El conseller de Política Territorial i Obres Públiques de Catalunya, Joaquim Nadal, i el seu homòleg del govern d’Aragó, Javier Velasco, han acordat engegar estratègies comunes en matèria d’infraestructures i de logística en una reunió que han mantingut avui a Barcelona.

El conseller Nadal ha remarcat que aquestes estratègies comunes se centraran en tres àmbits: el logístic i estratègic, el desenvolupament de la xarxa de ferrocarril i de mercaderies i les infraestructures viàries. Així mateix, ha volgut destacar que la proximitat territorial i la coincidència d’interessos fan necessària la col·laboració entre les dues comunitats.

Al llarg de la reunió, els dos consellers han acordat establir un pla d’actuacions  de les diferents connexions entre Aragó i Catalunya de titularitat autonòmica per fer-ne una gestió bilateral. També han acordat plantejaments comuns en relació a les grans infraestrcutures que depenen del  Ministeri de Foment que afecten les dues comunitats. En aquest sentit, s’ha reclamat la necessitat que la N-II es desdobli també de Lleida a Saragossa i que la N-260 sigui el veritable eix de la transversalitat pirenaica. Pel que fa a la connexió d’aquesta carretera amb la N-230, els dos consellers han coincidit en què caldria una resposta mediambiental adequada en tractar-se d’unes zones molt sensibles. Per això es plantejarà al MIFO que estudiï la viabilitat d’un túnel.

Finalment, s’ha volgut fer una especial incidència a les infraestructures ferroviàries sobretot per reforçar l’Alta Velocitat del corredor de l’Ebre i per engegar polítiques més decidides per impulsar el transport de mercaderies per ferrocarril. Tot això ajudaria a reforçar el vincle entre la plataforma logística de Saragossa amb els ports de Tarragona i Barcelona.

Els dos consellers han manifestat també la coincidència en potenciar una nova línia transfronterera entre Aragó i la zona de Tolouse. La cimera hispano-francesa que se celebrarà a Saragossa la propera tardor ha de servir per fer arribar al govern francès la importància d’aquesta mesura.

Javier Velasco ha volgut destacar que per al seu govern és una prioritat l’autovia Lleida-Osca que ara es troba en licitació el tram de Monzó.

2  

Imatges

Fotografia acte 1

Fotografia acte 1 323

Fotografia acte 2

Fotografia acte 2 302