La Generalitat impulsa Med-Arc Catalonia per coordinar les empreses i els centres de recerca relacionats amb el coneixement

El Govern es proposa convertir el Corredor Mediterrani del Coneixement en una referència a nivell europeu i mundial

query_builder   18 setembre 2003 18:01

event_note Nota de premsa

La Generalitat impulsa Med-Arc Catalonia per coordinar les empreses i els centres de recerca relacionats amb el coneixement

El Govern es proposa convertir el Corredor Mediterrani del Coneixement en una referència a nivell europeu i mundial

La Generalitat vol convertir l’eix que uneix les ciutats de Girona, Barcelona i Tarragona en un corredor d’empreses i centres de recerca de base tecnològica, és a dir, relacionats amb la Societat del Coneixement. Per aquest motiu la Generalitat posa en marxa Med-Arc CATALONIA, el Corredor Mediterrani del Coneixement. Aquest projecte pretén aprofitar els elements ja existents a la zona per convertir-la en una de les àrees econòmiques basades en el coneixement més integrades i dinàmiques d’Europa. La voluntat també és que sigui un punt de localització de nous negocis i un pol d’atracció per a inversions estrangeres.

El conseller en cap, Artur Mas, que ha presentat avui el projecte, està convençut que “Catalunya compleix les condicions necessàries per plantejar-vos aquests objectius: tenim la gent, els centres de recerca i les ganes de fer-ho”. Mas ha recordat que d’aquí a 5 anys, quan el projecte Med-Arc ja serà realitat, “les grans infraestructures que queden pendents a Catalunya ja estaran en marxa”. A Artur Mas l’han acompanyat dels consellers d’Economia i Finances, Francesc Homs; el de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, i el d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Andreu Mas-Colell. El secretari del Govern, Antoni Vives, ha explicat els detalls del projecte.

La Generalitat liderarà la tasca que realitzi Med-Arc, però la gestió anirà a càrrec d’un ens format per administracions públiques, institucions de recerca i membres de la societat civil.

Med-Arc es podria convertir a llarg termini en un dels principals corredors del Coneixement de referència mundial. Actualment se’n comptabilitzen 7:

- Sillicon Glen (Escòcia)

- O2C/ARC (Anglaterra)

- Digital Coast (Estats Units)

- Hargford-Springfield (Estats Units)

- Haifa-Tel Aviv (Israel)

- Mumbai-Pune (Índia)

- Multimedia Super Corridor (Malasia)

Àmbit geogràfic de Med-Arc

Med-Arc comprèn l’àrea litoral i interior de Girona, Barcelona i Tarragona. A més de l’àrea de Barcelona, el Med-Arc inclourà dos eixos principals: de Blanes fins a El Vendrell i l’eix Granollers-Sabadell-Terrassa-Martorell-Vilafranca del Penedès. En un principi la identitat del corredor es fixarà a l’entorn del Vallès Occidental (eix de la B-30) i s’anirà estenent de manera progressiva.

Està previst que la influència s’estengui més enllà d’aquestes zones a través d’una xarxa de relacions amb la Catalunya central i d’altres centres del país que podrien desenvolupar també activitats relacionades amb el Coneixement.

Els principals objectius de Med-Arc són:

Fer que les iniciatives ja existents es coordinin i s’interrelacionin per tenir més presència internacional. Instal•lació de noves empreses i institucions per convertir Med-Arc en un punt de referència pel que fa a la Societat del Coneixement. Ser un pol d’atracció de recursos econòmics i humans (nacionals i multinacionals) i generador de treball, sòl, coneixement, habitatge i qualitat de vida.

El punt de partida de Med-Arc són una sèrie de centres i activitats d’R+D+I ja existents com universitats, centres de recerca, centres de disseny, indústries de base tecnològica i empreses de serveis.

En aquest sentit, la tasca de Med-Arc és posar a l’abast de totes aquestes universitats, empreses i centres de recerca i coneixement els mitjans necessaris per relacionar-los i programar iniciatives conjuntes per projectar-los internacionalment. D’altra banda, Med-Arc és un projecte que va més enllà de la recerca i la promoció econòmica i empresarial. Per exemple, la instal•lació de noves empreses i centres s’haurà de fer en base al respecte a la qualitat de vida i el medi ambient.

1  

Imatges

Fotografia (Ruben Moreno)

Fotografia (Ruben Moreno) 230

1  

Fitxers adjunts

Dossier

Dossier
PPT | 1866