El falcó pelegrí torna a la ciutat de Lleida

query_builder   14 maig 2003 14:00

event_note Nota de premsa

El falcó pelegrí torna a la ciutat de Lleida

 S’enceta el programa de reintroducció d’aquesta rapaç a la capital del Segrià Amb l’adhesió de Lleida, les quatre capitals catalanes seran les úniques ciutats europees on s’ha dut a terme el projecte Un projecte que ve avalat per l’èxit aconseguit en ciutats dels Estats Units

Aquest migdia s’ha fet la presentació del projecte de reintroducció del falcó pelegrí (Falco peregrinus brookei) a la ciutat de Lleida, que s’inicia amb la instal·lació de 3 exemplars en un niu artificial de la Seu Vella. La presentació ha anat a càrrec de la delegada del Departament de Medi Ambient a Lleida, Cristina Bosch, el president de la Diputació de Lleida, Josep Pont, i el president de l’associació Trenca, Albert Gispert.

Els falcons provenen del Centre de Fauna Vallcalent, del Departament de Medi Ambient, que ha dut a terme el Programa de Cria en Captivitat del falcó pelegrí. Amb la col·laboració de la Diputació i l’associació Trenca, es portarà a terme la reintroducció i seguiment dels polls nascuts, mitjançant la tècnica del hacking.

El hacking és un mètode que permet aclimatar els falcons al lloc on es pretén ubicar-los. Consisteix a construir una caixa niu, on s’instal·len els ocells, s’alimenten diàriament i poden veure l’exterior sense poder-hi sortir. Un cop els polls han crescut i poden volar, se’ls obre la caixa niu per tal que es comencin a adaptar al nou hàbitat.

Està previst que el programa de reintroducció duri uns cinc anys, durant els quals s’aniran instal·lant entre 15 i 20 falcons perquè puguin criar i adaptar-se al nou entorn. Constituiran un factor de control sobre la dinàmica de poblacions de coloms i augmentarà la diversitat biològica en un àmbit urbà, tal com s’ha pogut constatar en altres ciutats catalanes on s’ha dut a terme l’experiència, com ara Barcelona, Tarragona i Girona. Aquestes ciutats han estat pioneres a Europa en la reintroducció d’aquesta au, després de l’èxit de programes similars duts a terme als Estats Units.

El projecte a la ciutat de Lleida sorgeix d’una preocupació general pel medi ambient i la pèrdua de biodiversitat de certs ecosistemes. Antigament, el falcó pelegrí niava en construccions humanes fins que, per diversos motius, com l’espoli, la caça, o la contaminació, va desaparèixer, quedant reclòs tan sols en llocs de muntanya amb penya-segats, lluny de la pressió humana. Els factors clàssics de regressió d’aquesta espècie han estat la utilització d’insecticides com el DDT i l’espoli d’ous i polls per la falconeria i el comerç associat. Actualment, l’ús del pesticida esmentat ja ha desaparegut, i també s’ha reduït la persecució dels falconers, els quals han aconseguit reproduir-lo en captivitat d’acord amb la legislació vigent. La persecució directa també s’ha reduït. Com a enemics naturals, el duc (Bubo bubo) és el principal depredador que tenen.

El falcó pelegrí és una espècie protegida per la Llei 3/1988. Donat que l’estat de la població no és crític i que es troba en increment, les úniques mesures que es realitzen actualment són el seguiment puntual de la reproducció i la regulació de l’escalada en algunes àrees, a més de la reintroducció a les ciutats.

Actualment el falcó pelegrí tan sols nidifica de forma natural al prepirineu, Pirineus i d’altres serres. És absent a tota la plana i a les valls, on el recurs alimentari li és abundant, però li manquen llocs idonis on niar. L’hàbitat de nidificació són les cingleres amb situació dominant, sense importar-li excessivament el paisatge que les envolta. Pot niar tant als penya-segats marins com a les cingles pirinenques, fins una alçària d’uns 2.000 metres sobre el nivell del mar, i tant a àrees àrides com molt plujoses. De fet, és un dels ocells rapinyaires que té una distribució mundial més àmplia, i s’ha adaptat fins i tot a niar en edificis dins de grans ciutats.

Capaç de superar els 300 quilòmetres per hora en vol picat, el falcó pelegrí és l’animal més veloç del planeta. S’alimenta exclusivament d’ocells capturats en vol i sovint s’instal·la vora les rutes migratòries dels ocells per així poder capturar-los en època de pas. També aprofita les concentracions d’estornells per trobar aliment fàcil.

1  

Fitxers adjunts

Foto del falcó pelegrí a la Seu Vella

Foto del falcó pelegrí a la Seu Vella
BMP | 797