La rehabilitació d’aquesta colònia s’executarà en diferents etapes:
· La urbanització del barri.
· La rehabilitació dels antics edificis per fer-hi habitatges protegits.
· L’obertura del “Jardí de l’amo” que permetrà l’accés directe al riu Llobregat.
· La restauració de l’església com a centre cultural.
· L’ampliació de l’actual Museu.
D’acord amb el conveni, la Generalitat i l’Ajuntament d’Esparreguera col·laboraran per portar a terme un pla especial de millora urbana i rehabilitació de l’àmbit de la Colònia Sedó propietat de l’Incasol. Aquest organisme ha adquirit els edificis d’habitatges, on encara hi viuen cinquanta famílies, i diversos terrenys.
Les obres seran impulsades i executades per l’Institut Català del Sòl d’acord amb l’Ajuntament qui s’ha compromès a facilitar la gestió d’aquestes i sol·licitar i aportar les subvencions necessàries per a la millor viabilitat econòmica del projecte, com ara el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l’1% cultural.
Aquesta actuació s’inscriu en el marc dels protocols de col·laboració que han signat els departaments de Cultura i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya. D’acord amb aquest protocol, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques destina el 1% del pressupost de les obres que promou a aquests projectes.
Descripció històrica
La fàbrica tèxtil ubicada a la Colònia Sedó va ser fundada l’any 1846 i aviat es va convertir en la principal indústria del municipi i una de les més importants de Catalunya. Amb els anys es va anar ampliant amb maquinària més moderna, la coneguda reclosa del Cairat, habitatges per als treballadors i altres dependències (escola, església, teatre, botigues, dispensari, etc.), formant un recinte tancat que a principi de segle donava feina a 2.000 treballadors.
Després de la Guerra Civil, la colònia va arribar al seu màxim creixement, però els anys 70 va patir la greu crisi del sector tèxtil i el 1980 la fàbrica va tancar quan hi treballaven uns 400 obrers. La gran zona industrial es va reconvertir en tallers i petites empreses i ara acull el Museu de la Colònia Sedó, depenent del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, on es pot entrar a la turbina gegant que fa un segle donava electricitat a la fàbrica i els habitatges.