· La peça que té la funció de foradar el subsòl és un hexàgon de 7 metres d’amplada, 8,5 de longitud i 135 tones de pes· Un operatiu de transport especial permetrà el trasllat de la maquinària a Can Zam, al municipi de Santa Coloma de Gramenet

Avui ha arribat al Port de Barcelona una de les tuneladores que construiran la L9 del metro. Cal destacar la peça central del cap de tall, que és la part de la tuneladora que fa la funció de foradar el subsòl. Aquesta peça, capaç de foradar el granit, és un hexàgon de 7 metres d’amplada, 8,5 de longitud i 135 tones de pes. En el mateix vaixell han arribat altres peces de la màquina.

Aquesta tuneladora ha estat contractada a una empresa francesa situada a la Borgonya. Des d’allà ha vingut a Catalunya desmuntada en peces transportables per carretera o, les més grans, per via fluvial i marítima. La peça que ha arribat avui va ser carregada a un vaixell a Chalon-sur-Saône, municipi per on passa el riu Saône, afluent del Roine. A través del Saône i del Roine, el carregament ha travessat ciutats com Lió, Vienne, Valence, Montélimar, Avinyó, Arles, fins arribar a la mar Mediterrània, acabant al Port de Barcelona.

Un cop descarregada, farà un trajecte per carretera fins a Can Zam amb un transport especial que obligarà a prendre mesures extraordinàries de seguretat.

La tuneladora farà, en la seva primera intervenció, el tram de Can Zam a Can Peixauet al municipi de Santa Coloma de Gramenet. Es preveu que quedi muntada completament el proper mes d’abril i entri en funcionament cap el mateix mes.

Característiques de la tuneladora

Diàmetre d’excavació: 11,95 metres

Longitud total: 130 metres

Pes total: 2.152 tones

Velocitat cap de tall: 3,7 rotacions per minut

La construcció de la L9

La construcció de la línia 9 de metro constitueix un gran repte pel que fa a infraestructures subterrànies a Europa. Les condicions del terreny, que engloba totes les tipologies de sòl des dels sorrals dels deltes del Besòs i del Llobregat fins al terreny rocós de Collserola i Santa Coloma de Gramenet, fa que s’hagin hagut d’emprar les tecnologies i els dissenys més innovadors en aquest tipus de construccions.

Davant la complexitat i varietat del terreny en un recorregut de més de quaranta quilòmetres, amb el condicionant que això suposa per dur a terme les obres, s’ha optat per dividir la línia en 4 trams de característiques uniformes:

TRAM I: des de l’aeroport fins al Parc Logístic (ZAL) 9,8 Km

TRAM II: des de Zona Franca fins a Zona Universitària 12,3 Km

TRAM III: des de Zona Universitària fins a Sagrera (TGV) 9,4 Km

TRAM IV: des de Sagrera fins a Badalona i Santa Coloma 11 Km

Per perforar els diferents trams, a causa de l’elevada varietat del sòl que hi ha al llarg d’aquests gairebé 44 quilòmetres, s’utilitzaran tres tipus de tuneladores: una de 9,40 metres de diàmetre (8,40 metres útils), més petita, per a treballar a l’àrea de l’aeroport. Per a la resta de la línia s’utilitzaran dues grans tuneladores: la que permetrà treballar amb subsòl de roca (zona de Santa Coloma i tram III) i una per a sòls més tous, construïda a Alemanya, que arribarà properament.

A banda, aquest tipus de màquines tuneladores permeten excavar i revestir el túnel a la vegada. Mentre la roda frontal gira, el material sobrant s’introdueix dins del cilindre per unes finestres, just darrere de l’escut metàl·lic. Des d’allà surt a l’exterior (boca del túnel) mitjançant una cinta transportadora o un bis sense fi (tirabuixó). La utilització d’aquest tipus d’excavadores redueix sensiblement el temps d’execució dels treballs, a la vegada que minimitza els assentaments i les sobrexcavacions ja que té molt limitada l’àrea de treball.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 280

Fotografia 2

Fotografia 2 394