El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas i el conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernández Teixidó han inaugurat aquest migdia a Varsòvia la primera oficina de la Xarxa d’Informació i Selecció Laboral en Origen (XILA) que impulsa el Govern català per millorar la gestió dels fluxos migratoris que arriben a Catalunya. L’oficina, que informarà els polonesos sobre la situació real dels diferents sectors del mercat laboral català, serà la primera d’un seguit d’oficines que s’obriran en altres punts com ara el Marroc i Amèrica del Centre o del Sud abans de finalitzar la legislatura. A l’acte també hi ha estat presents el secretari per a la Immigració, Salvador Obiols i el secretari de Relacions Exteriors, Joaquim Llimona.

El conseller Artur Mas ha assegurat que l’oficina no s’ha creat amb la voluntat “de polemitzar ni d’anar contra ningú” però ha recordat que “el govern està avisat des de fa temps” i que cap govern responsable pot renunciar a tractar temes d’immigració.  En aquest sentit, Mas ha dit que des del Govern català “pretenem intervenir en tot el que afecta la immigració, en allò que tenim competències i en allò que legalment no en tenim” i ha anunciat que el nou Estatut que es presentarà el pròxim mes de març “recupera totes les competències en immigració per  poder, per exemple, contractar en origen des de Catalunya”. 

Aquestes actuacions, segons Mas, van en la mateixa línia que la Unió Europea  que compta amb diverses resolucions on es diu  que “els qui tenen competències en integració de la immigració també n’han de tenir en la seva regulació”.  És per tot plegat que el conseller en cap ha demanat al Govern espanyol que “actuï amb sentit d’Estat i no obstaculitzi la feina d’aquest oficina”.

Els fluxos migratoris a Catalunya

Amb la creació de la XILA, l’executiu català vol donar resposta a la demanda de mà d’obra que hi ha a Catalunya en certs sectors i que la població autòctona no cobreix. Oficis com el de matricer, planxista, paleta, ajudant de cuina o assistent de la llar, necessiten de l’aportació de la immigració, per això el govern català, veient aquesta necessitat ha optat per gestionar aquests fluxos migratoris amb la instal·lació de les oficines a l’estranger.

En acabar l’acte inaugural, Artur Mas ha explicat els tres objectius amb què neixen les oficines: “controlar i canalitzar millor la immigració perquè si està descontrolada acaba fent mal al país que els acull i als propis nouvinguts; donar resposta als sectors empresarials del nostre país que necessiten professionals de fora i no en troben i informar i orientar als immigrants sobre la situació del nostre país”. 

El coneixement de Catalunya és un altre dels aspectes clau de les noves oficines. El conseller en cap ha manifestat la necessitat que els nouvinguts “coneguin la realitat i la cultura catalanes” i ha recordat que el Govern català ja ha començat a treballar en aquest sentit amb la publicació, per exemple, de la Guia d’acollida a Catalunya que s’ha editat en diversos idiomes, entre ells el polonès.

Actualment la immigració procedent de Polònia i d’Europa de l’Est s’ocupa en el sector industrial i, concretament en la metal·lúrgia (matricers i planxistes) i en l’automòbil (com a muntadors en cadena o conductors de camió). Els immigrants procedents del Marroc ocupen llocs de treball en el sector de la construcció (com a paletes, lampistes o fusters) i en el de l’agricultura. I els sudamericans arriben a Catalunya per treballar en el sector de l’hostaleria (com a cambrers o ajudants de cuina), el de la sanitat (com a cuidadors de gent gran) i en el de la llar (com a assistents de la llar).

La Generalitat ha triat Polònia  per implantar la primera oficina davant la facilitat per a trobar-hi bons professionals del metall; per una certa proximitat geogràfica; perquè aquest país té un Acord d’Immigració signat amb l’Estat espanyol i perquè el Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA) ja té una oficina oberta a Varsòvia.

Catalunya compta avui amb més de 313.000 residents estrangers (segons el Ministeri de l’Interior) dels quals més de 175.000 estan afiliats a la Seguretat Social. Aquests residents procedeixen dels països d’Europa extracomunitaris, com ara Polònia, Romania i Bulgària; Àfrica del Nord i Amèrica Central i del Sud (Perú, Colòmbia, Equador). Es davant aquesta dinàmica que el Govern de la Generalitat ha impulsat l’obertura d’oficines de la XILA per facilitar que l’oferta de feina de determinats sectors econòmics catalans es pugui cobrir amb persones de l’estranger amb la garantia que en arribar aquí obtindran un contracte de treball, el que facilitarà el seu procés d’inserció. La creació de la XILA és una de les actuacions que preveu el Pla Interdepartamental d’Immigració 2001-2004 del Govern de la Generalitat. 

L’Oficina de la XILA a Polònia

L’Oficina d’informació situada a Varsòvia oferirà diversos serveis:

- Facilitarà informació fiable als polonesos sobre la situació del mercat de treball a Catalunya, sobre els sectors que requereixen mà d’obra i sobre les característiques de la societat catalana.

- Participarà, a través d’una base de dades, en els processos de selecció de les persones que vulguin venir a treballar aquí quan les empreses ho sol·licitin.

- Proporcionarà als seleccionats la formació professional ocupacional i de les llengües catalana i castellana.

- Col·laborarà en la selecció en origen del personal per a servei domèstic i atenció a la gent gran.

- Col.laborarà en l’agilitació dels tràmits dels visats a l’Ambaixada i al Consolat espanyols a Polònia.

La nova instal·lació estarà situada al carrer Prussa número 2, del centre de Varsòvia, la capital de Polònia. L’oficina  estarà oberta els dies laborables i oferirà als polonesos que hi acudeixin la possibilitat de formar part d’una borsa de treball que permetrà posar en contacte aquesta oferta amb la demanda que arribi d’empreses de Catalunya.

El Pla Interdepartamental d’Immigració 2001-2004

El Pla Interdepartamental d’Immigració aprovat per la Generalitat l’any passat i que marca l’estratègia a seguir en aquest camp fins l’any 2004 no va dirigit només als immigrants sinó a tota la societat catalana. Amb la intenció de facilitar la integració dels nouvinguts que arriben a Catalunya, el Pla aposta per un model on els immigrants assumeixin la importància de respectar la convivència democràtica, la llengua i la cultura catalanes i on puguin observar el model convivencial que la Generalitat els ofereix amb drets i deures com a ciutadans d’un país del segle XXI. 

(Disposem de 2 talls de veu del conseller en cap explicant els motius de l’obertura d’aquesta oficina a Varsòvia. Si esteu interessats en obtenir-los poseu-vos en contacte amb l’Oficina de Comunicació del Govern a través de l’adreça comunicaciogovern@presidencia.gencat.es o al telèfon 93.402.46.23)

Varsòvia, 6 de novembre de 2002

1  

Fitxers adjunts

MAS A VARSÒVIA

MAS A VARSÒVIA
RM | 370