La cultura popular catalana ha sortit aquest cap de setmana de les fronteres de Catalunya. 20 grups i entitats procedents d’arreu del territori i que sumen gairebé 800 persones participen al XVI Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics a Manchester (Anglaterra). En la jornada d’avui, l’Aplec organitzat per l’entitat Adifolk i la Generalitat de Catalunya i amb la collaboració de la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i la Diputació de Tarragona- ha comptat amb la participació del conseller en cap, Artur Mas. També hi assistit el conseller de cultura, Jordi Vilajoana i el responsable d’Adifolk, Francesc Melià.

El conseller en cap ha reafirmat la voluntat del Govern català de continuar projectant Catalunya a l’exterior a través de tots els camps possibles “per molt que hi hagi travetes i enrabiades del govern espanyol”. Artur Mas ha afegit que “el nostre interès és seguir fer el nostre camí, que no podem fer tan sols de portes endins, sinó també de portes enfora”. Segons el conseller, “el PP té la mania que Espanya ha de ser vista com una sola cosa i tot allò que marqui la diferència, com Catalunya, no ho entenen i els empipa”. D’aquesta manera, el conseller en cap ha respost la voluntat del govern espanyol d’impedir l’obertura d’oficines de la Generalitat a l’exterior.

Durant la recepció que ha ofert l’alcaldessa de Manchester, Audrey Jones, el conseller en cap ha agraït l’hospitalitat de la ciutat anglesa i el seu interès per conèixer la cultura catalana. Artur Mas ha parlat de la sardana –eix central de l’Aplec- i ha fet referència el seu sentit col•lectiu i no discriminatori. El conseller en cap també ha felicitat les entitats participants per la seva feina en la difusió de la cultura popular catalana.

Després de la recepció a l’ajuntament, Artur Mas ha manifestat la necessitat que “Catalunya estigui cada vegada més projectada cap a l’exterior, no només en el camp econòmic sinó també en la seva forma de ser, la seva identitat i la seva cultura”. “Precisament –ha dit Mas- a Manchester hem vingut a mostrar una part d’aquesta cultura, justament la popular i tradicional”.

El principal objectiu de l’Aplec, que l’any passat es va celebrar a Lisboa, és afavorir la presència de la cultura catalana arreu del món i al mateix temps fomentar el coneixement i l’intercanvi de cultures. Enguany és la primera vegada que l’Aplec se celebra a Anglaterra, des de la primera edició del 1988 a Amsterdam. En anteriors edicions, ha tingut lloc a Amsterdam, París, Zurich, Tolosa de Llenguadoc, Brussel•les, Florència, Marsella, Hannover, Luxemburg, Ceret, Innsbruck, Lausana, L’Alguer, Copenhaguen i Lisboa.

Sardanes i correfoc als carrers de Manchester

Després de la cercavila del matí, que s’ha fet a la Plaça de l’Ajuntament, aquesta tarda s’han previst diversos actes en què hi assistiran les autoritats catalanes. A les 16.00 h (hora catalana) hi haurà una audició de sardanes als Cathedral Gardens. A partir de les 17.30 hores l’Ajuntament de Manchester acollirà un concert de coral i cobla.

El correfoc, a càrrec de les colles de diables de la Conca de Barberà i el Baix Penedès, s’encarregarà de posar el toc de llum i soroll a partir de les 23.00 h a St. Ann’s Exchange Square. Aquest vespre també està previst que es proclami la ciutat que l’any que ve acollirà el XVII Aplec, que se celebrarà a Graz (Àustria).

Relació de grups catalans participants

Bastoners

Grup de Bastoners de l’Esbart Albada (Tàrrega, Urgell)

Grup Bastoners de l’Esbart Santa Llúcia (Reus, Baix Camp)

Castellers

Moixiganguers d’Igualada (Anoia)

Cavallets

Cavallets i Grallers Sant Jordi (Manresa, Bages)

Cobles

Cobla La Bisbal Jove (Vulpellac, Baix Empordà)

Cobla Reus Jove (Reus, Baix Camp)

Colles sardanistes

Agrupació Sardanista Sol Ixent (Vilanova de Bellpuig, Urgell)

Amics de la Sardana de Sitges-Colla Blanca Espurna (Sitges, Garraf)

Colla Sardanista Espígol (Sabadell, Vallès Occidental)

Coral

Coral Polifònica de Puig-reig (Berguedà)

Diables i Drac

Colla de Diables Keresus (Santa Coloma de Queralt, Conca de Barberà)

Drac de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès)

Esbart

Esbart Dansaire Arenys de Munt (Maresme)

Falcons

Falcons de Piera (Anoia)

Gegants 

Colla Gegantera i Grallers del Barri de Montserrat (Montblanc, Conca de Barberà)

Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya portats pels Geganters de l’Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat)

Colla de Geganters de Sant Josep (L’Hospitalet de Llobregat, Barcelonès)

Colla de Geganters d’Anglès (Selva)

Gegants de Ribes ( Ribes de Freser, Ripollès)

Música Tradicional

Sants&fot (Barcelona, Barcelonès)

1  

Imatges

Fotografia (Jordi Bedmar)

Fotografia (Jordi Bedmar) 340

1  

Fitxers adjunts

Tall de veu

Tall de veu
RM | 489