Representants de 50 àrees metropolitanes d'Europa reclamen a Barcelona una major atenció per a la problemàtica urbana

query_builder   30 octubre 2004 13:00

event_note Nota de premsa

Representants de 50 àrees metropolitanes d'Europa reclamen a Barcelona una major atenció per a la problemàtica urbana

El secretari de Planificació de PTOP, Oriol Nel·lo, ha participat en la cloenda de l’Assemblea de METREX, on s’ha signat una resolució conjunta demanant més atenció de la UE envers les ciutats del continent

La Cinquena Conferència Biennal de METREX, la Xarxa de Regions i Àrees Metropolitanes, que s’ha celebrat a Barcelona durant els dies 28, 29 i 30 d’octubre, ha arribat avui a la seva cloenda amb l’aprovació d’una resolució en què reclama una major atenció de la UE per a la problemàtica urbana.

La Conferència, que ha reunit a 150 professionals de la planificació urbana i electes locals procedents de més de 50 àrees metropolitanes i de 17 països d’Europa,  ha debatut les tendències d’evolució de les grans ciutats europees. Al llarg d’aquestes jornades s’ha constatat com les ciutats i les regions metropolitanes esdevenen cada vegada més el motor econòmic i social de la Europa unida, ja que són els centres on es concentra una part creixent de la població, i on es genera l’activitat econòmica i la innovació tecnològica.

Tanmateix, és també en aquestes àrees on es concentren molts dels principals problemes del futur com són: l’expansió desordenada de la urbanització, el creixement de les necessitats de la mobilitat i el riscos d’exclosió social.

Els participants en aquesta Conferència han considerat essencial que la reforma de Fons Estructurals que està preparant la UE permeti una major atenció de la Unió envers les problemàtiques ubanes, ja que l’evolució de les ciutats és essencial per assegurar l’acompliment dels objectius adoptats a Lisboa respecte la competitivitat i la cohesió europea.

Per això, en la seva resolució final la Conferència reclama que els nous Fons Estructurals puguin ser utilitzats també per a qüestions com la rehabilitació urbana, el transport públic urbà, l’habitatge i les polítiques d’integració social. Temes tots ells essencials per al futur de les ciutats europees.

El secretari de Planificació Territorial del Departament de Política Territorial de la Generalitat, Oriol Nel·lo, que ha fet la cloenda de la Cinquena Conferència Biennal, juntament amb el president de METREX, Bernd Steinacher, ha afirmat que "les ciutats són el motor d’Europa, el fogar d’innovació tecnològica, el focus de transfomació social i d’irradiació cultural, i per això, es requereix una major atenció de la UE cap a les àrees urbanes. El futur d’Europa depèn en molt bona mesura del futur de les seves ciutats".

1  

Fitxers adjunts

Declaració Final acordada a la Conferència Biennal de METREX

Declaració Final acordada a la Conferència Biennal de METREX
PDF | 33