Actuació del cos d'Agents Rurals contra el tràfic internacional d'espècies amenaçades

En dos anys van entrar illegalment a Espanya 4.000 lloros d'una espècie protegida

query_builder   18 octubre 2004 13:38

event_note Nota de premsa

Actuació del cos d'Agents Rurals contra el tràfic internacional d'espècies amenaçades

En dos anys van entrar illegalment a Espanya 4.000 lloros d'una espècie protegida

Els agents rurals de la Unitat Especial de Fauna han participat en la investigació que ha portat a la imputació de dos comerciants de Barcelona per presumpte delicte de contraban a Europa de milers d’exemplars de lloros grisos (Psittacus erithacus) capturats a la República Democràtica del Congo. La investigació, que ha estat molt llarga i complexa, s’ha fet a Barcelona i a Bèlgica.

Els primers indicis sobre irregularitats en el volum d’importacions d’aquesta espècie van ser comunicats per l’ONG Traffic International, que efectua aquesta tasca de seguiment del comerç internacional de fauna i flora en col•laboració amb la Secretaria del Conveni CITES de Nacions Unides (CITES: Conveni sobre el comerç internacional d’espècies amenaçades). Arran d’això, l’Autoritat Administrativa de CITES a Espanya va efectuar la denúncia corresponent a la Fiscalia General de l’Estat.

La investigació es va iniciar el 22 de març de 2002 sota la direcció de la Fiscalia de Medi Ambient del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Jutjat d’Instrucció núm. 9 de Barcelona.

Els agents especialitzats del cos d’Agents Rurals van seguir la pista del presumpte organitzador de la trama a partir del registre de les instal•lacions dels majoristes a Barcelona, de la comprovació de tota la facturació i dels certificats CITES utilitzats, dels pagaments bancaris i d’altra documentació intervinguda. El presumpte traficant, un majorista belga ja denunciat al seu país per casos similars, tenia com a contacte un ciutadà de la República Democràtica del Congo resident a Bèlgica. Els agents rurals, el desembre de 2002, es van desplaçar a Bèlgica i, actuant per comissió rogatòria internacional, van dur a terme una sèrie d’escorcolls i interrogatoris juntament amb la Policia Federal i els agents forestals belgues.

Sembla que el majorista belga estava d’acord amb els majoristes de Barcelona que, com a importadors, rebien totes les partides. L’exportador hauria actuat des de la República Democràtica del Congo en nom de diverses empreses i persones, la majoria inexistents, però tots els pagaments s’haurien fet a un compte seu d’un banc belga. Un cop a Barcelona, sembla que les partides d’animals es dividien entre els majoristes de Barcelona i el de Bèlgica.

                                                                                        

Per tal d’efectuar el contraban i burlar el control duaner, s’haurien utilitzat diverses fórmules: certificats CITES falsificats, partides legals que portaven més animals dels autoritzats i partides amb certificats atorgats per a altres espècies. Així hauria aconseguit, en dos anys, l’entrada il•legal a Europa per la frontera espanyola d’un mínim de 3.982 exemplars de lloro gris.

El lloro gris o cua de vinagre (Psittacus erithacus) es va incloure a la llista II del CITES per evitar-ne el fort declivi de les poblacions que estaven en perill a causa de l’intens comerç que havia patit durant dècades. Això va comportar la implantació de quotes anyals d’importació a escala mundial. Les importacions fetes pels presumptes contrabandistes suposaven ja un 20% d’aquesta quota establerta.

Aquesta investigació ha portat a la imputació dels dos comerciants d’animals de Barcelona pels presumptes delictes de contraban, comerç d’espècies amenaçades i falsificació de documents públics, pels quals es demana una condemna de 8 anys i  una multa de 801.800 €.

El Jutjat d’Instrucció núm. 30 de Madrid, amb la intervenció de la Fiscalia de Medi Ambient de Madrid, va donar per finalitzada la instrucció amb data 6 d’octubre de 2004. Els tràmits judicials es van traslladar a Madrid perquè totes les importacions van entrar per l’aeroport de Barajas. Ara només queda pendent el judici contra els dos imputats.

1  

Imatges

Exemplar de lloro gris

Exemplar de lloro gris 29