Arrenca el Carsharing a Catalunya

El Carsharing començarà en fase de proves a Barcelona aquest novembre i estarà en ple funcionament a principis de l'any que ve

query_builder   19 juliol 2004 14:00

event_note Nota de premsa

Arrenca el Carsharing a Catalunya

El Carsharing començarà en fase de proves a Barcelona aquest novembre i estarà en ple funcionament a principis de l'any que ve

El Carsharing és un servei de mobilitat que ofereix una nova forma de tenir cotxe. La base del servei és el dret d’ús d’una flota de vehicles per part d’una comunitat d’usuaris. El Carsharing, que ja funciona a la majoria de països de la U.E, arrenca a Catalunya amb la voluntat d’esdevenir una alternativa a la propietat privada dels vehicles. Aquest sistema redueix els costos individuals, familiars i socials de la mobilitat i, alhora, la fa més sostenible en termes socials i mediambientals.

Una forma de mobilitat per al segle XXI

El Carsharing és una comunitat d’usuaris d’una flota d’automòbils. Formar-ne part permet tenir accés de forma ràpida a un vehicle ajustat a les necessitats de l’usuari en cada circumstància. La flota de vehicles és gestionada professionalment, per tant sempre es tindrà a mà un automòbil en perfectes condicions.

L’usuari podrà utilitzar un vehicle quan el necessiti i durant el temps que calgui, des d’una hora fins a diversos dies, mitjançant el pagament d’una quota periòdica i d’una tarifa corresponent a l’ús efectuat.

El Carsharing permet als seus membres estalviar-se els costos associats a la propietat d’un vehicle (manteniment, plaça d’aparcament, assegurança, impostos...) Aquest sistema de mobilitat es caracteritza per la seva immediatesa –disponibilitat d’un cotxe en 15 minuts com a màxim (el temps d’anar-lo a buscar a un dels pàrquings que acullen la flota Carsharing a Barcelona)-; per la seva adaptabilitat a les nostres necessitats –podem triar entre diferents tipus de vehicles- i per les seves externalitats positives en termes socials i mediambientals –compartir recursos, reduir costos, racionalitzar l’ús del cotxe i contribuir a una mobilitat més sostenible i segura-.

En proves des d’aquest novembre

El Carsharing és un servei de base cooperativa i vocació social, que neix amb la complicitat i l’aval de varis gestors públics i privats de la mobilitat i el medi ambient. En primer terme, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació per a la Promoció del Transport Públic constitueixen la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura. Al seu torn, aquesta Fundació i vàries empreses del sector de la mobilitat i el transport creen l’empresa prestadora del servei: Catalunya Carsharing S.A.

El Carsharing començarà en fase de proves a Barcelona aquest novembre. Això vol dir amb una flota de vehicles i un volum d’usuaris limitats. Es preveu que a partir del mes de febrer entri en funcionament a ple rendiment. El volum de la flota es determinarà en funció del nombre d’usuaris del servei.                                                                                  

Tot i implantar-se primerament a Barcelona, aquest sistema neix amb la vocació d’estendre’s a mitjà termini a la resta del territori català.

Com funciona

La vinculació al Carsharing es fa mitjançant la sol·licitud d’alta via telèfon o internet. Un cop inscrit i registrat el nou usuari, se li lliura una tarja amb un xip electrònic d’identificació personal.

L’usuari del servei Carsharing podrà reservar el cotxe amb una simple trucada o correu electrònic i passar-lo a recollir a qualsevol dels cinc pàrquings que, inicialment, acolliran els vehicles de la flota a la ciutat de Barcelona. L’accés al cotxe només suposa anar-lo a recollir al pàrquing més proper, obrir-lo amb la targeta xip i posar al contacte les claus que trobarem a la guantera.

El servei serà operatiu les 24 hores del dia; per tant es podrà disposar del vehicle en un temps mínim. Posteriorment, es preveu ampliar el nombre de pàrquings que acullen la flota Carsharing per tal de fer més còmode i versàtil el servei. 

La flota Carsharing comprèn vehicles de quatre categories: utilitaris, cotxes compactes, familiars i vehicles de transport. Formar part de la comunitat d’usuaris Carsharing permet fer un ús indistint de qualsevol vehicle d’aquestes categories, en funció de les necessitats.

A qui va destinat

En principi, a qualsevol persona que faci menys de 15.000 quilòmetres l’any li surt a compte ser usuària de Carsharing.

El Carsharing és també una bona opció per a les unitats familiars que no volen comprar un segon cotxe, joves, jubilats, empreses a les quals no interessa sostenir una flota estable de vehicles o, simplement, per a les persones que no volen tenir les despeses i els maldecaps que comporta tenir i mantenir un cotxe. 

Vinculació i tarifes

El Carsharing admet tres formes diferents de vinculació:

·        Associat: per als qui volen fer del Carsharing la seva nova forma de tenir cotxe, i la millor fórmula per a la majoria d’usuaris. Tan sols a partir de 250 quilòmetres al mes (3.000 quilòmetres l’any) un associat ja amortitza les despeses inicials.

·        Beneficiari: qualsevol persona de la unitat familiar d’un beneficiari. Amb una quota d’accés més reduïda, els beneficiaris s’integren a la comunitat d’usuaris i abarateixen encara més les despeses de l’associat de qual depenen. Amb només 90 quilòmetres al mes (1.100 quilòmetres l’any) un associat amb un beneficiari amortitza les despeses inicials.

·        Abonat: la millor opció per a usos esporàdics i per conèixer el Carharing, amb despeses inicials reduïdes.

El servidor de Carsharing ens facturarà l’ús del servei, en funció dels quilòmetres recorreguts i de les hores que haguem emprat el vehicle:

Exemples del cost d’alguns viatges:

Per què el Carsharing

El Carsharing representa una innovació fonamental en la mobilitat ja que:

·        El servei de Carsharing és pràctic, flexible i adaptable a les nostres necessitats.

·        En la mesura que canvia costos fixes relacionats amb la propietat del cotxe per costos variables, pot ser una forma efectiva d’estalvi individual, familiar i social. Amb el Carsharing tenim un control clar dels recursos que destinem a la nostra mobilitat. També potencia l’ús del transport públic, tal com es demostra als països on el carsharing és ja una realitat.

·        Permet racionalitzar l’ús del transport privat, minimitzant-ne els costos i optimitzant l’eficiència ecològica i social dels recursos que destinem a la mobilitat. En aquest sentit, el Carsharing emprarà vehicles de baix consum i mínima emissió de gasos contaminants. També s’estudiarà la introducció d’innovacions energètiques com el biodièsel.

3  

Imatges

Fotografia acte 3

Fotografia acte 3 209

Fotografia acte 1

Fotografia acte 1 311

Fotografia acte 2

Fotografia acte 2 379

1  

Fitxers adjunts

Presentació

Presentació
ZIP | 759