El conseller de Justícia proposa Barcelona com a banc de proves de la justícia de proximitat

query_builder   19 maig 2004 10:00

event_note Nota de premsa

El conseller de Justícia proposa Barcelona com a banc de proves de la justícia de proximitat

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, s’han reunit avui i han acordat impulsar la justícia de proximitat i el conveni per substituir les presons de la ciutat signat fa 3 anys.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha proposat avui públicament que Barcelona sigui el banc de proves per a la implantació de l’anomenada Justícia de Proximitat i que, després, un cop avaluats els seus resultats, s’estengui a la resta de l’Estat espanyol.

Josep M. Vallès ha fet aquestes declaracions després de mantenir una trobada amb l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, que ha posat de manifest la “bona sintonia” entre ambdues institucions en temes com la Justícia de Proximitat, la nova distribució de serveis judicials a Barcelona després de la revisió del projecte de la Ciutat Judicial i el pla de substitució de les presons ubicades a Barcelona.

En matèria de “justícia de proximitat”, el conseller de Justícia considera que Barcelona és la ciutat ideal per posar a prova els “jutjats de districte”.

En aquest sentit, ha assenyalat que la fórmula del “cafè per a tothom”, és a dir legislar per a tot el territori espanyol de manera uniforme, “no és bo” i, en aquest punt, ha subratllat que Barcelona és la ciutat més idònia per fer una prova pilot de la Justícia de Proximitat.

El conseller ha remarcat que la Justícia de Proximitat també permetria descongestionar els jutjats ordinaris de petits conflictes que ara resolen en judicis de faltes.

Vallès, que també ha posat com a exemple d’apropament de la Justícia al ciutadà el fet que el TSJC sigui l’última instància judicial a Catalunya i que el coneixement del dret català i la llengua siguin un requisit per al personal al Servei de l’Administració de Justícia  a la nostra comunitat, ha anunciat que la Conselleria i l’Ajuntament   treballaran conjuntament per avançar en la proposta de la Justícia de Proximitat, tant per la via de la Carta Municipal com a través de la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial.

Així mateix, el conseller ha anunciat que dos equips tècnics treballen en dos textos articulats en matèria de Justícia de Proximitat que seran sotmesos a la consideració del Ministeri de Justícia.

Tant Vallès com Joan Clos han coincidit en dir que han d’existir un jutjat per cadascun dels 10 districtes de Barcelona i no necessàriament s’han d’ubicar al mateix indret on s’instal•lin les deu comissaries de Mossos previstes un cop la policia autonòmica es desplegui a la ciutat.

Pla de presons

Josep M. Vallès i Joan Clos també han parlat sobre el pla de substitució de les presons existents a Barcelona, punt en què el conseller ha parlat de recuperar el “temps perdut” després de destacar que, des de la signatura del conveni entre la Generalitat i l’Ajuntament, en aquesta matèria “no s’han fet grans coses”.

El conseller ha anunciat que aquest conveni preveia centres penitenciaris oberts a Barcelona i es mantindran i és molt possible que un d’ells estigui als terrenys que ara ocupa la Model.

Quant al compliment del calendari, que entre d’altres coses preveia el tancament de la presó Model per a octubre de 2006, dependrà en gran mesura del pla d’inversions que aprovi la Generalitat properament.

No obstant això, Vallès ha incidir en què, després de tres anys de “paràlisi”, serà complicat complir amb els terminis previstos per l’anterior govern català i no ha descartat que es facin modificacions o correccions en el conveni del pla de substitució de presons.

Nous equipaments judicials

D’altra banda, el conseller i l’alcalde també han parlat avui dels plans amb els que treballa el Departament de Justícia després de portar a terme la revisió del projecte de la Ciutat de la Justícia.

El conseller Vallès ha incidit en què era necessària aquesta revisió  perquè l’anterior projecte de la Ciutat judicial oferia molts problemes de congestió, funcionalitat i seguretat i per això s’ha decidit reduir la superfície a construir i conservar al centre de Barcelona edificis propietat de la Generalitat per acollir jutjats i tribunals.

Josep M. Vallès ha concretat que ara s’està duent a terme la fase de consultes per acabar de definir els detalls del nou pla i no ha descartat la introducció de correccions en el projecte que ara s’enllesteix després de la fase de consultes.

1  

Imatges

foto conseller de Justícia i alcalde de Barcelona

foto conseller de Justícia i alcalde de Barcelona 511

2  

Fitxers adjunts

conseller de Justícia i alcalde de Barcelona

conseller de Justícia i alcalde de Barcelona
WAV | 2003

conseller de Justícia i alcalde de Barcelona 2

conseller de Justícia i alcalde de Barcelona 2
WAV | 592