1. Els 4 han estat interceptats mentre capturaven d’ocells amb vesc, un mètode massiu i no selectiu totalment prohibit
  2. La captura d’ocells amb vesc o qualsevol altre substància enganxosa està prohibida i es considera un presumpte delicte contra la fauna recollit pel Codi Penal


El Cos d'Agents Rurals ha denunciat per un delicte contra la fauna 4 presumptes furtius que capturaven ocells fringíl·lids utilitzant substàncies enganxoses. Un d’ells actuava a Mollet del Vallès (Vallès Oriental), dos a la ciutat de Barcelona, al districte Sants-Montjuïc, i un quart a la llera del Tordera en el terme municipal de Palafolls (Maresme). Tots ells han estat interceptats la in fraganti al llarg de la setmana passada mentre capturaven ocells amb mètodes prohibits per ser massius i no selectius.

L’operació que s’ha desenvolupat a Barcelona ha tingut lloc en uns jardins de Sants-Montjuïc on els agents han interceptat i identificat dos furtius. Un tercer s’ha donat a la fuga. En aquest cas els individus van ser sorpresos in fraganti per una patrulla d’agents mentre feien una inspecció.

Els agents han comissat una gàbia amb una cadernera de reclam (Carduelis carduelis), una gàbia amb tres captures (2 caderneres i un verdum (Chloris chloris), un tub de cola per a rates i diversos ocells envescats vius i morts (mallerengues carboneres, mallerengues petites, un gafarró, tallarol de casquet, un estornell i una tórtora).

Comís realitzat per Agents Rurals a Barcelona{"name":"2024/08/12/14/43/49734d53-8569-4607-b0bf-480db3161240.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":215458}


Els Agents Rurals han traslladat les aus al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa per a dipòsit i necròpsia. En aquest cas la identificació dels furtius s’ha realitzat conjuntament amb efectius de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Mollet i Palafolls

Pel que fa a l’actuació que ha tingut lloc a Mollet, els agents han interceptat en un parc perimetral de la ciutat un furtiu amb un ocell a les mans, que ha deixat anar en veure’s sorprès pels agents. Se li ha comissat les varetes i el tub de pega, així com les capses amb què transportava les captures.

Aquesta operació ha estat duta a terme per efectius del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) del Cos d’Agents Rurals juntament amb els agents del Vallès Oriental.

El furtiu de Palafolls també ha estat sorprès in fraganti quan capturava caderneres amb cola de rata a la llera del riu Tordera per agents que realitzaven una inspecció. En aquest cas se li ha comissat dues gàbies i varetes de vesc i 5 caderneres.

Tots els fets han estat posats en coneixement de la Fiscalia Provincial de Medi Ambient i Urbanisme de Barcelona i els comisos han quedat a disposició de l’autoritat judicial.

La captura d’ocells amb vesc o qualsevol altre substancia enganxosa està prohibida i es considera un presumpte delicte contra la fauna recollit pel Codi Penal.

La Directiva 2009/147/CE del parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre, relativa a la conservació de les aus silvestres; la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat; i el Decret legislatiu 2/2008 de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, pel qual s’estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant, conformen el marc normatiu vigent que regula la protecció de les espècies d’ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, passerell, cadernera).

Des de l’any 2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids i des d’aleshores la tinença d’ocells fringíl·lids és prohibida, excepte si són nascuts en captivitat i duen les anelles oficials corresponents. La comercialització d’aquestes espècies és prohibida en tots els casos.

2  

Imatges

Comís realitzat per Agents Rurals a Barcelona

Comís realitzat per Agents Rurals a Barcelona 215458

Comis dels Agents rurals a Palafolls

Comis dels Agents rurals a Palafolls 121619