats, organitzacions, institucions, personalitats i sectors que no formen part del Consell per no estar enfocats a l’educació com un tot, però que puguin fer aportacions als debats en aquells temes en què sigui rellevant la seva opinió. Per exemple, hi figurarien entitats de sectors com l’educació especial o l’educació artística.