El Departament presenta el seu pla director de Justícia Juvenil 2004-2007

El pla contempla un ampli ventall de mesures per millorar i modernitzar el tractament de menors infractors

query_builder   16 juliol 2004 14:57

event_note Nota de premsa

El Departament presenta el seu pla director de Justícia Juvenil 2004-2007

El pla contempla un ampli ventall de mesures per millorar i modernitzar el tractament de menors infractors

El Departament de Justícia ha presentat avui el seu Pla Director de Justícia Juvenil que contempla tot un seguit de mesures entre les quals destaca l’habilitació de dos nous centres de Justícia Juvenil, cinc pisos assistits, un pla específic de tractament de menors amb problemes de drogodependencies i trastorns mentals i el foment de les mesures alternatives a l’internament.

El Departament de Justícia ha presentat avui el seu pla director de Justícia Juvenil 2004-2007 que té com a eixos fonamentals el foment de les mesures alternatives a l’internament, responsabilitzar als propis menors infractors per afavorir la seva integració social i potenciar la participació de les famílies en la reeducació dels seus fills.

El pla, que ha recollit propostes i suggeriments dels jutges i fiscals de menors, ha estat presentat en roda de premsa pel conseller de Justícia, Josep M. Vallès, el secretari de Serveis Penitenciaris, Albert Batlle, i el director general de Justícia Juvenil, Josep Font.

Vallès ha destacat la necessitat de la col•laboració social per tirar endavant aquest pla que, entre d’altres objectius, s’ha fixat com a meta que en ’any 2007 els internaments només siguin un 10% del total de joves i menors que arriben al sistema de justícia juvenil

Per la seva banda, Batlle que subratllat la importància d’evitar que la Justícia Juvenil es converteixi en la porta d’entrada al sistema penitenciari dels joves i menors infractors, per la qual cosa el Pla contempla un programa d’actuació integral a nivell educatiu, preventiu, social i familiar.

El departament destina aquest any una partida pressupostària de 22’7 milions d’euros a la Justícia Juvenil, un 18% més que l’any 2003.

El Pla contempla la construcció o adquisició de dos nous centres de Justícia Juvenil, un a Barcelona i un altre a Tarragona -no s’obria cap centre des de 1991-, i cinc pisos assistits per a joves infractors, amb la qual cosa el nombre de places de Justícia Juvenil s’incrementa gairebé en 150.

A més, s’ha anunciat la creació d’una comissió d’experts independents que aniran assessorant al Departament sobre l’aplicació del pla i les possibles variacions que puguin sorgir en l’àmbit de la Justícia Juvenil.

Els integrants independents que formen part de la comissió són:

- Elisabet Almeda: professora de sociologia.

- Remei Bona: magistrada de l’Audiència de Barcelona.

- Alícia Fernández: presidenta del Consell de la Joventut de Catalunya

- Ester Giménez-Salinas: rectora de la Universitat Ramon Llulll

- Jaume Funes: psicòleg de la fundació Pere Tarres

- Antoni-Andrés Pueyo: catedràtic de Personalitat, Avaluació i Tractament psicològic.

- Enric Puig Jofra: professor de l’Escola Tècnica Professional del Clot.

Les principals mesures del Pla Director de Justícia Juvenil presentat avui són les següents:

- Es potenciaran les mesures alternatives a l’internament, com la mediació i el medi obert.

- Els professionals treballaran perquè els menors i joves infractors es responsabilitzin de les seves conductes per afavorir la seva autonomia personal i la seva inserció social.

- També s’augmentarà l’oferta i l’accés dels joves infractors al món laboral.

- S’implicarà a les famílies en el tractament dels infractors i se’ls hi donarà suport.

- Els menors infractors amb problemes socials o personals  rebran una millor atenció amb la creació d’una unitat  terapèutica específica.  

- Es crearà una comissió interinstitucional que coordinarà les actuacions de la Generalitat, el món local i altres organismes i entitats en l’àmbit de la reeducació dels joves.

- Es fomentarà la participació d’entitats de voluntariat en programes de tractament i inserció social.

- El Departament promourà programes de prevenció per evitar que els joves en situació de risc delinqueixin, en col•laboració amb altres Departaments de la Generalitat, els ajuntaments i les associacions.

-   Hi haurà més diàleg i coordinació amb els jutges i fiscals de menors per consensuar actuacions.

-  S’habilitaran dos nous centres i cinc pisos assistits per a  menors conflictius, amb la qual cosa el nombre de noves places s’incrementarà en 147.

1  

Imatges

Imatge de la roda de premsa de presentació del Pla de Justícia Juvenil

Imatge de la roda de premsa de presentació del Pla de Justícia Juvenil 490

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa del pla de Justícia Juvenil

Dossier de premsa del pla de Justícia Juvenil
DOC | 190

Pla director de Justícia Juvenil 2004-2007

Pla director de Justícia Juvenil 2004-2007
DOC | 133