En la Jornada s’han difós els treballs que la Generalitat porta a terme gràcies a aquesta xarxaS’ha presentat també el Butlletí Semestral de la Xarxa d’Instruments Oceanogràfics i Meteorològics La xarxa podrà créixer gràcies a l’impuls donat per l’aprovació del Pla especial d’emergències per contaminació accidental d’aigües marines a Catalunya

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha inaugurat aquest matí la Jornada Tècnica sobre la Xarxa d’Instruments Oceanogràfics i Meteorològics, XIOM, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, l’ha closa. La Jornada ha estat organitzada pels departaments de Medi Ambient i Habitatge i de Política Territorial i Obres Públiques, juntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya i Ports de la Generalitat, i ha comptat amb la col·laboració del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC.

A més de difondre els treballs realitzats els darrers anys amb la xarxa de boies oceanogràfiques, s’han presentat els dos primers números del Butlletí Semestral de la XIOM que inclou les dades d’onatge mesurades per les boies del golf de Roses, el delta de la Tordera, el delta del Llobregat i cap Tortosa.

Així mateix, també s’ha anunciat que la xarxa de boies s’ampliarà en el futur arran de l’aprovació del CAMCAT (Pla especial d’emergències per contaminació accidental d’aigües marines a Catalunya), i que s’hi incorporaran correntímetres i sensors meteorològics que permetin modelitzar el transport de contaminants en les aigües marítimes.

 

Què és la XARXA D’INSTRUMENTS OCEANOGRÀFICS I METEOROLÒGICS?

La XIOM està formada, actualment, per dues boies direccionals situades a cap Tortosa i el delta del Llobregat, i dues d’escalars situades al golf de Roses i el delta de la Tordera. A més, compta amb dos mareògrafs situats als dos costats del delta de l’Ebre (l’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita).

Aquestes boies donen dades cada hora dels paràmetres següents:

- Alçada significant de les onades

- Alçada màxima de les onades

- Període de les onades

- Direcció de procedència de les onades (les de Cap Tortosa i Delta del Llobregat)

- Temperatura de l’aigua (la de cap Tortosa).

La Xarxa va començar a funcionar l’any 1984, amb les boies del delta de la Tordera i del delta del Llobregat, adquirides per la Direcció General d’Urbanisme del DPTOP.

L’any 1990, s’hi va afegir la de Cap Tortosa, l’any 1991 la del Trabucador i l’any 1992 la del golf de Roses.

L’any 1997, només va quedar a l’aigua la boia de cap Tortosa.

A partir de l’any 1999, amb la signatura d’un Conveni entre el Servei Meteorològic de Catalunya (DMAH), Ports de la Generalitat, el DPTOP i la UPC, es va reflotar la xarxa amb totes les seves boies excepte la del Trabucador.

Actualment, el manteniment d’aquesta xarxa costa uns 140.000 € a l’any que són aportats, a parts iguals, pel Servei Meteorològic de Catalunya i per Ports de la Generalitat.

2  

Imatges

Mapa SMC

Mapa SMC 35

Boia de cap tortosa

Boia de cap tortosa 88