Pressupost del DURSI per al 2005: augmenta un 38% la inversió en recerca

El pressupost global del Departament creix un 13,47%

query_builder   10 novembre 2004 19:00

event_note Nota de premsa

Pressupost del DURSI per al 2005: augmenta un 38% la inversió en recerca

El pressupost global del Departament creix un 13,47%

L’aspecte més destacat del pressupost del DURSI per al 2005, que ahir va entrar al Parlament juntament amb els de la resta de Departaments de la Generalitat, és l’apartat dedicat a recerca, amb un increment del 37,95% respecte al 2004. En una conferència de premsa que ha tingut lloc aquesta tarda, el conseller del DURSI, Carles Solà,  ha remarcat que aquesta partida “demostra el compromís del Govern català amb la recerca, motor de desenvolupament dels països més avançats”. El Pla de Recerca i Innovació 2005-2008, que s’aprovarà abans de finals d’any, recollirà les línies polítiques implícites en aquests pressupostos. Segons Solà, “es tracta de combinar el suport al personal investigador, amb el nou programa ICREA-joves i els doctorats empresarials, amb la potenciació dels centres de recerca i les infraestructures –d’entre les quals sobresurten el supercomputador i el sincrotró-, tenint la mirada posada en la construcció de l’Espai Europeu de Recerca”. També cal destacar la creació del Consorci de Transferència de Coneixement (CTC), per promoure l’intercanvi entre els grups de recerca i  el teixit productiu del país, i l’impuls de la Bioregió, un clúster al voltant d’institucions de recerca biomèdica de Catalunya.

Per la seva banda, el pressupost de la Direcció General d’Universitats creixerà un 10’79% respecte al de l’any anterior. L’aspecte més destacat és l’increment del finançament de les universitats públiques en un 6,42%, tal com estableix la LUC, en una època de davallada demogràfica i en una situació en què, segons Solà, “a Catalunya la despesa per estudiant ja ha assolit la mitjana europea”. Un dels augments més destacats correspon al Pla Serra i Húnter de professorat contractat i també destaquen els més de 12M€ del Fons d’Acció Territorial per impulsar el creixement de les universitats de fora de l’àrea metropolitana de Barcelona i potenciar el seu paper estratègic en l’equilibri territorial del país. La partida universitària inclou també 10 milions d’euros destinats específicament al foment de la recerca a les universitats.

Per la seva banda, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació creixerà enguany un 7’39%. La part principal correspon al desenvolupament del Pla Director d’Infrastructures de Telecomunicacions (20M€), amb la creació d’un ens gestor de les infrastructures públiques de telecomunicacions que actuarà d’enllaç entre l’Administració i els operadors que vulguin fer ús de la xarxa pública. El Pla de Continguts (3M€) recull actuacions com ara programes de formació en l’ús de les TIC, potenciació de la Xarxa de Telecentres, foment de les comunitats digitals i actuacions de promoció del programari lliure (LaFarga.org).

1  

Imatges

Imatge de Carles solà i Ramon-Jordi Moles durant la conferència de premsa

Imatge de Carles solà i Ramon-Jordi Moles durant la conferència de premsa 706

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa pressupostos DURSI 2005

Dossier de premsa pressupostos DURSI 2005
PDF | 166

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 114