La Generalitat ha celebrat avui el Dia de la Justícia a Catalunya durant el qual el conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha convidat als operadors jurídics i judicials i als legisladors i polítics a fer una fer una reflexió compartida sobre el model de Justícia que necessita la societat i ha destacat l’aposta del Departament per "recuperar el temps perdut" i posar la Justícia a l’alçada del segle XXI.

La Generalitat ha celebrat avui el Dia de la Justícia a Catalunya, esdeveniment durant el qual el conseller de Justícia, Josep M. Vallès,  ha destacat l’esforç de l’administració per situar l’Administració de Justícia en el segle XXI i “recuperar el temps perdut”.

El Dia de la Justícia s’ha celebrat avui, sota la presidència del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i ha aplegat a més de 300 persones del món judicial, polític i social de Catalunya.

L’acte també ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, de la presidenta del TSJC, Maria Eugènia Alegret, el fiscal en cap de Catalunya, José María Mena, el secretari d’Estat de Justícia, Luis López Guerra, la consellera d’Interior, Montserrat Tura, els presidents de les quatre audiències provincials de Catalunya i altres destacades personalitats del món judicial català.

El Dia de la Justícia a Catalunya va néixer ara fa tres anys per refermar  el concepte de la justícia com a servei públic i la consideració del ciutadà com a usuari d’aquest servei, que ha de garantir els seus drets i llibertats.

Enguany, des del Govern de la Generalitat s’ha volgut posar un èmfasi especial en l’apropament de la justícia als ciutadans i a les ciutadanes de Catalunya i és per això que, enguany s’ha fet coincidir amb l’inici de l’any judicial, per tal de promoure i fomentar la participació de tots els sectors implicats en el món del dret i de la justícia.

Els moments més emotius de l’acte s’han produït quan el president Maragall i el conseller Vallès han lliurat els Premis Justícia 2004 a l’ex Síndic de Greuges, Anton Cañellas, i a l’ex president del TSJC, Guillem Vidal.

En la seva al•locució, Vallès ha començat destacant que, enguany, el Dia de la Justícia s’ha celebrat avui per apropar-lo a l’obertura de l’any judicial de manera que l’esdeveniment “tingui un cert impacte sobre el funcionament” ordinari i regular de l’activitat judicial.

El conseller de Justícia ha convidat als operadors jurídics i judicials a fer una reflexió “compartida” sobre els objectius i fites de la Justícia, reflexió que, segons ha dit, també ha d’abastar als qui tenen la responsabilitat de legislar o dictar las normes.

La Generalitat, segons Vallès, també ha de compartir aquesta reflexió perquè “és la peça definidora i executora d’una política judicial que pretén avançar en la construcció d’un servei de l’Administració de justícia cada cop més diligent, més accessible i més intel•ligible”.

El govern català, ha afegit, “no n’és un instrument subaltern, ni un cooperador benèvol. La Generalitat és cotitular d’una responsabilitat política essencial, al servei de la ciutadania en un Estat de Dret”.

No obstant això, Vallès ha destacat que aquest exercici de responsabilitat “no és senzill. Ho fan complicat el solapament de funcions entre tots els actors que hi intervenen, els reflexos de cultures organitzatives resistents als canvis o la insuficiència crònica de recursos”.

En el seu discurs, el conseller ha dit que “el Departament i el Govern estan fent un esforç per recuperar el temps perdut i situar la Justícia a Catalunya en aquest segle XXI”.

En aquest punt, ha explicat algunes de les iniciatives dutes a terme per la conselleria com ara la dotació de noves places judicials, un nou pla que preveu la construcció i renovació de més de 30 edificis judicials durant els pròxims anys, la renovació integral de la informàtica de tota l’administració judicial o el disseny d’una nova oficina judicial.

També ha destacat que s’han establert les bases “més eficients” per al finançament i la supervisió de l’assistència jurídica gratuïta i s’ha renovat el pla de normalització del català, punt en el què ha destacat la propera signatura d’un protocol amb el Ministeri de Justícia per a la informatització i l’ús sense dificultats del català als registres civils.

Josep M. Vallès ha parlat també del paper del  “nou”  Consell de la Justícia, la comissió permanent del qual ha rebut l’encàrrec d’elaborar el Llibre Verd sobre la situació de la Justícia a Catalunya.

Premis Justícia 2004

Per últim, el conseller ha elogiat les figures de l’ex Síndic de Greuges, Anton Cañellas, i l’ex president del TSJC, Guillem Vidal, que avui han estat distingits amb els premis Justícia de Catalunya 2004.

Vallès ha destacat d’Anton Cañellas que va exercir la seva funció amb “suavitat i elegància, rigor i persistència, prestigiant la institució a Catalunya i a fora, on ha promogut la constitució d’organismes similars en països de democràcies recents”.

Sobre Guillem Vidal, el conseller ha valorat que és “l’exemple del magistrat expert en lleis, però també en coneixement de les subtileses de les reaccions humanes. Cordial i afectuós en el seu tracte, però alhora caut i prudent com correspon a algú avesat per ofici a calibrar les intencions de les persones”.

L’acte institucional del Dia de la Justícia també ha comptat amb una  conferència del Dr. José Juan Toharia, catedràtic de Sociologia de la Universitat Autònoma de Madrid, amb el títol Administració de Justícia: imatge i realitat.

A continuació, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall ha lliurat  el guardó Premi Justícia de Catalunya a Anton Cañellas, en reconeixement per la defensa de les institucions democràtiques de l’autogovern de Catalunya i dels drets fonamentals de les persones.

Acte seguit, el propi Pasqual Maragall ha lliurat l’altre premi Justícia de Catalunya a Guillem Vidal per haver potenciat el paper institucional del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i per la seva col•laboració permanent i constructiva amb la Generalitat i el Parlament de Catalunya.

Aquest premis es concedeixen amb la finalitat de fomentar i reconèixer les iniciatives, actuacions, estudis i propostes que suposin una millora considerable del dret català i de la justícia a Catalunya, i és la més alta distinció que la Generalitat de Catalunya atorga en l’àmbit jurídic.

En l’edició de 2003  van ser distingits amb el Premi Justícia el catedràtic de Dret, Carles Viver i Lluís Puig, i el Consell de Col•legis d’Advocats de Catalunya.

2  

Fitxers adjunts

Conferència del professor José Juan Toharia amb motiu del Dia de la Justícia a Catalunya

Conferència del professor José Juan Toharia amb motiu del Dia de la Justícia a Catalunya
DOC | 42

Intervenció del conseller de Justícia, Josep M. Vallès, amb motiu del Dia de la Justícia

Intervenció del conseller de Justícia, Josep M. Vallès, amb motiu del Dia de la Justícia
DOC | 35