El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha visitat avui divendres tres de les plantes de la Cooperativa Ramadera COOPERL, a les localitats bretones de Landehen, Lamballe i Quintènic. Aquestes plantes són considerades modèliques en el tractament de les dejeccions ramaderes, i una d’elles es dedica a la transformació dels excedents en fertilitzants.
La comitiva catalana que acompanya el conseller ha pogut observar de prop els mètodes que s’apliquen en aquesta zona, declarada vulnerable a la contaminació de les aigües per nitrats, i amb una important cabana porcina. La Bretanya està considerada capdavantera en el desenvolupament d’actuacions en matèria de gestió de purins i “les seves experiències permeten contrastar i valorar els resultats obtinguts amb algunes de les propostes que s’estan promovent a Catalunya, i que es recullen en al Pla de suport a la gestió de les dejeccions porcines”, en paraules del conseller.
Segons ha explicat avui Ramon Espadaler a la ciutat de Rennes, “el repte que tenim davant el problema dels excedents de purins no el volem afrontar sols, ni com a Departament, ni tan sols com a Govern. Una prova d’això és aquest viatge, plantejat amb el sector. Hi som el Departament de Medi Ambient, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, sindicats, productors i, a més, els grups parlamentaris. Tots junts trobarem solucions”.
La cooperativa que han visitat avui treballa des de fa anys dins de la filosofia de la producció neta, contemplant paràmetres tècnics, econòmics i ambientals. En concret, compta amb empreses pioneres en el tractament dels purins, basant-se en la separació de fases, el tractament biològic, i la filtració-concentració de la biomassa. Els residus que genera la cooperativa es tracten per produir energia que abasteix l’escorxador i una granja d’engreix, i tot a través de tractaments físics i químics, de deshidratació dels residus, i d’incineració de les deixalles. A COOPERL també utilitzen tècniques com el compostatge dels excedents, per a la transformació en fertilitzants orgànics. L’objectiu és l’autoabastiment i la minimització de l’impacte ambiental que generen els residus.
El conseller s’ha mostrat satisfet de la visita, que ha servit per “comprovar com la Bretanya resol el repte de tractar correctament els purins i per constatar que, a Catalunya, estem al capdavant dels països punters de la Unió Europea en donar solució a aquest problema. Un problema que sabem que no es resol de forma immediata, però, amb uns objectius clars avançarem en una bona direcció”.