- Territori anuncia l’inici de la revisió del Pla territorial general de Catalunya, tenint present els reptes de l’emergència climàtica i els objectius de cohesió social
- La proposta és la conclusió final del grup de treball impulsat pel Departament, amb la participació d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i especialistes externs
- El primer pas serà promoure l’elaboració del Model territorial, un document que, amb l’actualització dels criteris dels planejaments vigents, establirà també les bases de la tasca de revisió del nou Pla
La Comissió de territori de Catalunya ha donat aquesta tarda un pas decisiu per encetar l’elaboració d’un nou Pla territorial general de Catalunya (PTGC). El secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias, i el director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, han anunciat a la sessió d’avui la proposta del Govern d’impulsar, a través del Departament de Territori, la revisió del Pla territorial general de Catalunya, a partir de la revisió de l’eficàcia dels plans vigents, així com l’actualització dels criteris de planejament a escala de tot el país.
L’any 2026 es compliran tres dècades de l’aprovació del Pla territorial general de Catalunya. Així mateix, els plans territorials parcials (PTP) aprovats entre 2006 i 2010 arribaran ja al període de projecció d’escenaris previst. Per aquesta raó, es fa necessari establir una nova estratègia territorial que projecti el futur territorial de Catalunya amb un horitzó a llarg termini.
Aquesta estratègia haurà d’incorporar una mirada integradora sobre els tres sistemes bàsics de planejament (espais oberts, assentaments i infraestructures), posant l’accent en factors estratègics que han esdevingut determinants en els darrers temps, com ara l’accés a l’habitatge, l’energia, l’aigua o l’alimentació en el marc del canvi climàtic, i la transició verda i digital.
El Model territorial i els reptes del nou planejament
El primer pas per avançar en la revisió i desenvolupament del Pla serà l’elaboració del Model territorial, un document que es proposa com a eina de referència amb entitat pròpia que, conjuntament amb l’actualització dels criteris dels planejaments vigents, establirà les bases de la revisió del Pla territorial general de Catalunya.
Des d’una visió sectorial i considerant el paisatge com a referent, el document haurà de marcar prioritats, definir capacitats i límits i planificar l’assoliment de les principals fites. Així mateix, integrarà aspectes vinculats als reptes estratègics, com el model econòmic, de mobilitat, nodal (en referència als assentaments urbans) i d’equilibri territorial.
El nou planejament haurà de ser flexible i establir fites, d’acord amb els instruments sectorials, posant en marxa un conjunt de mesures coordinades per resoldre tots els reptes que s’han de plantejar sobre el territori.
Grup de treball i debats del planejament territorial
Els primers passos sobre la revisió del planejament territorial vigent han tingut com a punt de partida la reflexió d’un grup de treball impulsat pel departament de Territori, amb la participació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i diversos especialistes externs. En la Comissió territorial de Catalunya d’avui s’han presentat les conclusions i la proposta final, fruit dels debats realitzats en les 6 sessions de treball, que van tenir lloc entre octubre de 2023 i gener de 2024.
Des de la Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, depenent del Departament, s’ha donat compte d’aquesta proposta que parteix d’un balanç de l’eficàcia dels plans vigents, així com de l’objectiu de disposar d’un full de ruta per aquesta nova generació de planejament territorial.