1. Un total d’1,4 milions de contribuents hauran d’abonar l’impost corresponent a més d’1,7 milions de vehicles abans del 20 de novembre del 2024
  2. La recaptació es destinarà íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural


Cotxes circulant
Cotxes circulant
{"name":"2024/09/02/08/58/2fa872d1-7eb3-4594-bb95-5665ab4a6a4a.jpg","author":"Departament d'Economia i Finances","type":"0","location":"0","weight":"37566"}

Des d’aquest 1 de setembre ja es pot consultar el padró definitiu dels vehicles que han de tributar per l’impost sobre les emissions de CO2 corresponent a l’exercici 2023. Segons les dades del padró, estan subjectes a l’impost 1.442.922contribuents, entre persones físiques i jurídiques, i 1.759.105 vehicles. Es preveu arribar a una recaptació de gairebé 51 milions d’euros (50.906.625,58 milions), que retornaran a la ciutadania a través d’inversions per millorar el medi ambient i la mobilitat sostenible, potenciar la transició energètica i actuar contra el canvi climàtic.

El padró està disponible a la seu electrònica de l’Agència Tributària de Catalunya (atc.gencat.cat/co2padro). Els contribuents hi poden consultar les dades, així com la quota que els correspon abonar i el període de pagament. Per fer-ho s’hi ha d’accedir amb el NIF i la matrícula (per a un vehicle concret) o amb identificació digital, utilitzant l’idCAT Mòbil o un altre certificat digital, per visualitzar tots els vehicles dels quals el contribuent és titular.

Els vehicles que ja constaven al padró l’any anterior i van domiciliar el pagament rebran el càrrec al compte el proper 20 de novembre. Els que van tributar l’any passat però no tenen el pagament domiciliat, poden abonar l’impost des de l’1 de setembre fins al 20 de novembre.

Finalment, pel que fa als vehicles de nova tributació, la data límit de pagament s’indica en la notificació que rebrà el titular. D’altra banda, les persones que domiciliïn el pagament de l’impost a partir d’ara obtindran un 2% de bonificació de la quota per als propers exercicis.

En cas que, en rebre la notificació per autoliquidar l’impost, s’hi trobi alguna dada incorrecta, es pot interposar un recurs accedint a la pàgina de consulta del padró.


Vehicles elèctrics, adaptats, històrics i clàssics, exempts de tributar

Estan obligades a tributar per l’impost sobre les emissions de CO2 les persones (físiques i jurídiques) que durant l’any 2023 han tingut domicili fiscal a Catalunya i han estat titulars d’un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta). En concret, hi estan subjectes els turismes i motocicletes amb unes emissions oficials de més de 120 g/CO2 per km (i, en el cas de les furgonetes, de més de 160 g/CO2 per km).

També hi estan obligades les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya però que, durant el 2023, hi han tingut un establiment, sucursal o oficina i han estat titulars d’algun vehicle domiciliat a Catalunya.

Per contra, estan exempts de tributar els vehicles 100 % elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor) i els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els clàssics gaudeixen d’una bonificació del 100 % de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han d’abonar l’impost els titulars de vehicles que no superin els 6 euros de quota a ingressar.


Un tribut que retorna a la ciutadania en forma d’accions per preservar el medi ambient

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles és un tribut verd, en línia amb la fiscalitat ambiental que es promou a Europa per lluitar contra el canvi climàtic. Grava les emissions de CO2 de turismes, furgonetes i motocicletes pel seu impacte directe en l’efecte d’hivernacle i l’escalfament global, i, per tant, per les conseqüències que pot tenir en la salut de les persones.

Els 51 milions que es preveu recaptar es destinaran íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural, i retornaran a la ciutadania a través de la inversió en accions per millorar el medi ambient, fomentar la mobilitat sostenible i la transició energètica, fer front a la vulnerabilitat en àmbits com l’agricultura i les zones litorals, i impulsar la recerca i la innovació per mitigar el canvi climàtic amb ajuts a universitats, ens locals i empreses.


Canals d’atenció a la ciutadania

L’Agència Tributària de Catalunya posa a disposició dels contribuents els canals d’atenció següents:

  1. Seu electrònica de l'ATC: tota la informació sobre l’impost, tràmits relacionats (consulta de dades, domiciliació, pagament i recursos) i assistent virtual.
  2. Telèfon 012. Consultes de caràcter general i pagament automatitzat.
  3. L’ATC us truca (93 551 51 51). Telèfon d’assistència en la tramitació.
  4. Oficines de l’ATC. Es recomana demanar hora.


Per saber-ne més, es pot visitar el web impostco2.gencat.cat.


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 72176