Al llarg del cap de setmana que ha durat l’episodi, els efectius del Cos han realitzat 613 actuacions de prevenció d’incendis forestals i interposat un total de 95 denúncies

Avui es manté activat el nivell 3 del Pla Alfa per perill molt alt d'incendi a 131 municipis de 16 comarques

Destaquen alguns episodis de desobediència a la restricció d’accés a l’espai Ribera Salada i Serra de Montsant

El Cos d'Agents Rurals ha tancat avui a les 00:00 hores l'episodi de perill extrem d'incendi forestal d'aquest cap de setmana. En els dos dies d'activació els agents del Cos han realitzat 613 actuacions de prevenció i han aixecat 95 actes de denúncia, majorment per a la prevenció d'incendis i per accés motoritzat al medi natural.

L'episodi, que ha durat dos dies, es va iniciar el 10 d'agost amb l'activació del nivell 4 del Pla Alfa a 70 municipis de 10 comarques. I s'ha donat per finalitzat avui 12 d'agost. Es tracta de la segona activació del nivell 4 de Pla Alfa per part del Cos d'Agents Rurals en aquesta campanya forestal.

L'activació va venir motivada per la situació de perill extrem d'incendi forestal i va suposar la restricció als accessos als espais naturals protegits de la Baronia de Rialb, la Ribera Salada i la Serra del Montsant.

Desobediència

Al llarg de l'episodi, com a resultat de les actuacions dels Agents rurals es van interposar a l'espai natural de Ribera Salada un total de 21 denúncies per accés motoritzat al medi natural, 4 per saltar-se les restriccions d'accés i 2 per desobediència a l'autoritat.

Destaca el comportament d'un grup que diumenge va fer cas omís a les persones informadores i va accedir al Pont del Clop amb 3 vehicles. Aquest grup també va oferir resistència a les indicacions dels Agents Rurals, quan van acudir a la zona. En el moment que els Agents Rurals es trobaven identificant aquests individus, algunes d'aquestes persones es van donar a la fuga amb un dels tres vehicles. Aquest vehicle, juntament amb un altre d'aquest grup, va ser seguidament interceptat per Mossos d'Esquadra procedint a la identificació dels individus fugits, tots ells amb antecedents.

A la Serra del Montsant i la Baronia de Rialb, altres espais on hi ha hagut restriccions d'accés per l'activació del nivell 4 del Pla Alfa, no s'han produït incidències destacables llevat d'una denúncia a la Serra del Montsant a una persona per saltar-se la restricció d'accés a la zona del pantà de Margalef.

Incendis forestals

En el marc aquest episodi, el dia 9 d'agost es va produir un incendi forestal a Artesa de Segre (la Noguera) que ha afectat un total de 71,34 hectàrees, segons els darrers càlculs provisionals. Aquest incendi ha afectat els termes municipals d'Artesa de Segre amb 61,68 hectàrees i Vilanova de Meià amb 9,66 hectàrees.

Pel que fa al tipus de terreny, l'incendi ha afectat 68,99 hectàrees de terreny forestal i 2,35 hectàrees de terreny agrícola. Les causes d'aquest incendi van ser els treballs de maquinària agrícola.

També dins l'episodi, el dia 10 d'agost, ha tingut lloc un incendi forestal a Baldomar (la Noguera) que ha afectat un total de 21,35 hectàrees, segons dades provisionals. L'incendi ha afectat el terme municipals d'Artesa de Segre on pertany l'entitat municipal descentralitzada de Baldomar. Pel que fa al tipus de terreny, l'incendi ha afectat 12,86 hectàrees de terreny forestal i 8,49 hectàrees de terreny agrícola. Un total de 10,70 hectàrees dins l'EIN Serra del Montsec. Les causes d'aquest incendi estan en investigació.

Tot i la millora de les condicions meteorològiques, el Cos d'Agents Rurals fa una crida a la prudència en les activitats al medi natural per prevenir possibles incendis, ja que avui s'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa a 131 municipis de 16 comarques.

Coordinació i vigilància

Quan hi ha restriccions de massissos naturals protegits, s'intensifica la vigilància en aquests espais juntament amb Mossos d'Esquadra, Associacions de Defensa Forestal, GEPIF i voluntaris de Protecció Civil i personal dels parcs.

Controls durant l'activació del nivell 4 del Pla Alfa a la Ribera Salada.{"name":"2024/08/12/14/54/ceaad8e2-39c0-47a9-80ba-53963d0698ad.png","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":1409008}

El Cos d'Agents Rurals demana que quan se surti al medi natural es consulti el Pla Alfa al web: Interior.gencat.cat/plaalfa o https://interior.gencat.cat/ca/incendis-forestals/inici/

Enguany s'ha realitzat una campanya divulgativa d'aquesta eina de prevenció d'incendis forestals i a través de la plana web es pot accedir a vídeos i material divulgatiu en diversos idiomes.

1  

Imatges

Control per l'activació del nivell 4 del Pla Alfa a la Ribera Salada

Control per l'activació del nivell 4 del Pla Alfa a la Ribera Salada 1409008