· La investigació conjunta entre Mossos d’Esquadra, el Cos d’Agents Rurals i la Policia Local de Santa Eulàlia de Ronçana es va iniciar al mes de gener i va registrar 17 incendis amb el mateix modus operandi


Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de Granollers, de la Unitat de Seguretat Ciutadana de la comissaria de Caldes de Montbui, efectius de l’Àrea Regional de Barcelona del Cos d’Agents Rurals i la Policia Local de Santa Eulàlia de Ronçana van resoldre dilluns una investigació per delictes d’incendi amb la detenció d’un home de 73 anys, com a presumpte autor de diversos incendis forestals.

Des del mes de gener de 2024 s'han registrat fins a 17 incendis forestals amb un patró consistent. Els incendis relacionats van ser investigats per la Unitat d'Investigació dels Mossos d'Esquadra, Agents Majors d’Incendi del Cos d'Agents Rurals que també van comptar amb el suport del Grup Especial Caní (GEK9) i la col·laboració de la policia local.

Els focs, principalment concentrats a la zona del Bosc de Can Brustenga, van augmentar especialment entre gener i juny, coincidint amb una sequera prolongada. A més, es van intensificar durant els caps de setmana a partir d'abril.Segons les investigacions de les causes de tots els incendis es descartava l’accidentalitat i es confirmava la intencionalitat. Aquest fet va generar una gran alarma social entre la població local.

Per fer-hi front, al maig es va desplegar un dispositiu específic on van participar diverses unitats especialitzades dels mossos entres les quals la Unitat de Medi Ambient, la Unitat d'Investigació i la Unitat d'UDRONS. Aquest dispositiu conjunt va comptar també amb efectius del Cos d’Agents Rurals i els drons de la Unitat RPAS del Grup de Suport Aeri, així com amb la col·laboració de la Policia Local de Santa Eulàlia.

Cal destacar la col·laboració ciutadana, clau per aconseguir informació sobre un individu que havia estat vist en diverses ocasions a prop dels llocs afectats pels incendis.

Durant la fase d’investigació, al juny una patrulla dels Mossos d'Esquadra va interceptar l'individu en actitud sospitosa a qui se li va localitzar un encenedor. Posteriorment, el 31 de juliol, un testimoni va reconèixer el sospitós com l'autor d'un incendi mentre fugia amb un vehicle blanc, informació clau per a la investigació.

Finalment, gràcies a la diligent actuació de les forces policials i a la col·laboració activa de la comunitat, el 5 d’agost es va detenir l’home com a presumpte autor de 17 incendis forestals

El detingut ha passat avui a disposició judicial davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Granollers.

Oficina de Comunicació

Granollers, 07 d’agost de 2024