 L’any pluviomètric és el període comprès entre l’1 de setembre d’un any i el 31 d’agost de l’any següent S’ha fet un balanç de la precipitació acumulada durant tot l’any i durant aquest estiu, i de les temperatures enregistrades entre els últims mesos de juny i agost Durant el darrer any, les precipitacions han estat similars a la mitjana climàtica tot i que es continua presentant una gran variabilitat pluviomètrica Aquest estiu ha estat força sec, amb precipitacions inferiors al 50% de la mitjana climàtica, excepte al Pirineu Oriental La temperatura mitjana de l’estiu ha superat entre 1,5 i 3,5 graus la mitjana dels darrers anys a totes les comarques

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, del Departament de Medi Ambient, Oriol Puig, han presentat aquest migdia les dades corresponents al darrer any pluviomètric.

El conseller ha volgut destacar que "s’estan començant a recollir els fruits del treball de molts anys, que va començar amb la instal·lació de la xarxa d’estacions automàtiques, ja a finals dels anys 80, i que ara comencen a permetre analitzar el present comparant amb el passat".

En parlar de precipitació, i quan es vol fer el balanç de reserves hídriques del territori, generalment es tria l’anomenat any pluviomètric o any hidrològic, què a Catalunya correspon al període entre el dia 1 de setembre d’un any i el dia 31 d’agost de l’any següent. Atès que ara s’ha acabat el darrer any pluviomètric, la presentació ha tingut per objectiu fer un resum, a partir de les dades de les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, de la precipitació recollida al país entre el setembre de 2002 i l’agost de 2003, tant de les quantitats absolutes enregistrades com de la comparació d’aquestes quantitats amb els valors mitjans climàtics. A mes, també s’ha aprofitat per fer un resum de la precipitació enregistrada el darrer estiu.

Precipitació durant l’any pluviomètric

El darrer any pluviomètric ha presentat precipitacions similars a la mitjana climàtica a gran part del país. En general, la tardor i l’hivern han estat períodes força plujosos, la primavera ha estat molt variable, i l’estiu ha estat sec. Es continua presentant una gran variabilitat pluviomètrica a Catalunya, amb valors màxims superiors a 1100 mm al Pirineu i valors mínims inferiors a 350 mm al pla de Lleida.

La comparació amb els valors mitjans climàtics (obtinguts a partir de sèries de més de 25 anys de dades) permet definir les zones amb precipitació superior a la mitjana (valors superiors al 100%) o inferior a la mitjana (valors inferiors al 100%). Hi ha hagut precipitacions similars a la mitjana climàtica a gran part de Catalunya. Destaquen els valors màxims  obtinguts a l’extrem nord-oest, al voltant de la Terra Alta, al Camp de Tarragona i a punts del Pirineu Oriental. En quant a les precipitacions inferiors a la mitjana climàtica s’han enregistrat a punts del nord-est, a part de la depressió central i litoral central, i al Delta de l’Ebre. A poques zones, però, s’ha baixat del 80%.

Les precipitacions d’aquest estiu

A diferència de l’estiu del 2002, enguany ha estat força sec a gran part de Catalunya, amb l’excepció del Pirineu oriental. Només s’han acumulat quantitats de precipitació superiors als 100 mm a les comarques del Pirineu i Prepirineu, mentre que a tot el litoral i a la meitat sud del país s’han registrat valors inferiors. Destaquen les comarques del litoral i prelitoral central i del litoral nord, en les quals s’han recollit menys de 60 mm durant els tres mesos d’estiu (juny, juliol i agost).

També s’ha fet la comparació amb la precipitació mitjana climàtica del mateix període (juny -  agost) per definir les zones amb una precipitació o superior (valors superiors al 100%) o inferior (valors inferiors al 100%) a la mitjana. Les precipitacions inferiors al 50% de la mitjana climàtica s’obtenen a zones de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Maresme, el Vallès Oriental, el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Garraf i l’Alt Penedès, destacant l’àrea al voltant del Cap de Creus i algunes zones del litoral central amb menys d’un 30%. Les precipitacions similars a la mitjana climàtica només s’obtenen al Pirineu oriental i a punts de l’interior del país.

La temperatura d’aquest estiu

La temperatura mitjana dels tres mesos d’estiu (juny, juliol i agost) ha estat més alta que la mitjana dels darrers 10 anys a totes les comarques de Catalunya, amb diferències que varien entre +1.5°C i +3.5°C.

Durant el mes de juny s’han enregistrat diferències superiors als 4°C respecte de la mitjana dels darrers 10 anys a zones del Priorat, el Segrià, la Segarra, el Garraf, el Vallès Oriental, Osona, el Berguedà i el Ripollès. El juliol hi va haver temperatures mitjanes superiors a tot el país, però amb diferències menors (entre +1.0°C i +2.5°C, aproximadament). Durant l’agost es tornen a obtenir diferències superiors als 4°C a zones del Garraf, el Barcelonès, el Vallès Oriental, Osona i el Berguedà.

1  

Imatges

El conseller Espadaler, amb el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig

El conseller Espadaler, amb el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig 60

1  

Fitxers adjunts

Resum de l'any pluviomètric 2002-2003

Resum de l'any pluviomètric 2002-2003
PPT | 478